Prema časopisu ‘Journal of National Cancer Institute’ , 75 % oboljenja od raka uzrokovana su prehranom i okolinom u kojoj živimo. Poznata komplementarna liječnica dr. Taz je složila test pomoću kojega možete odrediti vašu količinu toksičnosti te napisala savjete kako ju smanjiti.
Raspolažete li informacijama o svakodnevnoj izloženosti kemikalijama, pesticidima i teškim metalima koji mogu utjecati na vaše zdravlje? Parabeni, ftalati, živa, olovo i organofosfati mogu dodatno povećati vašu toksičnost.
Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da toksini i kemikalije kojima smo izloženi mogu negativno utjecati na naše zdravlje. Neke kemikalije su endokrini prekidači (disruptori), druge, pak, utječu na neurotransmitere, dok neke mogu utjecati na imunološki sustav i probavnu funkciju.
Dr. Taz je složila test pomoću kojega možete odrediti vašu izloženost raznim toksičnim tvarima. Riješite ga te saznajte jeste li visoko, umjereno ili nisko toksični!
Test:
Na sljedećih 13 pitanja odgovorite iskreno s tri ponuđena odgovora: Nikad (1 bod), Ponekad (3 boda), Uvijek (5 bodova) te na kraju sve bodove zbrojite!
1) Jedem vani više od dva puta tjedno.
2) Kupujem neorganske proizvode.
3) Kupujem neorgansko meso i mliječne proizvode.
4) Koristim sredstva za čišćenje redovito svaki tjedan.
5) Odjeću nosim redovito svaki tjedan u javnu praonicu i na kemijsko čišćenje.
6) Koristim standardne insekticide kod kuće i u uredu.
7) Koristim plastične proizvode za pakiranje ručka i ostataka hrane.
8) Roštiljam više puta tjedno.
9) Hranu pripremam u posuđu koje ima ne prianjajuće dno.
10) Koristim standarde kozmetičke proizvode.
11) Jedem suhomesnate proizvode i sir te konzumiram alkohol više od tri puta tjedno.
12) Imam amalgamske plombe na zubima.
13) Imam plazma TV, mobitel i bežični telefon.
Rezultati:
– VISOKA TOKSIČNOST: 41 ili više bodova
– SREDNJA TOKSIČNOST: od 21 do 40
– NISKA TOKSIČNOST: od 13 do 20
Načini na koje možete smanjiti količinu toksičnosti:
Jedite organsku hranu! Neorganska hrana sadrži pesticide, herbicide, fungicide, gnojiva, antibiotike, hormone, umjetne arome i sladila.
Ako si ne možete priuštiti sve namirnice organskog podrijetla, trebali biste dati prioritet onima koje obično sadrže najviše toksina, poput bobičastog voća, grožđa, breskvi, trešanja, jabuka, celera, zelenog lisnatog povrća, krastavaca, mrkve i rajčica. Ako si je ne možete priuštiti, prije konzumiranja ili priprave namirnice temeljito operite, a to se posebno odnosi na neorgansku rižu, žitarice i mahunarke.
Prebacite se na prirodne proizvode za čišćenje. Zamijenite izbjeljivač s octom i abrazivna sredstva sa sodom bikarbonom. Mrlje uklanjajte s vodikovim peroksidom.
Konzumirajte samo filtriranu vodu kako biste očistili tijelo od toksina.
Poboljšajte kvalitetu zraka u vašem domu. Investirajte u pročišćivač zraka i sobne biljke. Jedna biljka može očistiti do 100 kvadratnih metara.
Izbjegavajte ribu koja sadrži veliku količinu žive! Za konzumaciju su najbolje: sabljarka, morski pas, smuđ i som kao i naša plava riba.
Izbjegavajte plastiku! BPA koji se nalazi u sastavu plastičnih posuda oponaša estrogen u tijelu te može povećati rizik od određenih vrsta raka, hormonskih i reproduktivnih poremećaja. Pokušajte koristiti staklo umjesto plastike.
Koristite prirodnu, organsku kozmetičku i kozmetičke proizvode.Toksini mogu ući kroz kožu.