L-karnitin je biološki aktivni karninutrijent koji sudjeluje u bioenergetici mišićnog skeleta, a njegova funkcija je prijenos masnih kiselina iz stanice u mitohondrij gdje se njihovom oksidacijom oslobađa energija za staničnu funkciju. Osim toga, L-karnitin sudjeluje u reguliranju metabolizma ugljikohidrata i sintezi masnih kiselina. Ljudi raznovrsnom prehranom u organizam mogu unijeti oko 75 mg L-karnitina dnevno, a najvažniji izvor su meso, riba i mliječni proizvodi. Međutim, pored unosa hranom, L-karnitin se može i sintetizirati u ljudskom organizmu procesom tzv. endogene sinteze iz aminokiselina metionina, lizina posredstvom vitamina C i željeza te stoga nisu definirane njegove prehrambene preporuke.
Zbog utjecaja na metabolizam makronutrijenata u svrhu dobivanje energije za mišićni rad vrši se sve više znanstvenih istraživanja u smjeru koja količina, u kojem obliku, kojim putem unosa, za koji sport te u kojem vremenskom periodu i trenutku je potrebno unositi L-karnitin kao dodatak prehrani za poboljšanje sportske izvedbe. Također, izrazito važna pitanja su i može li se dovoljna količina L-karnitin unijeti u organizma dodacima prehrani kako bi se ostvario fiziološki učinak te što se zapravo s njim događa u organizmu.
Ako vas zanimaju odgovori na ovakva pitanja posjetite nas na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista te poslušajte predavanje i raspravu na ovu temu, ali i na druge zanimljive teme iz područja sportskog nutricionizma. 4. Međunarodni kongres nutricionista održati će se od 11. do 13. studenog 2016. godine u Zadru, u hotelu Falkensteiner Funimation Borik.