Domaća farbana jaja… Prema Greenpeaceu, više od polovice boja za uskršnja jaja koja se nude u setovima za bojanje u supermarketima problematično je za zdravlje, odnosno (prema njihovim istraživanjima i analizama) čak 29 od 54 proizvoda sadrži tvari koje bi mogle biti štetne za naše zdravlje!
A tvari u bojama koje su opasne po zdravlje ne bi smjele završiti u uskršnjim gnijezdima, pogotovo ne u dječjim rukama. Stoga je i dalje proizvoditi i prodavati te proizvode zapravo vrlo neodgovorno i nepromišljeno.
Uvijek birajte prirodne načine!
Umjesto da se prepustite potencijalno štetnim sastojcima, zašto ne biste upotrijebili sastojke i/ili kore od povrća koje ionako imate kod kuće?
Jaja se mogu lako prirodno obojati sljedećim začinima i namirnicama:
Žuta boja
Kurkuma je neizostavna za curryje. Ovisno o količini, ovaj začin uskršnjim jajima daje žutu boju – od svijetle do intenzivnije žute.
Crvena boja
Kora cikle ili crvenog luka daje jajima divnu boju. Sok od maline također se može koristiti ako želite jaja pastelno ružičaste boje.
Plava boja
Za plavo čudo u uskršnjem gnijezdu mogu poslužiti borovnice ili sok od borovnice i(li) crvenog kupusa. Vanjski listovi glavice kupusa ionako se skidaju, pa ih nemojte baciti – napravite od njih podlogu za bojanje jaja i upotrijebite sve ostatke umjesto da ih bacate!
Zelena boja
Ako želite obojati jaja u zeleno, koristite špinat, koprivu (koju možete sami ubrati) ili listiće matcha zelenog čaja.
Smeđa boja
Reciklirani talog kave? Naravno! Umjesto ‘gatanja’, upotrijebite talog da jednostavno obojate jaja. Žute ljuske luka ili crni čaj također će stvoriti smeđe nijanse.
Kako prirodno obojati jaja?
Prije svega je važno znati ova tri pravila/ preporuke:
- Jaja prije bojanja treba očistiti octenom vodom ili limunovim sokom jer će bolje primiti boju.
- Jaja iz organskog uzgoja najbolja su za bojanje jer općenito imaju deblju i čvršću ljusku.
- Prilikom bojanja koristite kuhinjske rukavice i posudu u kojoj ne smeta ako ostanu ostaci boje. Oprezno s bojama jer se teško uklanjaju s odjeće!
Postupak bojanja jaja – korak po korak
Priprema obojene tekućine ovisi o tome koristite li za bojanje osušene sastojke ili svježe proizvode (poput povrća). Osušene sastojke potrebno je prije upotrebe namočiti u vodi (najbolje preko noći).
Uzmite dovoljnu količinu bojila (uputa za 2 litre vode: 500 g svježih plodova ili 30-100 g osušenih plodova ili 5 žličica praha) i prokuhajte u vodi. Pirjajte oko 50 minuta.
Pustite da se uvarak potpuno ohladi. Za intenziviranje boje mogu se dodati različiti aditivi – poput stipse. Kiseline poput octa ili limunovog soka će posvijetliti boju.
U međuvremenu pripremite jaja (očistite ih na gore opisani način i tvrdo skuhajte). Nakon kuhanja, jaja isperite i stavite u tekućinu za bojanje najmanje 30 minuta. Uklonite jaja kada poprime željenu nijansu.
Na kraju jaja utrljajte mašću od slanine ili neutralnim uljem (nekoliko kapi stavite na papirnati ubrus). To uskršnjim jajima daje blistav sjaj!
Pročitaj i ovo:
- VIDEO: Bojanje uskršnjih jaja a la ‘batik look’ – nikad lakše, brže i ljepše!
- Zvijezda uskrsnog stola: Pinca s potpisom chefa Stjepana Vukadina
- VIDEO: 3 izvrsne ideje za uskrsne dekoracije – zečiće od kartona i papira!