Završilo je prvo izdanje festivala Zagreb Coffee Weekend posvećenog izvrsnosti u segmentu kave. Tijekom četiri prelijepa dana dio ove priče bilo je više od 5000 ljudi koji su uživali obilazeći izložbene prostore dobavljača kava te prisustvovali na panel diskusijama i Masterclassovima.
Posebno su oduševili Scott Rao, genijalac u svijetu kave te Saša Šestić koji je ujedno i svjetski prvak na natjecanju barista. – Izuzetno mi je drago da sam dio ove priče, ljudi su jako srdačni, prijateljski raspoloženi, potiče se razmjena znanja i to mi je drago – izjavio je Scott Rao.
Vikend stvoren za kavoljupce
Zagreb Coffee Weekend ponudio je posjetiteljima da kušaju razne kave te predstavio određene inovacije u svijetu kave. Kao jedan od suorganizatora Zagreb Coffee Weekenda, zajedno sa Cogito Coffee & Pepermint agencijom, tvrtka Lively Roasters, konceptualno drugačija tvrtka u niši specijalitetnih kava na području Republike Hrvatske, doprinijela je svojim znanjem konceptu, a ujedno je i oduševila posjetitelje svojim izložbenim prostorom – ne samo dizajnom već i visokom kvalitetom ponuđenih proizvoda.
– Drago nam je da smo se priključili organizaciji projekta čija se ideja rodila još prije dvije godine, a realizirana je u rekordno kratkom roku pa stoga, uz činjenicu da je prvi, rezultati zaista oduševljavaju. Dodatan štih svemu dala je i predivna lokacija. Posjećenost je bila izvanredna zahaljujući PR-u agencije Pepermint te je svaki izlagač dobio visoku vrijednost za novac činjenicom koliko će odraditi budućih partnerstva. Paneli i masterclassovi izdignuli su festival na višlji nivo kao i Barista League koje je bila dodatni sadržaj, a dva domaća tima bili su nadomak pobjedi. Svatko tko je propustio dolazak niti ne zna što je propustio, ali imati će prilike već iduće godine kada ćemo pokušati festival još više izdići iznad razina onih europskih – kazao je Marko Brajković, osnivač Lively Roasters Co.
Osim vrhunskih specijalitetnih kava, kao pravi hitovi su se istakli V60 filter kava, Cold Brew kava na točioniku, LivelyNeon-Coffee Stout u suradnji s Varionica craft pivovarom, cookieji spravljeni od strane bistroa Gluten, po uzoru na okus Costa Rica kave, te izložbeni bicikl bike friendly lokala BONK s Britanca.
Kava je voće?
Svi posjetitelji mogli su otkriti mnogo toga novoga o svom omiljenom napitku. Primjerice, jeste li znali da je kava voće? Kava je sezonsko voće i posve je normalno da sadrži kiseline kao i svako voće. Ono što mi zapravo pržimo, meljemo, a zatim pijemo, „koštica“ je unutar bobica sličnog oblika maslini. Ta bobica kad sazre je crvene boje i najčešće sadrži dvije „koštice“, odnosno dva zrna kave. Kad kažemo sezonsko, to znači da je kava, kao i grožđe kod vina, iz berbe u berbu drugačija. Kao i kod vinske industrije, iznimno je bitno kako je kava procesirana. Svaki proces ima svoje kvalitete i mane i svaki proces će nam dati drugačiji rezultat u šalici.
Nabava kava temelji se na njenoj sorti, umjetničkoj metodi produkcije, transparentnosti i znanju, i to sve od berbe do espressa u šalici. Kad je riječ o specijalitetnoj kavi, ona više nije “bauk” i može si ju priuštiti svatko tko želi nešto više za sebe i svoje goste. Specijalitetnu kavu krasi visoko znanje o kavi i poznavanje raznih okusa i nota, a poistovjećuje se s terminima poput 3rd Wave, Artisan, Craft, Boutique, Small Batch. Koriste se samo visokokvalitetna (specijalitetna) zelena zrna Arabice i fokus je na mikrotržišnim nišama.
S isticanjem transparentnosti, potrošač sad može saznati podrijetlo kave, naći samu farmu na kojoj se ta kava brala i procesirala. Zemlja i nadmorska visina, kao i proces, sad igraju veliku ulogu. To puno znači kad kušamo kavu. Možemo usporediti bolje i lošije, možemo se igrati s prženjem, možemo puno više nego samo „piti kavu“. Kava postaje jedno iskustvo, a ne samo napitak.
U svijetu specijalitetnih kava
Lively Roasters jedina je distribucija specijalitetnih kava u Hrvatskoj u 100 % privatnom nekorporativnom vlasništvu, a osnovana je 2015. godine kao proizvođač i dobavljač specijalitetnih kava, s ciljem da bude „best in class”. Priljevima investira u razvoj i znanja, prži specijalitetna „zelena” zrna 100 % Arabica, gradi dobru volju, povjerenje i odnose s klijentima i dobavljačima te od početka, zajedno s partnerima, kolegama i ljubiteljima kave, nastoji poboljšati iskustvo ispijanja tog veličanstvenog napitka.
Ono što ih izdvaja iz mase su osnivački principi, kvaliteta proizvoda, više od 20 sortnih kava tokom godine, specialty tehnologija uz visoko znanje, tehnika, trening te usluga. Novitet je direktna nabava s plantaža Costa Rice, gdje je Oliver Oljica, barista trener tvrtke Lively Roasters, s Matijom Belkovićem, proveo ožujak nadzirući branje i procesiranje. U tom projektu, kao prvi u državi, udružene su snage s kafićem Cogito Coffee gdje je vidljivo kako jedna tvrtka drugoj iskazuje poštovanje i dobar poslovni odnos.
Upravo jednu od Costa Rica kava, Jagur Honey, spravljali su na festivalu te dobili nebrojeno pozitivnih kritika za „najbolju kavu na festivalu“. Osim nje, mogli ste kušati El Salvador Santa Rossa Honey, organski Peru te njihov regularni „the Passenger“, a sve na Victoria Arduino opremi. „The Passenger“ blend imate prilike kušati svakodnevno na više od 40 iznadprosječnih mjesta u gradu Zagrebu, ali ne i u njihovom coffee shopu. No, njihov showroom sprema otvorenje na zimu, stoga stay tuned!
Više o svim kavama, i mogućnostima narudža, pogledajte na www.livelyroasters.co
Pročitaj i ovo:
• Lively Roasters: Specialty revolucija u šalici kave
• Napokon otkrivene sve tajne dobre kave