Prema nekim saznanjima, biljka maka korištena je još za vrijeme Inka i to u brojne medicinske svrhe. Narodno vjerovanje kaže kako ova biljka pojačava umne sposobnosti i diže razinu energije te se u Peruu koristi kao afrodizijak preko 2000 godina.
Sve blagodati make baziraju se na legendama i usmenim predajama koje zapravo i nemaju znanstveno utemeljenje. Postoji nekoliko nesustavnih istraživanja koja ukazuju na pozitivna djelovanja ove biljke na zdravlje. Prema nekim studijama, ova biljka može popraviti kvalitetu sperme, olakšati tegobe menopauze i smanjiti probleme s prostatom.
Istraživanja koja su provedena na životinjama pokazuju afrodizijačko djelovanje, međutim, slična istraživanja nisu provedena i na ljudima. Dakle, ne postoji snažan medicinski dokaz da maka doista pomaže kod seksualne disfunkcije, ali dosadašnji nalazi ipak upućuju na korist od njene upotrebe.
Ipak, spominjanje ove biljke u kontekstu moćnog i učinkovitog afrodizijaka pomalo je pretjerano. Neki tvrde da u usporedbi s placebom maka ima blage pozitivne posljedice. Najveći prilog tome je dokaz da može povećati broj spermija i tako poboljšati plodnost muškarca. Kad se radi o ublažavanju simptoma menopauze, ne postoje nikakva klinička istraživanja ove biljke na ženama koja bi išla tome u prilog. Svejedno, maka se kroz dugi niz godina smatra vrlo uspješnim lijekom za tegobe vezane uz menopauzu i seksualnu nemoć.
Maka kao namirnica u peruanskoj kuhinji
U Peruu, maka se često koristi u ishrani muškaraca, žena, djece, trudnica i dojilja kao i starijih – i to bez obzira jesu li potrebna njena ljekovita svojstva. Može se reći da je u Peruu maka raširena gotovo koliko i krumpir. Priprema se na razne načine – kuha se i miješa s mlijekom, suši se, usitnjava i koristi kao brašno u raznim jelima, čak i kolačima. Na području Anda konzumira se svakodnevno u većim količinama.
Latinski naziv ove biljke je Lepidium meyenii, a pod nazivom maka podrazumijeva se zapravo samo njen korijen. Okusom podsjeća na krumpir, a nalikuje rotkvici ili repi. Kao i ostale gomoljaste biljke, maka sadržava ugljikohidrate, proteine, masti i vlakna. Također obiluje sterolima i dobar je izvor željeza, magnezija, selena i kalcija. Sigurna je za korištenje, što dokazuje i zdravlje milijuna ljudi koji je koriste na dnevnoj bazi. Ne postoje zabilježeni primjeri nuspojava ili štetnih posljedica vezanih za ovu biljku.
Ako razmišljate o uzimanju suplemenata ove biljke, konzultirajte se s liječnikom. U prirodi maka raste na visoravnima Perua, a moguće negativne popratne pojave njenog korištenja povezane su s načinom obrade ove biljke. Uz to, maka se može pronaći u mnogim trgovinama zdravom hranom.