Polifenoli su aktivne tvari dobivene iz biljaka, tzv. fitokemikalije koje mogu imati sposobnost zaštite organizma od nekih uobičajenih zdravstvenih problema ili eventualnih znakova starenja. Brojna znanstvena istraživanja pokazuju da polifenoli imaju značajnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga te da smanjuju rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, moždanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove i niza drugih neurodegenerativnih bolesti.
Polifenoli djeluju kao antioksidansi i štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, reaktivnih atoma koji pridonose oštećenju tkiva u organizmu. Za primjer, kada je lipoprotein niske gustoće (LDL) oksidiran, može ostati zalijepljen na stijenkama arterija i izazvati koronarna oštećenja srca i krvnih žila što upravo antioksidansi sprječavaju. Polifenoli također mogu blokirati djelovanje enzima koji su aktivni u kancerogenezi tako da deaktiviraju djelovanje tvari koje potpomažu rast stanica tumora.
Polifenoli su prisutni u mnogim namirnicama koje nas okružuju, posebice namirnicama koje su tamnijih nijansi, sve od crvene, plave, ljubičaste, purpurne do tamnosmeđe boje.
Ako vas zanima kako ih uklopiti u svakodnevnu prehranu i zašto je uz redovito konzumiranje šumskog voća dobro i popiti kavu, kakao, vino ili čaj te pojesti čokoladu, posjetite nas na 3. Međunarodnom kongresu nutricionista i poslušajte predavanje na ovu, ali i na mnoge druge zanimljive teme iz svijeta nutricionizma.