U svibnju, kada se tržnice zacrvene plodovima jagoda, za mnoge od nas to znači početak najdražeg doba godine – barem u onom prehrambenom smislu i smišljamo različite varijante na koje ćemo konzumirati jagode sve dok im ne prođe sezona.
Sa šećerom, bez šećera, frappe, torta sa sirom, štrudla – bezbroj je varijanti na koje ih možemo konzumirati, no jeste li znali, da osim što su jagode (Fragaria spp.) jako fine, svojim antioksidativnim djelovanjem mogu biti vrlo korisne u očuvanju zdravlja.
Osim sa šlagom dobre i za zdravlje srca
Prema izdanju iz veljače American Journal of Clinical Nutrition konzumiranje samo jedne šalice jagoda ili borovnica svakog tjedna smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, bolesti srca ili moždanog udara.
Studija je uključila gotovo 150 000 osoba koje su promatrane kroz period od 14 godina tijekom kojeg se kod 29 000 žena i 6000 muškaraca razvio visok krvni tlak.
Kod muškaraca i žena koje su u svom tijelu imale najviše razine antocijanina, porijeklom iz borovnica i jagoda, primijećeno je smanjenje rizika za nastanak visokog krvnog tlaka u odnosu na ispitanike koji su imali manje koncentracije antocijanina u krvi.
Antocijanini su moćni antioksidansi koji daju boju borovnicama i jagodama. Uz to djeluju dobro na relaksaciju stijenke krvnih žila čime se omogućuje bolji krvni protok i smanjuje rizik za visok krvni tlak.
Ovaj mirisni plod koji u sebi sadrži vitamin C, vlakna, folnu kiselinu, kalij i antioksidanse koristan je ne samo kao prevencija koronarnih već i zloćudnih bolesti (prema nekim studijama smanjuje se rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma).
Jagode su se pokazale korisnima i za zdravlje probavnog sustava i kod anemije jer djeluju protuupalno i time omogućuju bolju apsorpciju željeza. Potrebna su daljnja istraživanja za podupiranje ove tvrdnje.
Izvor: National Institutes of Health (NIH)