Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Spomenka Saraga: „Obožavam Afriku – priroda i ljudi su čudesni“
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Jennifer Aniston: Što poznata glumica jede tijekom dana za zavidnu liniju?
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Instagram @jenniferaniston
  • Lassi – indijski napitak od jogurta kao stvoren za vruće ljetne dane
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Kotli – skriveni istarski dragulj koji spaja tradiciju i prirodne ljepote
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Depositphotos
  • Vruće otvorenje 16. Festivala tolerancije
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Jan Humski
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
330

Početna stranica Lifestyle Ekologija Pazi što jedeš 2015. – o tržnicama i eko uzgoju

  • Ekologija

Pazi što jedeš 2015. – o tržnicama i eko uzgoju

Fokus ovogodišnje manifestacije bit će na fenomenu tržnica kao solidarnim ekološkim mjestima gdje se prodaje hrana iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida

  • Posted on 4. studenoga 2015.26. travnja 2019.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria i udruga Istarski Eko Proizvod organiziraju ove godine 5. manifestaciju „Pazi što jedeš“. Manifestacija se sastoji od sajma ekoloških proizvoda, radionica za djecu i odrasle i stručnih predavanja. Tim smo povodom razgovarali s kustosicom Etnografskog muzeja Istre i voditeljicom projekta Tanjom Kocković Zaborski. Ona je dio tima mladih ljudi različitih struka, od profesora povijesti, inženjera agronomije, zdravstvenih radnika, etnologa i turističkih radnika, koji u organizaciju unose svoje znanje i na volonterskoj bazi organiziraju ovu manifestaciju.

Predstavite nam ukratko o čemu je riječ. Zašto manifestacija „Pazi što jedeš“?
– Manifestaciju „Pazi što jedeš“ vidim prvenstveno kao neku vrstu aktivizma za zdravu i lokalnu hranu. Posebnost ove manifestacije je interdisciplinarni pristup istraživanju i prenošenju znanja o hrani. Upravo je suradnja institucije kao što je Etnografski muzej Istre i udruge koja okuplja certificirane ekološke proizvođače – IEP možda nešto što je jedinstveno i na prvi pogled neobično. No, i mi, etnolozi kao i proizvođači hrane bavimo se problemima zdrave i lokalne prehrane u od polja pa do stola. Imajući na umu, naravno, prenošenje znanja uzgoja i pripreme hrane sa koljena na koljeno.

Postoji li određena tema koja se provlači kroz ovogodišnji projekt „Pazi što jedeš”?

– Postoji, tako je peta manifestacija „Pazi što jedeš” posvećena temi tržnica. Tržnice su mjesta, ne samo od povijesne i ekonomske važnosti, već i mjesta gdje se odvija neposredna komunikacija sela i grada, poljoprivrednika i kupaca. Poseban naglasak stavit ćemo na fenomen solidarnih ekoloških tržnica, kao mjesta gdje kupci mogu kupiti proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida. Zanimljiva je činjenica da je ideja o solidarnim eko tržnicama (SET) upravo nastala u Puli.

Pazi što jedeš 2015. – o tržnicama i eko uzgoju

Tijekom ovih pet godina obradili smo teme kao što su prevencija i prehrana osoba sa šećernom bolešću, istraživanje i prezentacija teme prehrane u muzejima, način uzgoja i konzumacija hrane u urbanim sredinama (urbani i društveni vrtovi), hrana i djetinjstvo (nekada i sada) – sa posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja. Organizirali smo 30 radionica za djecu i odrasle, 30 predavanja te sajam za do sada preko 160 izlagača.

Što nas očekuje tijekom dva dana trajanja ove manifestacije?
– Tijekom subote i nedjelje (7. i 8.11.2015.) održavat će se radionice za djecu: „Pašta po starinski“, radionice pripovijedanja koje će održati naše suradnice iz udruge Pusti priču, radionice izrade lampiona, koje će održati naše suradnice iz udruge Waldorf te radionice sađenja i pletenja za odrasle.

Predavanja će obuhvatiti teme poput privilegije kupovanja lokalnog – tržnica Dolac (Zagreb), solidarne eko tržnice Pula, zelene tržnice u Zadru, povijesti riječke tržnice, prezentiranje zajedničke poljoprivredne politike i programa ruralnog razvoja 2014-2020, ekonomiji koja je bolja prema lokalnoj zajednici.

U sklopu manifestacije organiziramo najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj sa 50 izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije. Tu ćete moći kušati, kupiti i porazgovarati sa proizvođačima. Da nabrojimo samo neke proizvode: ekološko voće i povrće, pekmezi, sokovi i druge prerađevine, lješnjaci, proizvodi od lana i konoplje, maslinovo i bučino ulje, sirevi i mliječni proizvodi, žitarice i razna brašna, med i drugi pčelinji proizvodi, lavanda, samoniklo bilje, ekološko sjeme i još puno toga.

I na kraju istaknula bih jednu novinu na ovogodišnjoj manifestaciji, a to je Studentski dan – 6.11.2015. U suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli organizirali smo studentski dan. Željeli smo dati mogućnost studentima da pokažu rezultate svojih istraživanja koje može poslušati i šira javnost. Predavanja će se održati na Fakultetu ekonomije i turizma, Dvorana Pula u 14:00-16:00 h. Tamo će studenti predstaviti svoje seminarske i specijalističke radove na temu hrane, zelenog poduzetništva i održivog razvoja.

Više informacija o programu manifestacije možete potražiti na www.pazistojedes.com ili na Facebook stranici.

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Žene znaju što žele: Održana prva Prowoman konferencija

  • Posted on 31. listopada 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

Tematskim predavanjima okončana 5. Pazi što jedeš

  • Posted on 9. studenoga 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Održivost na plaži: 5 zlatnih pravila za očuvanje obale

  • Posted on 29. lipnja 2022.1. srpnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Domagoj i Hrvoje Boljar: “MIRET tenisice nisu samo proizvod, one su kotač promjene”

  • Posted on 20. lipnja 2022.20. lipnja 2022.
  • 6 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Ekologija

Eko drvene kućice za održivi odmor iz snova arhitektice Yane Prydalne

  • Posted on 15. lipnja 2022.15. lipnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Zbogom mirisima: Napravite ‘domaći’ osvježivač zraka u svega par minuta

  • Posted on 3. lipnja 2022.3. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Učenje o ekologiji od malih nogu: 6 najboljih eko slikovnica

  • Posted on 3. lipnja 2022.3. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Sve tajne Wagonga – meditativnog aranžiranja cvijeća

  • Posted on 24. svibnja 2022.24. svibnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: PR
  • Foto: Floraart
Pročitaj
  • Ekologija

Šarena oaza na balkonu: 6 biljaka koje će uljepšati svaki vanjski prostor

  • Posted on 19. svibnja 2022.19. svibnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

UNESCO imenovao 8 novih geoparkova – evo što ih čini tako posebnima

  • Posted on 12. svibnja 2022.12. svibnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Konferencija LeaderSHE: Hrvatskoj je potrebno nužno više liderica

    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Sanjin Kaštelan
    Pročitaj
  • Beta karoten za brže tamnjenje kože – prednosti i gdje ga pronaći

    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • 6 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ana Marinović: “Presretna sam što mogu reći da živim isključivo od umjetnosti”

    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • 7 min
    • Foto: Privatna arhiva Ane Marinović
    Pročitaj
  • Alergija na sunce: Kako je prepoznati, a kako tretirati?

    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • NATURALA WELL BREAK: Uzmi mali godišnji prije godišnjeg! #takeabreak

    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Luka Dubroja, Bojan Zibar
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Spomenka Saraga: „Obožavam Afriku – priroda i ljudi su čudesni“
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 2
    Jennifer Aniston: Što poznata glumica jede tijekom dana za zavidnu liniju?
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Instagram @jenniferaniston
  • 3
    Lassi – indijski napitak od jogurta kao stvoren za vruće ljetne dane
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Kotli – skriveni istarski dragulj koji spaja tradiciju i prirodne ljepote
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Depositphotos
  • 5
    Vruće otvorenje 16. Festivala tolerancije
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Jan Humski

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
330
Najnovije objave
  • Dosljedna kvaliteta: Julius Meinl predstavio tekuće zlato u šalici
    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • Foto: Borna Subota i Julius Meinl
  • Kalmar Hair & Skin Boutique: Nezaobilazna stanica prije ljetnih avantura
    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • Foto: Studio Impala i Bojan Zibar
  • Savršen ljetni dan: Stvari bez kojih ne odlazimo na plažu
    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • Veganski burrito s Pico De Gallo salsom i guacamoleom
    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići