Ako ste pomislili da egzotično voće uspješno raste samo miljama daleko od Hrvatske, prevarili ste se. Neki od nutritivno najbogatijih i najegzotičnijih okusa već se godinama uzgajaju na domaćim plantažama i nude široki asortiman proizvoda. Indijanske banane, kiwano, yuzu naranče, tamarillo, mango samo su neke voćke koje se mogu zrele ubrati i jesti – bez tjedana provedenih u kontejnerima i po različitim skladištima.
A ako vam degustacija nije dovoljna i voljeli biste brati plodove koje je rodila samo vaša biljka, možete je i iznajmiti. Kako to funkcionira, u nastavku nam je objasnio Exotic King Ivan Šulog, uzgajivač i vlasnik Poduzeća Šulog.
Svoj ste biznis započeli uzgojem kiwana, i to sasvim slučajno… Ispričajte nam kada i kako je sve krenulo?
– Dok sam čekao ispit na fakultetu, jedan je kolega kod sebe imao Večernjak s tadašnjim prilogom ‘Vrt’. Unutra sam na duplerici našao prilog o kiwanu, egzotičnom voću koje se može uzgajati i kod nas. Odmah sam nazvao gospodina iz priloga i sav novac koji sam tada imao, 250 njemačkih maraka, uložio u taj biznis. Srećom, nije mi dao da ga probam jer da je – vjerojatno ga nikad ne bih posadio.
Nije mi se svidio njegov okus, ali s obzirom na to da je rodio abnormalno dobro, donosio sam ga svojoj tadašnjoj djevojci, a današnjoj supruzi, koja ga je tamanila u velikim količinama, zajedno sa svojom obitelji. Tada sam zaključio da moram nešto napraviti od toga jer postoji puno ljudi koji uživaju u njemu.
Kiwano donosi mnoge zdravstvene benefite. Koje biste izdvojili? S kojom bi se nama poznatom voćkom mogao usporediti okus?
– Kiwano je biljka s najviše vitamina C i one obitelji koje ga od nas uzimaju i jedu preko zime se ne razbolijevaju. Osim toga, ima jedna zgodna priča u vezi njegovih bodlji. Naime, jednom me je jedan gospodin na trgu pitao zašto kiwano ima bodlje i to je valjda bio prvi put da me netko nešto pitao o kiwanu, a da ja nisam imao odgovor. No te sam večeri saznao da ima bodlje kako ga ne bi mogla otvoriti bića manje inteligencije, odnosno da je namijenjen za korištenje samo ljudima, što mi je fascinantno.
Što se tiče njegova okusa, zaista ga je teško usporediti s nekom drugom voćkom, ali meni vuče na kombinaciju zelene banane, manga, passion fruita, dinje… Baš jedan miks okusa!
No tu niste stali i s godinama ste počeli uzgajati sve više egzotičnog voća i povrća. Što se sve danas može pronaći u vašem egzotičnom raju?
– Kako je krenuo izvoz kiwana, potencijalni su nas partneri pitali zašto ne bismo krenuli i s uzgojem tikve, slatkog krumpira… Počeli smo proučavati literaturu i shvatili smo da to zaista možemo pa smo nabavili sjeme iz čitavog svijeta te krenuli saditi kulturu po kulturu. Naravno, bilo je tu neuspješnih pokušaja, ali 80% toga je uspjelo pa tako danas uzgajamo preko 50 vrsta egzotičnih biljaka kao što su indijanska banana, yuzu naranče, čokoladna naranča, mongolske trešnje, surinamske trešnje, različite vrste čilija, tamarillo, posebne vrste zmajevog voća, papaje i drugo.

Koliko je zahtjevno uzgajati egzotične vrste u našem podneblju?
– Ovo je baš dobro pitanje jer mnogi misle kako je to komplicirano. No biljke imaju neke svoje zakonitosti i kad se one ispune, stvar postaje jednostavna. Primjerice, naš je kiwano jedan od najboljih kiwana na svijetu i zbog te smo kvalitete uspjeli na tržištu. Također, indijanska banana koja inače raste u Sjevernoj Americi i ne daje više od 20 kila ploda, kod nas daje i po 50 kila i to u vrlo ranoj fazi.
Velika je prednost ta što mi nemamo bolesti i insekte koji se susreću u tim klimama pa se biljke jednostavno mogu uzgajati, i to ne samo kao egzotično voće već i kao ekološko, što je dodatna prednost na tržištu. Osim toga, biljke kod nas su i nutritivno snažnije nego iz zemalja iz kojih dolaze zbog toga što naše područje ima različite klime pa se biljke mogu testirati u različitim klimatima, a pojedini klimati daju nevjerojatno rezultate.
Imate li miljenike, nešto što vam je najveći gušt uzgajati?
– Naravno da postoji miljenik i to je indijanska banana. To je biljka koja raste u Sjevernoj Americi, starija je od dinosaura i preživjela je Ledeno doba. Nutritivno je najjače voće na svijetu, a inače je sestra graviole, a te su biljke čak 10 tisuća puta jače od kemoterapije.
No konkurencija su joj yuzu naranče koje rastu na sjeveru Japana, a s čijim uzgojem u Dalmaciji možemo dobiti nutritivno najjači proizvod koji je mjesec do dva ispred proizvodnje u Japanu. Očekujemo da bi yuzu naranča mogla preuzeti primat u našoj proizvodnji.
Osim toga, eksperimentiramo i s tri vrste mandarina koje inače rastu samo na jednom malom otoku od nekoliko tisuća kvadrata te dostižu astronomske cijene na tržištu. No s obzirom na to da mi nismo limitirani površinom, mogli bismo postati najveći proizvođač na svijetu. Sjajnu budućnost svakako ima i čokoladna naranča kai i žute lubenice zeleno-žute, crveno-žute ili žuto-žute.
U čemu je glavna razlika u kvaliteti vaših proizvoda i proizvoda iz matičnih zemalja?
– Najveća kvaliteta je u tome da mi sami beremo zrelo voće te ga isporučujemo na tržište zrelo i spremno za upotrebu, dok naša konkurencija mora brati zeleno ili poluzrelo voće koje putuje po mjesec dana u kontejnerima, mijenja različite uvjete po skladištima i u naše trgovačke centre dolazi ‘s okusom sapuna’. To je u redu onima koji nikad nisu probali izvorno voće, ali to nema veze s pravim okusima. A mi te izvorne okuse uzgajamo ovdje.
S obzirom na to da mnogi nemaju svoj komadić zemlje na kojem bi mogli uzgajati vlastite egzotične kulture, uveli ste opciju najma voćnjaka i postojećih voćaka. Kako se rodila ta ideja?
– Pa kako se dogodila korona te se promijenila percepcija prema hrani, ljudi su se sve više počeli okretati zdravijoj prehrani. Osim toga, kada odradimo Festival indijanske banane, primamo vrlo pozitivne reakcije, a hrpa ljudi se javlja kako bi htjela posaditi svoje egzotične biljke, a limitirana je prostorom.
Tako smo došli na ideju da biljke, koje su u fazi roda, jednostavno iznajmimo. Drugim riječima, tada je sve što rodi na toj banani samo vaše, a ako vam je to previše banane, možemo vam napraviti i pekmez, pivo, sladoled, rakiju, vino, med itd. Cijena najma jedne indijanske banane koja je u rodu je 80 kuna mjesečno što smatram da nije veliki iznos, već ulog u zdravlje.
Kako funkcioniraju te različite opcije? Primaju li se klijenti motike ili češće vama prepuštaju brigu oko uzgoja?
– Kompletan uzgoj i briga oko biljaka je naša, a krajnji korisnik ne mora ništa raditi. No na jednoj plantaži imamo jednu malu zagorsku kućicu koja se može iznajmiti pa se možete sami baviti svojim iznajmljenim ili tuđim bananama i okusiti čari poljoprivrede.
Gdje se nalaze vaši Urbani eko-egzotični voćnjaci? Koje je sve egzotične voćke na njima moguće posaditi?
– Nalaze se po čitavoj Hrvatskoj. Imamo plantažu indijanskih banana na vrhu Sljemena, u Bistri, u Poličniku, na Rabu… Na Rabu se mogu uzgajati i yuzu naranče, pistacije, bademi, a može se dosaditi i neko drugo egzotično voće. Širit ćemo ponudu s obzirom na zainteresiranost.

Što se tiče branja dozrelog voća, također nudite različite opcije. Koje su to?
– Što se tiče branja, postoji opcija da ljudi sami dođu na plantažu pa beru zrelo voće ili da to radimo mi. No u razgovoru s dečkima koji nam rade mobilnu aplikaciju, shvatili smo da to baš i nije najbolja ideja jer bi netko mogao brati tuđe plodove. Više o opcijama ćemo moći reći kroz nekih mjesec dana kada i priča s aplikacijom bude gotova. Tada će svako unajmljeno stablo imati kameru i biti pod nadzorom 24 sata, 7 dana u tjednu, 12 mjeseci u godini. Tako će korisnici moći provjeravati svoje biljke u svakom trenutku gdje god se nalazili.
S obzirom na to da je priroda često neuračunljiva i može uništiti voćke koje se mjesecima brižno uzgajaju, nudite li svojim klijentima kakvo osiguranje od elementarnih nepogoda?
– Nudimo osiguranje stabla pa ako se i dogodi kakva nepogoda, ono vraća dobar dio novca koji ste uložili u toj sezoni na tu biljku. No ne očekujemo veliku potrebu za osiguranjem, budući da se ne radi o velikom novcu. S druge strane, ako netko uzme sto stabla banana, tu se već radi o većoj investiciji koju treba popratiti.
U ponudi imate i posebne pakete kao što je „Moj voćnjak“. Što on uključuje?
– Opcija „Moj voćnjak“ podrazumijeva proslavu rođendan, obiteljsko okupljanje ili team building na našoj parceli na vrhu Sljemena. Moguće je organizirati piknik, roštilj i uživati u prirodi.
Za one koji su ipak više zainteresirani za degustaciju, a ne za vrtlarenje, gdje mogu kupiti vaše egzotične proizvode? Vršite li dostavu?
– Što se tiče degustacija, prije par dana smo otvorili dućan na Trešnjevci, L’erotic, gin bar house. Tamo se mogu kupiti naši proizvodi ili naručiti dostava koja se vrši tri puta tjedno. A na Festivalu indijskih banana se mogu probati i žute lubenice, specijalne vrste ananasa, cvjetača… To nam je zapravo najbolji model promocije i degustacije.
Koji su vam planovi za budućnost i neki dugoročniji ciljevi?
– Naša misija je da uzgajamo dvije, tri nove biljke, a koje će to biti, ovisi o reakcijama ljudi. Plan je proširiti asortiman da bude što bogatiji i nastaviti se razvijati i dalje.
Gdje vam se mogu javiti svi zainteresirani za najam i dobiti dodatne informacije?
– Što se tiče najma, moguće ga je dogovoriti putem maila: sulog@zg.t-com.hr ili pozivom na broj: 098/412632, a kada bude gotova aplikacija, putem nje.
Više informacija pronađite na: www.exotic-king.com

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!













