Dolaskom proljeća mnogi od nas počinju razmišljati o promjeni načina prehrane, o laganijoj prehrani i uključivanju novih namirnica u svoju kuhinju. Međutim rijetko kada imamo pravu ideju i dovoljno znanja što s njima napraviti.
Zob, zobeno mlijeko i zobeno vrhnje sigurno predstavljaju namirnice s kojima se mnogi naši čitatelji nikada nisu susreli, a moramo priznati da niti Naturalini novinari nisu baš vješti u pripremi jela s ovim namirnicama – iz tog nam se razloga Oatly Gastro Event učinio idealnom prilikom da naučimo nešto više. Oatly Gastro Event održan je u dvorani Makronove u Zagrebu gdje je predstavnike medija dočekala degustacija jela pripremljenih s Oatly proizvodima, kao i zanimljivo predavanje.
Chef restorana Nova, simpatični Tvrtko Šakota, koji svojim angažmanom već godinama radi na popularizaciji veganske i vegetarijanske kuhinje, uveo nas je u ovo „zobeno“ iskustvo prezentirajući pripremu ukusnih jela s Oatly zobenim mlijekom i Oatly zobenim vrhnjem.
Oatly proizvodi, prisutni u Hrvatskoj od 1997. godine, odnedavno se nalaze u novim, atraktivnim pakiranjima. Kako kliničke studije pokazuju, već konzumiranje samo jedne čaše Oatly zobenog mlijeka dnevno pokriva gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.
„Morate uvijek pripaziti da obavezno promućkate zobeno mlijeko prije korištenja“ – savjetovao nam je chef restorana Nova upućujući nas u tajne kuhanja s mlijekom zobi. Iz kuhinje su ubrzo zamirisali sake i mirin koje je chef Tvrtko majstorski pretvorio u ukusan umak za svoje Krokete od zobenog mlijeka s kvinojom i amarantom uz koji su se sjajno složile tikvice sa zobenim vrhnjem za koje smo saznali kako ne mijenja svoju konzistenciju zagrijavanjem na više temperature.
Jelo je doista bilo slasno, lagane teksture, prepuno zanimljivih okusa i mirisa i mada se radilo o vegetarijanskoj fuziji kako nam je na početku chef Tvrtko objasnio „japanske i mediteranske kuhinje“ – sklad okusa itekako se osjećao na tanjuru. Ukusan obrok završili smo desertom – Mousseom od čokolade i indijskog oraščića i degustacijom Oatly zobenih mlijeka.
U drugom dijelu eventa, Bengt Anker, predstavnik švedske tvrtke Oatly, upoznao je medijske predstavnike pobliže s dobrobitima ove žitarice, ali i s filozofijom tvrtke koja distribuira svoje proizvode diljem svijeta i bilježi godišnji rast od 20%.
Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. Osim toga Oatly proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane.
„Zob se pokazala upravo idealnom za uzgoj u Švedskoj jer klima i polarni noć i dan koji ograničavaju poljoprivredni uzgoj brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Zobi odgovara intenzivan rast u trajanju tri mjeseca (od svibnja do kolovoza) koji nam omogućuje polarni dan.” – naglasio je u svom predavanju gospodin Anker
Oatly zobeni napitak
OATLY zobeni napitak spravljen je od zobi, repičinog ulja, kalcija i vitamina bez ikakvih dodataka drugih žitarica. Osim što je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama , možete ga upotrebljavati i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, razne umake, palačinke, juhe i pite. Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži.
Oatly proizvodi prisutni u Hrvatskoj već 15 godina svake godine imaju sve veći broj poklonika, koji prepoznaju vrhunsku kvalitetu ovog zdravog napitka od organske zobi te sve koristi za zdravlje.
Naime samo 1 čaša Oatly napitka zadovoljava čak 1/3 dnevnih potreba za balastnim tvarima, što je vrlo važno za probavu. Isto tako zob zbog visokog sadržaja beta glukana djeluje vrlo povoljno na smanjenje kolesterola.
Oatly zobeni napitak, s okusom vanilije, dodatkom kalcija ili s okusom čokolade u ponudi se nalazi u novom atraktivnom pakiranju.
Oatly zobene napitke i zobeno vrhnje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane, supermarketima i bio&bio trgovinama.
Proizvodnja Oatlyja
Oatly godišnje u svojim pogonima proizvede oko 30 milijuna litara ovog ukusnog napitka, spravljenog od zobi iz ekouzgoja, no sama proizvodnja baš i nije najjednostavnija. Za nju je zaslužan uporni profesor Rickard Oste koji je otkrio metodu po kojoj se pozitivna svojstva zobi prenose iz krutoga u tekuće stanje.
Kako zapravo od zrna zobi nastaje mlijeko? Švedski znanstvenici usitnjavaju zob patentiranim postupkom, dodaju vodu, ulje repice i morsku sol i dodatkom enzima smjesu prerađuju u homogenu tekućinu.
Da bi postigli željenu gustoću odstranjuju balastne tvari netopive u vodi, no važno je naglasiti da balastne tvari topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari, naime, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti. Nakon više od deset godina intenzivnog rada, Öste je 1994. godine konačno uspio dobiti prvu litru zobenog mlijeka.
Tvrtka Oatly u Švedskoj je vodeća u segmentu zobenog napitka, i sam vlasnik primjećuje da su proizvodi bez mlijeka jedan od najbrže rastućih prehrambenih segmenata, naime promet godišnje raste čak za 20 posto. No ipak, njihov istraživački duh ne miruje. "San nam je svaki mliječni proizvod proizvesti na bazi zobi", kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke.
Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom i umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
prema receptu Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
Priprema:
Kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
Sol
Za pohanje:
Organsko suncokretovo ulje
Brašno 850
Voda, sol
Krušne mrvice
Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati 1 minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati i izliti u lim za pečenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati modlicom na željeni oblik.
Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli, te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke. Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovom ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.
Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosovog ulja
Stručak svježeg timijana
Sol , bijeli papar
3 dcl zobenog vrhnja
Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje.
Redukcija sakea i mirina
1 dcl sakea
1 dcl mirina
2 cm svježeg đumbira
Flambirati sake i mirin, iskuhati do pola i dodati sok svježeg đumbira.
Pjenica s ružmarinom
2 dcl zobenog napitka
5 grama sojinog lecitina
1 dcl maslinovog ulja
Sol
1 čajna žličica svježeg ružmarina, grančice
U zobeni napitak staviti ružmarin, ostaviti sat-dva da se dosegne željena aroma. Izvaditi ružmarin i dodati ostale sastojke, smiksati štapnim mikserom prije posluživanje da se stvori pjenica.
Mousse od čokolade i indijskog oraščića
prema receptu Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
Sastojci:
3 dcl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dcl zobenog vrhnja
1 dcl agava sirupa
Priprema:
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati ju, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti.
Nagradna igra: Osvoji Oatly poklon paket!
Naturala.hr i Oatly daruju čitatelje s dva (2) bogata paketa Oatly proizvoda u kojima ćete imati prilike isprobati Oatly zobeni napitak, s okusom vanilije, dodatkom kalcija ili s okusom čokolade kao i vrhnje za kuhanje. Nagrada može biti vaša ako točno odgovorite na naše pitanje:
Od koje su godine Oatly proizvodi prisutni u Hrvatskoj?
Što trebam učiniti da bih dobio nagradu?
– Morate biti registrirani i punoljetni korisnik i poslati nam ispravan odgovor.
– Odgovore šaljite na info@naturala.hr
– U subject maila obavezno stavite naziv nagradne igre Osvoji Oatly poklon paket!
Što treba navesti u prijavi?
U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela.
Do kada traje nagradna igra?
Nagradna igra traje od petka, 23. ožujka do petka 30. ožujka 2012. godine.
Imena nagrađenih, izvučenih metodom slučajnih brojeva, objavljujemo 31. ožujka, u subotu.
Sretno!!!
31. ožujak 2012.
Nakon izvlačenja po metodi slučajnih brojeva, u Oatly proizvodima uživati će:
Hrvoje Gregur – darkydark
Branka Polak – Deanna
Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo pobjednicima koje ćemo idućeg tjedna obavijestiti o preuzimanju nagrada!