Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a
    • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
    • Foto: Andrea Mulder
  • Knjiga Ja sam Petra – nećete me slomiti dočarava svu težinu, ali i ljepotu teških životnih izazova
    • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Gnomovi – stvarna ili fiktivna bića?
    • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
    • Foto: Prpmo PR
  • Ne propustite: Miret otvara pop-up store od 6. do 8. 12. na Velesajmu!
    • Posted on 30. studenoga 2022.29. studenoga 2022.
    • Foto: Miret
  • Kako je najam opreme postao svjetski trend i održivo rješenje?
    • Posted on 30. studenoga 2022.29. studenoga 2022.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
343

Početna stranica U fokusu Predstavljamo Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor

  • Predstavljamo

Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor

Na Oatly Gastro Eventu u dvorani Makronove predstavljena nova atraktivna pakiranja Oatly proizvoda

  • Posted on 23. ožujka 2012.7. listopada 2019.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Biovega
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Dolaskom proljeća mnogi od nas počinju razmišljati o promjeni načina prehrane, o laganijoj prehrani i uključivanju novih namirnica u svoju kuhinju. Međutim rijetko kada imamo pravu ideju i dovoljno znanja što s njima napraviti. 

Zob, zobeno mlijeko i zobeno vrhnje sigurno predstavljaju namirnice s kojima se mnogi naši čitatelji nikada nisu susreli, a moramo priznati da niti Naturalini novinari nisu baš vješti u pripremi jela s ovim namirnicama – iz tog nam se razloga Oatly Gastro Event učinio idealnom prilikom da naučimo nešto više. Oatly Gastro Event održan je u dvorani Makronove u Zagrebu gdje je predstavnike medija dočekala degustacija jela pripremljenih s Oatly proizvodima, kao i zanimljivo predavanje.

 

Chef restorana Nova, simpatični Tvrtko Šakota, koji svojim angažmanom već godinama radi na popularizaciji veganske i vegetarijanske kuhinje, uveo nas je u ovo „zobeno“ iskustvo prezentirajući pripremu ukusnih jela s Oatly zobenim mlijekom i Oatly zobenim vrhnjem.
 
Oatly proizvodi, prisutni u Hrvatskoj od 1997. godine, odnedavno se nalaze u novim, atraktivnim pakiranjima. Kako kliničke studije pokazuju, već konzumiranje samo jedne čaše Oatly zobenog mlijeka dnevno pokriva gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.
 
„Morate uvijek pripaziti da obavezno promućkate zobeno mlijeko prije korištenja“ – savjetovao nam je chef restorana Nova upućujući nas u tajne kuhanja s mlijekom zobi. Iz kuhinje su ubrzo zamirisali sake i mirin koje je chef Tvrtko majstorski pretvorio u ukusan umak za svoje Krokete od zobenog mlijeka s kvinojom i amarantom uz koji su se sjajno složile tikvice sa zobenim vrhnjem za koje smo saznali kako ne mijenja svoju konzistenciju zagrijavanjem na više temperature.
 
Jelo je doista bilo slasno, lagane teksture, prepuno zanimljivih okusa i mirisa i mada se radilo o vegetarijanskoj fuziji kako nam je na početku chef Tvrtko objasnio  „japanske i mediteranske kuhinje“ – sklad okusa itekako se osjećao na tanjuru. Ukusan obrok završili smo desertom – Mousseom od čokolade i indijskog oraščića i degustacijom Oatly zobenih mlijeka.
 
U drugom dijelu eventa, Bengt Anker, predstavnik švedske tvrtke Oatly, upoznao je medijske predstavnike pobliže s dobrobitima ove žitarice, ali i s filozofijom tvrtke koja distribuira svoje proizvode diljem svijeta i bilježi godišnji rast od 20%. 
 
Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. Osim toga Oatly proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane. 
 
 „Zob se pokazala upravo idealnom za uzgoj u Švedskoj jer klima i polarni noć i dan koji ograničavaju poljoprivredni uzgoj brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Zobi odgovara intenzivan rast u trajanju tri mjeseca (od svibnja do kolovoza) koji nam omogućuje polarni dan.” – naglasio je u svom predavanju gospodin Anker
 
Oatly zobeni napitak
 
OATLY zobeni napitak spravljen je od zobi, repičinog ulja, kalcija i vitamina bez ikakvih dodataka drugih žitarica. Osim što je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama , možete ga upotrebljavati i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, razne umake, palačinke, juhe i pite. Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži. 
 
Oatly proizvodi prisutni u Hrvatskoj već 15 godina svake godine imaju sve veći broj poklonika, koji prepoznaju vrhunsku kvalitetu ovog zdravog napitka od organske zobi te sve koristi za zdravlje.
 
Naime samo 1 čaša Oatly napitka zadovoljava čak 1/3 dnevnih potreba za balastnim tvarima, što je vrlo važno za probavu. Isto tako zob zbog visokog sadržaja beta glukana djeluje vrlo povoljno na smanjenje kolesterola.
 
Oatly zobeni napitak, s okusom vanilije, dodatkom kalcija ili s okusom čokolade u ponudi se nalazi u novom atraktivnom pakiranju.
 
Oatly zobene napitke i zobeno vrhnje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane, supermarketima i bio&bio trgovinama.
 
Proizvodnja Oatlyja
 
Oatly godišnje u svojim pogonima proizvede oko 30 milijuna litara ovog ukusnog napitka, spravljenog od zobi iz ekouzgoja, no sama  proizvodnja  baš i nije najjednostavnija. Za nju je zaslužan uporni profesor Rickard Oste koji je otkrio metodu po kojoj se pozitivna svojstva zobi prenose iz krutoga u tekuće stanje. 
 
Kako zapravo od zrna zobi nastaje mlijeko? Švedski znanstvenici usitnjavaju zob patentiranim postupkom, dodaju vodu, ulje repice i morsku sol i dodatkom enzima smjesu prerađuju u homogenu tekućinu.
 
Da bi postigli željenu gustoću odstranjuju balastne tvari netopive u vodi, no važno je naglasiti da balastne tvari topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari, naime, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti. Nakon više od deset godina intenzivnog rada, Öste je 1994. godine konačno uspio dobiti prvu litru zobenog mlijeka.
 
Tvrtka Oatly u Švedskoj je vodeća u segmentu zobenog napitka, i sam vlasnik primjećuje da su proizvodi bez mlijeka jedan od najbrže rastućih prehrambenih segmenata, naime promet godišnje raste čak za 20 posto. No ipak, njihov istraživački duh ne miruje. "San nam je svaki mliječni proizvod proizvesti na bazi zobi", kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke.
 
Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom i umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
 
 Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor
prema receptu Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
 
Priprema:
 
Kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
Sol
 
Za pohanje:
Organsko suncokretovo ulje
Brašno 850
Voda, sol
Krušne mrvice
 
Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati 1 minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati  i izliti u lim za pečenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati  modlicom na željeni oblik.
Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli, te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke.  Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovom ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.
 
Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosovog ulja
Stručak svježeg timijana
Sol , bijeli papar
3 dcl zobenog vrhnja
 
Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar  te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje. 
 
Redukcija sakea i mirina
1 dcl sakea
1 dcl mirina
2 cm svježeg đumbira
Flambirati sake i mirin, iskuhati do pola i dodati sok svježeg đumbira.
 
Pjenica s ružmarinom
2 dcl zobenog napitka
5 grama sojinog lecitina
1 dcl maslinovog ulja
Sol
1 čajna žličica svježeg ružmarina, grančice
 
U zobeni napitak staviti ružmarin, ostaviti sat-dva da se dosegne željena aroma. Izvaditi ružmarin i dodati ostale sastojke, smiksati štapnim mikserom prije posluživanje da se stvori pjenica.
 
 
Mousse od čokolade i indijskog oraščića
 
 Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor
prema receptu Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
 
Sastojci:
3 dcl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dcl zobenog vrhnja
1 dcl agava sirupa
 
Priprema:
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati ju, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti. 
 
Nagradna igra: Osvoji Oatly poklon paket!
 
Naturala.hr i Oatly daruju čitatelje s dva (2) bogata paketa Oatly proizvoda u kojima ćete imati prilike isprobati Oatly zobeni napitak, s okusom vanilije, dodatkom kalcija ili s okusom čokolade kao i vrhnje za kuhanje. Nagrada može biti vaša ako točno odgovorite na naše pitanje:
 
Od koje su godine Oatly proizvodi prisutni u Hrvatskoj?
 
 
 Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor
 
 
 
Što trebam učiniti da bih dobio nagradu? 
– Morate biti registrirani i punoljetni korisnik i poslati nam ispravan odgovor.
 
– Odgovore šaljite na info@naturala.hr  
 
– U subject maila obavezno stavite naziv nagradne igre  Osvoji Oatly poklon paket!
 
 
Što treba navesti u prijavi? 
U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela.
 
 
Do kada traje nagradna igra?
Nagradna igra traje od petka, 23. ožujka do petka 30. ožujka 2012. godine.
 
Imena nagrađenih, izvučenih metodom slučajnih brojeva, objavljujemo 31. ožujka, u subotu.
 
Sretno!!!
 
 
31. ožujak 2012.
 
Nakon izvlačenja po metodi slučajnih brojeva, u Oatly proizvodima uživati će:
 
Hrvoje Gregur – darkydark
Branka Polak – Deanna 
 
Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo pobjednicima koje ćemo idućeg tjedna obavijestiti o preuzimanju nagrada!
 
 
 
 
 
 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Događanja

Čestitamo Dan voda!

  • Posted on 22. ožujka 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Bisfenol A – sveprisutni otrov

  • Posted on 29. ožujka 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Predstavljamo

Knjiga Ja sam Petra – nećete me slomiti dočarava svu težinu, ali i ljepotu teških životnih izazova

  • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Predstavljamo

De Rigo Vision predstavio novu kolekciju sunčanih naočala

  • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Matia Malenica
Pročitaj
  • Predstavljamo

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

  • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: John Pavlish
Pročitaj
  • Predstavljamo

Zavirite u najljepši frizerski salon u Hrvatskoj koji svojim uređenjem stoji uz bok salonima svjetskih metropola

  • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Bojan Zibar
Pročitaj
  • Predstavljamo

Biondina Crna Maca – za normalnu spolnu funkciju i libido muškarca

  • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
  • 1 min
  • Autor: Bioandina PR
  • Foto: Unsplash i promo
Pročitaj
  • Predstavljamo

Iscjeljujuća moć prirodnih sastojaka – spas za kožne probleme

  • Posted on 28. studenoga 2022.23. studenoga 2022.
  • 5 min
  • Autor: OPS BIOTISC NATIVE
  • Foto: PROMO
Pročitaj
  • Predstavljamo

Pariški chic, čak i kad zahladi

  • Posted on 25. studenoga 2022.25. studenoga 2022.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Predstavljamo

Prvi se pamte! Picnic donosi okuse i mirise Dalmacije na Strossmayerov trg

  • Posted on 25. studenoga 2022.25. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Picnic
Najnovije
  • 10 najslađih ideja za nail art s motivom – božićnog drvca

    • Posted on 29. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Instagram
    Pročitaj
  • De Rigo Vision predstavio novu kolekciju sunčanih naočala

    • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Matia Malenica
    Pročitaj
  • Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

    • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: John Pavlish
    Pročitaj
  • Uz funky ritmove TBF-a i najveću gužvu dosad otvoren je BAŠ NAŠ Advent

    • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Zavirite u najljepši frizerski salon u Hrvatskoj koji svojim uređenjem stoji uz bok salonima svjetskih metropola

    • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Bojan Zibar
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a
    • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
    • Foto: Andrea Mulder
  • 2
    Knjiga Ja sam Petra – nećete me slomiti dočarava svu težinu, ali i ljepotu teških životnih izazova
    • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 3
    Gnomovi – stvarna ili fiktivna bića?
    • Posted on 30. studenoga 2022.30. studenoga 2022.
    • Foto: Prpmo PR
  • 4
    Ne propustite: Miret otvara pop-up store od 6. do 8. 12. na Velesajmu!
    • Posted on 30. studenoga 2022.29. studenoga 2022.
    • Foto: Miret
  • 5
    Kako je najam opreme postao svjetski trend i održivo rješenje?
    • Posted on 30. studenoga 2022.29. studenoga 2022.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
343
Najnovije objave
  • Biondina Crna Maca – za normalnu spolnu funkciju i libido muškarca
    • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i promo
  • 7 kućnih zadataka koje morate odmah obaviti – za blagdane bez stresa
    • Posted on 28. studenoga 2022.27. studenoga 2022.
    • Foto: Pexels
  • Brzi trik koji otkriva može li se vaš papir za umatanje darova reciklirati!
    • Posted on 28. studenoga 2022.28. studenoga 2022.
    • Foto: Pexels
  • Iscjeljujuća moć prirodnih sastojaka – spas za kožne probleme
    • Posted on 28. studenoga 2022.23. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići