Iako se aromatizirane vode čine kao stvar ljeta, istina je da su i više nego dobrodošle i tijekom jeseni – pogotovo kad postoji obilje voća koje će vašoj običnoj i dosadnoj vodi podariti jesenski okus. Osim toga, ako pijete premalo vode, ovo bi mogao biti dodatni poticaj da redovito hidratizirate svoje tijelo iznutra.
Svoju vodu prema želji jednostavno možete obogatiti voćem, povrćem, biljem ili začinima. To je jedna od onih stvari gdje možete biti super kreativni i razmišljati izvan boce. Dodatke za vodu dobro operite, možete ih staviti oguljene ili ne. Kad god je moguće, pokušajte koristiti organske plodove. Izbjegavajte bilo koji plod koji je oštećen ili pretjerano zreo, ili bilje koje ne izgleda svježe. Narežite voće na tanke kriške ili male kocke kako bi brže pustil svoju aromu.
Pustite da voda odstoji nekoliko sati kako bi se sve arome prožele. Što dulje stoji, to više okusa. Voće možete koristiti više puta za infuziranje vode, samo što će s vremenom okusi biti manje intenzivni.
Miriše na cimet
Jednostavno da jednostavnije ne može – za vodu bogatu jesenskim aromama potrebna su samo dva sastojka.
Sastojci
– jedna jabuka
– 1/2 čajne žličice cimeta
Priprema
Dodaj sve sastojke u vrč hladne vode, promiješajte i pustite da odstoji najmanje 10 minuta. Po želji ostavite i preko noći pa poslužite.
Voda s okusom jeseni
Pravi jesenski plodovi – jabuka, kruška i šljiva – našli su se u istoj boci kako bi vas podsjetili koliko je važno piti vodu.
Sastojci
– 1 jabuka
– 1 šljiva
– 1 kruška
– 2-3 štapića od cimeta
Priprema
Voće operite i narežite na tanke kriške. Pomiješajte sve sastojke u vrču s hladnom vodom. Držite u hladnjaku i po želji infuzirajte voće više puta, potrajat će nekoliko dana.
Kruška i dunja zajedno
Voće poznato po opojnom mirisu, zaostatak iz nekih drugih vremena, oživjet će običnu vodu u kombinaciji s kruškom, rabarbarom i cimetom.
Sastojci
– 1 stabljika rabarbare
– 1 dunja
– 1 kruška
– 1-2 žlice soka od limuna
– 1 štapić cimeta
Priprema
Rabarbaru tanko narežite, učinite isto s dunjom i kruškom. Sve sastojke stavite u vrč hladne vode, po želji dodajte sladilo te pustite da odstoji u hladnjaku preko noći.
Zelena jabuka, maline i ružmarin
Ne znamo zašto se ružmarin tako dobro slaže s voćem, ali znamo zašto ga dodati u vodu – između ostalog, može pomoći radu probave.
Sastojci
– 1 zelena jabuka, tanko narezana
– 1 šaka malina
– grančica ružmarina
Priprema
Dodajte sve sastojke u vrč ili bocu hladne vode. Pustite da odstoji prije posluživanja.