Uskrs kao i većina blagdana pruža priliku za ugađanje – bogati blagdanski stol, mnoštvo ukrasa, poklona i sličnih simbola slavlja. Međutim, i u takvim situacijama treba misliti zeleno jer to što smo mi na praznicima ne znači da trebamo zanemariti osnovne principe održivog razvoja.
Ovog Uskrsa donosimo 8 zelenih savjeta kako ga proslaviti na ekološki prihvatljiv način:
1. Jaja iz domaćeg uzgoja
Ukoliko koristite prava jaja, svakako se pobrinite da ih nabavljate od malih domaćih proizvođača. Osim što su zdravija i bogatija vitaminima A i E te omega-3 masnim kiselinama, na taj način potičete razvoj lokalnih farmera.
2. Alternativne zamjene za pisanice
Iako tradicija nalaže ukrašavanje pravih jaja za Uskrs, u današnje vrijeme postoji veliki broj alternative tom tradicionalnom običaju. U mnogim krajevima svijeta ukrašavaju se drvena jaja, jaja od recikliranih materijala ili keramike. Prednost je to što se mogu koristiti veći broj godina.
3. Ispuhana jaja
˝Ispuhana˝ jaja kojima je uklonjena unutrašnjost mogu se koristiti dulji niz godina, dok se bjelanjci i žutanjci mogu iskoristiti za izradu uskršnjih kolača ili pak tjestenine.
4. Prirodne boje za jaja
Postoje brojne metode za prirodno bojenje uskršnjih jaja korištenjem octa i začina, raznog bilja, voća te povrća.
5. Izbjegnite bacanje hrane
Prilikom ukrašavanja pisanica svakako koristite prirodne boje i izbjegnite njihovo višestruko prokuhavanje kako bi se iste nakon Uskrsa mogle poslužiti kao ukusan obrok.
6. Izbjegavajte plastičnu dekoraciju
Plastična zelena trava te figurice zečeva, jaja i kokošaka često se koriste kao uskršnja dekoracija u domovima diljem svijeta koja nažalost stvara prekomjerne količine plastike kao i dodatan financijski
Trošak. Umjesto kupnje plastičnih ukrasa pokušajte ih sami izraditi od recikliranih materijala: kaširanjem starog papira, oblikovanjem viškova tkanine ili originalno oblikovanim jestivim kolačićima.
7. Nabavite namirnice od lokalnih proizvođača hrane
Ukoliko ste jedan od onih koji Uskrs slave i bogatim blagdanskim stolom, pokušajte svoje namirnice kupiti na tržnici ili od malih lokalnih proizvođača umjesto u velikim supermarketima. Takve namirnice su ekološki prihvatljivije, jeftinije te mnogo zdravije.
8. Proizvodi sa što manje ambalaže
Slastice, čokoladni zečevi i jaja učestalo se dijele prijateljima i obitelji kao uskršnji znaci pažnje. Prilikom kupovine takvih proizvoda svakako odaberite one sa što manje ambalaže te proizvode s ambalažom od recikliranih materijala.
Sretan Uskrs!