Danas je teško pronaći voće i povrće koje nije tretirano pesticidima, a koliko je stanje alarmantno, pokazuje godišnje izvješće jedne američke organizacije za zaštitu okoliša. Kako prenosi portal Dr. Axe, Environmental Working Group objavila je "Dirty Dozen" listu za 2017. godinu, popis od 12 namirnica najviše tretiranih pesticidima. – EWG već godinama diže prašinu ovakvim popisima, no prava je istina kako ovaj popis vrijedi za područje SAD-a i mnogi pesticidi koji su dozvoljeni u SAD-u, nisu u Europi tako da ga ipak treba uzeti s određenim odmakom, ali smatram kako popis ipak poziva na promišljanje onoga što kupujemo i pokazuje određene trendove. Naime, na popisu "loše dvanaestorice" je voće i povrće koje je i inače u ekološkoj poljoprivredi najzahtjevnije za uzgoj, tako da se ne treba pretjerano čuditi da je na ovom popisu pa, bez obzira na europsku legislativu o poljoprivredi, smatram kako je zaista najsigurnije da ovo voće i povrće kupujemo iz ekološkog uzgoja – izjavila je Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr.
Izvješće je utvrdilo da je gotovo 70 posto od 48 uzoraka iz konvencionalnog uzgoja pozitivno na barem jedan pesticid – u mnogim slučajevima, brojevi su još i veći, a jedan uzorak jagoda skupio je čak 20 različitih ostataka pesticida. Kad je u pitanju špinat, namirnica bogata kalcijem i vitaminima, postoji još jedan razlog zašto uvijek odabrati organsko – istraživači su u alarmantnom broju uzoraka otkrili DDT, neurotoksični insekticid zabranjen u SAD-u.
Godišnje izvješće također uključuje listu od 15 “čistih” namirnica za koje je najmanje vjerojatno da će biti kontaminirani pesticidima. Zato birajte voće i povrće iz ekološkog uzgoja što je češće moguće, ali ako vam je izbor sužen ili ste ograničeni budžetom, ovi će vam popisi pomoći da izbjegnete namirnice koje su najviše kontaminirane pesticidima.
"Dirty Dozen" lista s najviše kontaminiranim namirnicama:
– jagode
– špinat
– nektarine
– jabuke
– breskve
– kruške
– trešnje / višnje
– grožđe
– celer
– rajčice
– paprike
– krumpir
“Clean 15” popis uključuje 15 namirnica za koje je najmanje vjerojatno da će biti kontaminirane pesticidima:
– slatki kukuruz
– avokado
– ananas
– kupus
– luk
– smrznuti slatki grašak
– papaja
– šparoge
– mango
– patlidžan
– zimska dinja
– kivi
– dinja
– cvjetača
– grejp
Ključni nalazi EWG izvješća za 2017. godinu
Više od 98 posto uzoraka jagoda, špinata, breskvi, nektarina, trešnji i jabuka pozitivno je na tragove najmanje jednog pesticida. Jedan uzorak jagoda pokazao je tragove čak 20 različitih pesticida.
Uzorci špinata imali su u prosjeku dvostruko više pesticida po težini od bilo kojeg drugog usjeva.
Avokado i kukuruz bili su među najčišćim uzorcima: samo je 1 posto uzoraka pokazalo bilo kakve tragove pesticida.
Više od 80 posto ananasa, papaja, šparoga, luka i kupusa ima ostatke pesticida.
Niti jedan uzorak voća s “Clean 15” liste nije bio pozitivan na više od četiri vrste pesticida.
Kako ukloniti pesticide?
Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida, ali se raznim metodama može ukloniti i do 75 % pesticidnog sloja. Operite voće i povrće s malo vrlo blagog eko deterdženta za posuđe i dobro isperite. Najjednostavniji način je da operete voće i povrće u posudi u kojoj ste razrijedili malo jabučnog octa. Ili uzmite veću zdjelu pa u otopini morske soli i limunovog soka namočite plodove 10-ak minuta te dobro isperite.
Naravno, najbolja je opcija jesti voće i povrće iz organskog uzgoja kad god je to moguće. Pokušajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće s bio ili eko certifikatom. Ako to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe. Uvijek možete početi sami uzgajati svoje voće i povrće, bilo u gradskom vrtu pa čak i na balkonu!