Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Domagoj Karačić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Predstavljamo Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor

  • Predstavljamo

Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor

Na Oatly Gastro Eventu u dvorani Makronove predstavljena nova atraktivna pakiranja Oatly proizvoda

  • Posted on 23. ožujka 2012.7. listopada 2019.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Biovega
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Dolaskom proljeća mnogi od nas počinju razmišljati o promjeni načina prehrane, o laganijoj prehrani i uključivanju novih namirnica u svoju kuhinju. Međutim rijetko kada imamo pravu ideju i dovoljno znanja što s njima napraviti. 

Zob, zobeno mlijeko i zobeno vrhnje sigurno predstavljaju namirnice s kojima se mnogi naši čitatelji nikada nisu susreli, a moramo priznati da niti Naturalini novinari nisu baš vješti u pripremi jela s ovim namirnicama – iz tog nam se razloga Oatly Gastro Event učinio idealnom prilikom da naučimo nešto više. Oatly Gastro Event održan je u dvorani Makronove u Zagrebu gdje je predstavnike medija dočekala degustacija jela pripremljenih s Oatly proizvodima, kao i zanimljivo predavanje.

 

Chef restorana Nova, simpatični Tvrtko Šakota, koji svojim angažmanom već godinama radi na popularizaciji veganske i vegetarijanske kuhinje, uveo nas je u ovo „zobeno“ iskustvo prezentirajući pripremu ukusnih jela s Oatly zobenim mlijekom i Oatly zobenim vrhnjem.
 
Oatly proizvodi, prisutni u Hrvatskoj od 1997. godine, odnedavno se nalaze u novim, atraktivnim pakiranjima. Kako kliničke studije pokazuju, već konzumiranje samo jedne čaše Oatly zobenog mlijeka dnevno pokriva gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.
 
„Morate uvijek pripaziti da obavezno promućkate zobeno mlijeko prije korištenja“ – savjetovao nam je chef restorana Nova upućujući nas u tajne kuhanja s mlijekom zobi. Iz kuhinje su ubrzo zamirisali sake i mirin koje je chef Tvrtko majstorski pretvorio u ukusan umak za svoje Krokete od zobenog mlijeka s kvinojom i amarantom uz koji su se sjajno složile tikvice sa zobenim vrhnjem za koje smo saznali kako ne mijenja svoju konzistenciju zagrijavanjem na više temperature.
 
Jelo je doista bilo slasno, lagane teksture, prepuno zanimljivih okusa i mirisa i mada se radilo o vegetarijanskoj fuziji kako nam je na početku chef Tvrtko objasnio  „japanske i mediteranske kuhinje“ – sklad okusa itekako se osjećao na tanjuru. Ukusan obrok završili smo desertom – Mousseom od čokolade i indijskog oraščića i degustacijom Oatly zobenih mlijeka.
 
U drugom dijelu eventa, Bengt Anker, predstavnik švedske tvrtke Oatly, upoznao je medijske predstavnike pobliže s dobrobitima ove žitarice, ali i s filozofijom tvrtke koja distribuira svoje proizvode diljem svijeta i bilježi godišnji rast od 20%. 
 
Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. Osim toga Oatly proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane. 
 
 „Zob se pokazala upravo idealnom za uzgoj u Švedskoj jer klima i polarni noć i dan koji ograničavaju poljoprivredni uzgoj brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Zobi odgovara intenzivan rast u trajanju tri mjeseca (od svibnja do kolovoza) koji nam omogućuje polarni dan.” – naglasio je u svom predavanju gospodin Anker
 
Oatly zobeni napitak
 
OATLY zobeni napitak spravljen je od zobi, repičinog ulja, kalcija i vitamina bez ikakvih dodataka drugih žitarica. Osim što je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama , možete ga upotrebljavati i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, razne umake, palačinke, juhe i pite. Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži. 
 
Oatly proizvodi prisutni u Hrvatskoj već 15 godina svake godine imaju sve veći broj poklonika, koji prepoznaju vrhunsku kvalitetu ovog zdravog napitka od organske zobi te sve koristi za zdravlje.
 
Naime samo 1 čaša Oatly napitka zadovoljava čak 1/3 dnevnih potreba za balastnim tvarima, što je vrlo važno za probavu. Isto tako zob zbog visokog sadržaja beta glukana djeluje vrlo povoljno na smanjenje kolesterola.
 
Oatly zobeni napitak, s okusom vanilije, dodatkom kalcija ili s okusom čokolade u ponudi se nalazi u novom atraktivnom pakiranju.
 
Oatly zobene napitke i zobeno vrhnje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane, supermarketima i bio&bio trgovinama.
 
Proizvodnja Oatlyja
 
Oatly godišnje u svojim pogonima proizvede oko 30 milijuna litara ovog ukusnog napitka, spravljenog od zobi iz ekouzgoja, no sama  proizvodnja  baš i nije najjednostavnija. Za nju je zaslužan uporni profesor Rickard Oste koji je otkrio metodu po kojoj se pozitivna svojstva zobi prenose iz krutoga u tekuće stanje. 
 
Kako zapravo od zrna zobi nastaje mlijeko? Švedski znanstvenici usitnjavaju zob patentiranim postupkom, dodaju vodu, ulje repice i morsku sol i dodatkom enzima smjesu prerađuju u homogenu tekućinu.
 
Da bi postigli željenu gustoću odstranjuju balastne tvari netopive u vodi, no važno je naglasiti da balastne tvari topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari, naime, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti. Nakon više od deset godina intenzivnog rada, Öste je 1994. godine konačno uspio dobiti prvu litru zobenog mlijeka.
 
Tvrtka Oatly u Švedskoj je vodeća u segmentu zobenog napitka, i sam vlasnik primjećuje da su proizvodi bez mlijeka jedan od najbrže rastućih prehrambenih segmenata, naime promet godišnje raste čak za 20 posto. No ipak, njihov istraživački duh ne miruje. "San nam je svaki mliječni proizvod proizvesti na bazi zobi", kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke.
 
Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom i umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
 
 Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor
prema receptu Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
 
Priprema:
 
Kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
Sol
 
Za pohanje:
Organsko suncokretovo ulje
Brašno 850
Voda, sol
Krušne mrvice
 
Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati 1 minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati  i izliti u lim za pečenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati  modlicom na željeni oblik.
Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli, te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke.  Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovom ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.
 
Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosovog ulja
Stručak svježeg timijana
Sol , bijeli papar
3 dcl zobenog vrhnja
 
Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar  te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje. 
 
Redukcija sakea i mirina
1 dcl sakea
1 dcl mirina
2 cm svježeg đumbira
Flambirati sake i mirin, iskuhati do pola i dodati sok svježeg đumbira.
 
Pjenica s ružmarinom
2 dcl zobenog napitka
5 grama sojinog lecitina
1 dcl maslinovog ulja
Sol
1 čajna žličica svježeg ružmarina, grančice
 
U zobeni napitak staviti ružmarin, ostaviti sat-dva da se dosegne željena aroma. Izvaditi ružmarin i dodati ostale sastojke, smiksati štapnim mikserom prije posluživanje da se stvori pjenica.
 
 
Mousse od čokolade i indijskog oraščića
 
 Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor
prema receptu Tvrtka Šakote, chefa restorana Nova
 
Sastojci:
3 dcl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dcl zobenog vrhnja
1 dcl agava sirupa
 
Priprema:
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati ju, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti. 
 
Nagradna igra: Osvoji Oatly poklon paket!
 
Naturala.hr i Oatly daruju čitatelje s dva (2) bogata paketa Oatly proizvoda u kojima ćete imati prilike isprobati Oatly zobeni napitak, s okusom vanilije, dodatkom kalcija ili s okusom čokolade kao i vrhnje za kuhanje. Nagrada može biti vaša ako točno odgovorite na naše pitanje:
 
Od koje su godine Oatly proizvodi prisutni u Hrvatskoj?
 
 
 Oatly zobeno mlijeko – zdravi proljetni izbor
 
 
 
Što trebam učiniti da bih dobio nagradu? 
– Morate biti registrirani i punoljetni korisnik i poslati nam ispravan odgovor.
 
– Odgovore šaljite na info@naturala.hr  
 
– U subject maila obavezno stavite naziv nagradne igre  Osvoji Oatly poklon paket!
 
 
Što treba navesti u prijavi? 
U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela.
 
 
Do kada traje nagradna igra?
Nagradna igra traje od petka, 23. ožujka do petka 30. ožujka 2012. godine.
 
Imena nagrađenih, izvučenih metodom slučajnih brojeva, objavljujemo 31. ožujka, u subotu.
 
Sretno!!!
 
 
31. ožujak 2012.
 
Nakon izvlačenja po metodi slučajnih brojeva, u Oatly proizvodima uživati će:
 
Hrvoje Gregur – darkydark
Branka Polak – Deanna 
 
Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo pobjednicima koje ćemo idućeg tjedna obavijestiti o preuzimanju nagrada!
 
 
 
 
 
 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Događanja

Čestitamo Dan voda!

  • Posted on 22. ožujka 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Bisfenol A – sveprisutni otrov

  • Posted on 29. ožujka 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Predstavljamo

Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!

  • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Predstavljamo

Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

  • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: PR
Pročitaj
  • Predstavljamo

Elegancija okupana zlatom: Nova Anovi kolekcija u zlatnom splitskom zalasku

  • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Prosper Filipović
Pročitaj
  • Predstavljamo

Pastry&Cuisine Atelier Cele: Kultno dubrovačko mjesto zasjalo novim sjajem

  • Posted on 7. svibnja 2025.7. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Ane Cerjan
Pročitaj
  • Predstavljamo

Lady’s Salon se vraća: Savezništvo žena kao temelj novog liderstva

  • Posted on 2. svibnja 2025.5. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: PR
Pročitaj
  • Predstavljamo

CREATIVE PRO donosi Planet Positive Event, alat za održivost događanja na hrvatsko tržište 

  • Posted on 22. travnja 2025.23. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: PR
Musculpip emulgel savršen je za sve koji traže prirodnu podršku kod ozljeda i brži oporavak, gel koji pomaže smanjiti nelagodu i ubrzati proces oporavka
Pročitaj
  • Predstavljamo

Za život u pokretu bez ograničenja – Farmakol Musculpip emulgel

  • Posted on 3. travnja 2025.3. travnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: FARMAKOL PR
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Predstavljamo

Nova era dentalne higijene – stigla je Oral-B iO2 električna četkica za zube

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 2 min
  • Autor: pr objava
  • Foto: promo
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Studio Dental Frntić

    Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Studio Dental Frntić
    Pročitaj
  • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 4 min
    • Foto: Medikor
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • 2
    Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • 3
    Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • 4
    Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
  • 5
    Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Domagoj Karačić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
    Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
  • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena
    Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.