Blagdani su vrijeme kad se cijela obitelj okupi oko bogate trpeze. Purica, mlinci, pečeni odojak, sarma, torte i kolači puni čokolade, šećera, oraha, badema… – tko bi im odolio?! Tu je i ona famozna francuska salata koja se nerijetko poslužuje kao prilog ili predjelo… Zatim, vina, viskiji, votke, razni kokteli…
To sve slasno i fantastično zvuči, no također je i izuzeto masno i kalorično, a naša jetra, najveći „čistač“ našeg organizma koja ima ključnu ulogu u metaboliziranju hrane i procesu detoksikacije, poslije blagdana posebno je opterećena alkoholom i masnom hranom.
Pomozite svojoj jetri
Kako biste pomogli svojoj jetri, u vašu svakodnevnu prehranu uvrstite kurkumu jer je ona iznimno učinkovita u procesu njezine detoksikacije. Radi se o biljci iz obitelji đumbira koja se u Indiji koristi za medicinske svrhe, bojanje hrane i kao začin raznim jelima.
Kurkuma se, pored ostalog, sastoji i od kurkumina, primarnog polifenola koji je njezin najljekovitiji sastojak te je zaslužan za njezinu žutu boju. Znanstvena istraživanja koja su provedena u posljednjih 50 godina pokazala su da on može olakšati dosta različitih bolesti i tegoba, jer ima antioksidativna, protuupalna, hepatoprotektivna (štiti jetru), antimutagena, antikarcinogena, antibakterijska i antifungalna svojstva.
Blagotvornost kurkume dokazali znanstvenici
Njemačka je Commission E 1985. godine odobrila kurkumu za liječenje otežane probave, a ESCOP (The European ScientificCooperative on Phytotherapy) je preporučuje za blage poremećaje probave te kod problema sa žuči. EMEA (European Medicines Agency) je 2008. godine izdala prijedlog monografije koja uključuje terapeutske indikacije za doziranje pripravaka od kurkume poput kurkumina praha, čaja i tinkture pripravljene u omjeru 1:10 u svrhu olakšavanja simptoma dispepsije (tegobe prilikom probave hrane).
Health Canada odobrila je upotrebu osušenog podanka kurkume i preparata koji od njega nastaju (čaja, tekućeg ekstrakta i dr.) kod flatulentne dispepsije (otežane probave s napuhavanjem) i kao pomoć uravnoteženoj probavi. Istraživanja na Medicinskom centru sveučilišta u Marylandu pokazala su da kurkuma potiče žučni mjehur na proizvodnju žuči koju jetra koristi da bi izbacila toksine. Stoga se koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini kao pomoć u liječenju problema s probavom i kod poremećaja rada jetre.
Za zdravlje jetre – Aronia kapsule s kurkumom i acerolom
Bio Aronia kapsule s kurkumom i acerolom pravi su izbor za zdravlje vaše jetre. Aronija (lat. Aronia melanocarpa) ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem, prepuna je vitamina i minerala. Acerola (lat. Malpighia glabra) snažan je antioksidans te je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i dr.
Zbog njezinog iznimnog ljekovitog djelovanja, Indijanci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv „kurkuma – čudo prirode“. Narodi tog podneblja dobro poznaju blagotvorne učinke kurkume na funkcioniranje jetre, izlučivanje žući, smanjenje razine kolesterola i dr. Također, otkrivena je i sposobnost spojeva aronije i kurkume da uzajamno djeluju te zaustavljaju širenje malignih stanica raka. Kapsule su 100% organske, bez glutena, boja i konzervansa, a pogodne su i za dijabetičare.
AroniaLive proizvode možete kupiti u svim dm-drogeriemarkt prodavaonicama, Intersparu, Bipi, ljekarni Šeremet (Rendićeva 29, Zagreb), prodavaonici Green (Maksimirska cesta 116, Zagreb). Više informacija pročitajte na aronialive.com.
Pročitaj ovo: