Koncept održivog razvoja nepoznat je hrvatskoj javnosti iako svi misle da sve znaju o održivom razvoju. Održivi razvoj poistovjećuje se sa zaštitom okoliša, no zaštita okoliša je samo jedna od tri bitne odrednice, stupa na kojima počiva održivi razvoj. Uz zaštutu okoliša tu su i gospodarstvo te društvena pravda. O održivom razvoju postoji iznimno veliki broj knjiga, časopisa, brošura no problem sa svim tim izdanjima jest taj što ih malo ljudi čita.
Zbog te činjenice Grupa OR angažirala je OraHovce Mirelu Holy, Marinu Biti, Zlatana Reića, Mirjanu Matešić i Gordana Cmrečkog koji su napisali brošuru ležernijeg, neformalnog karaktera. S obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj već godinama najviše čitaju i prodaju kuharice i tzv. self-help knjige, odlučili smo beskrupulozno eksploatirati te činjenice i promovirati brošuru konceptu kulinarskog doživljaja, odnosno kao prezentaciju recepata ‘za održivi razvoj’. Ti recepti u stvari formule kako na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini možemo pomoći sebi i izgraditi bolje, uređenije, bogatije i pravednije društvo.
U tom smislu ova brošura je mix, ili hibrid, knjige recepata i formula za samopomoć koja vodi k održivom oporavku države.
Hrvatska je država u kojoj živi oko 4,5 milijuna stanovnika/ica što je srednje veliki grad u svjetskim okvirima. Imajući na umu tu činjenicu razumno je rješavanje problema društva, odnosno lošeg upravljanja državom, svesti na pravu mjeru problema – a to je rješavanje problema na primarno komunalnoj razini.
Prisutni su imali priliku kušati četiri regionalna jela čiju pripremu je razotkrio četveročlani kuharski tim, odnosno tim od dvije kuharice i dva kuhara u znaku paritetne demokracije jer bez toga nema održivog društva.
Predjelo dalmatinskog okusa, koje se sastoji od dalmatinskog pršuta, sira i salate od hobotnice predstavio je prof. dr. Zlatan Reić, a sve sastojke slavonskog čobanca otkrila je dr.sc. Mirela Holy. Kulinarske tajne središnje regije razotkrio je dipl.ing.arh. Gordan Cmrečki sa tanjurom na kojemu je servirana piletina s mlincima, a kulinarska avantura je završila desertom prof.dr.sc. Marine Biti koja je ispekla fritule.
Političku kuharicu, u kojoj možete pronaći recepte za izlaz Hrvatske iz krize, možete preuzeti putem linka.