Ekološka hrana je hrana koja je proizvedena na način koji poštuje prirodne cikluse života, odnosno minimizira čovjekov utjecaj na okoliš. Glavni principi ekološke proizvodnje su povećanje kvalitete tla i vode, smanjenje zagađenja te osiguranje sigurnog i zdravog staništa za životinje. To se postiže strogo reduciranom i reguliranom primjenom pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika, zabranjenim korištenjem genetski modificiranih organizama, odabirom biljnih i životinjskih vrsta i pasmina otpornih na bolesti i prilagođenih lokalnim uvjetima te držanjem stoke slobodnim načinom. Iako konvencionalni način uzgoja hrane u svijetu i dalje prevladava, ekološka poljoprivreda se ubrzano širi, kao praksa zdravijeg življenja, kao strategija preživljavanja ruralnog (a ponegdje i urbanog) stanovništva, a i kao svjetonazor.
Kombinacija zagađenja okoliša i povećanja prevalencije bolesti koje su posljedica načina života, dovela je do velike prekretnice u načinu na koji potrošač promišlja o hrani te zainteresiranosti potrošača prema ekološki proizvedenoj hrani. Potrošač postaje sve senzibilniji na stanje u okolišu, što se iskazuje njegovim preferencijama, stavovima, željama za kupnjom ekoloških proizvoda i usluga. Potrošač eko hranu asocira s poboljšanim zdravljem, brigom za okoliš, poboljšanim okusom, svježinom i nutritivnim sastavom namirnica te neupotrebom pesticida i antibiotika. No, s druge strane, potrošač eko hranu doživljava skupom i nedostupnom, što je jedan od najvažnijih limitirajućih faktora koji utječe na konačni izbor u kupnji.
No, potrošač i prilikom kupovine eko hrane još uvijek mora imati na umu glavne principe pravilne prehrane: umjerenost, raznolikost i uravnoteženost. Potrošač treba biti svjestan da, iako ekološki proizvedena, eko hrana kao i konvencionalna hrana može sadržavati visoki udio šećera, soli i energije te da je izbor svježih namirnica najbolji izbor kako kod konvencionalno, tako i kod ekološki proizvedene hrane.
Ako vas zanimaju slične rasprave i komentari renomiranih domaćih i stranih stručnjak iz područja prehrane i srodnih znanosti, priključite se 5. Međunarodnom kongresu nutricionista od 17. do 19. studenog 2017. u hotelu Panorama Zagreb.
Više informacija na web i Facebook stranicama.
Autorica: Sara Sila, mag. nutr., Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma