Vjerujemo da svi obožavate pržene krumpiriće i prženo meso. No, znamo da to i nije neka zdrava poslastica, budući da se hrana prži u ulju. Međutim, jeste li znali da postoje i drugi načini pripreme ovih namirnica? Riječ je prženju na vrućem zraku. Da, dobro ste čuli!
Uređaji na vrući zrak pojavili su se još prije nekoliko desetljeća u obliku mikrovalnih pećnica. Uglavnom su namijenjeni za podgrijavanje hrane, tako da nisu dostatni za neke veće kulinarske pothvate. Ovdje na red dolaze friteza na vrući zrak, inovativno rješenje pripreme hrane s malo ulja. Možete pržiti i peći… pripremati najukusnije i najzdravije obroke koji će se zasigurno svidjeti svima, a pogotovo djeci.
Princip rada
Princip rada friteza na vrući zrak je jednostavan: u gornjem dijelu uređaja smješten je ventilator i mehanizam za grijanje. Hranu samo postavite u fritezu, pokrenete je, a vrući će zrak cirkulirati oko posude to jest oko hrane. Upravo ovo kretanje zraka čini hranu hrskavom. Princip rada je, dakle, sličan prženju na ulju, samo što se u ovom slučaju stavlja puno manje ulja.
Isprva ćete možda pomisliti da će vam trebati puno više vremena za prženje krumpirića u ovakvim fritezama. Međutim, ako u obzir uzmemo činjenicu da trebate čekati da se ulje dobro zagrije (ako ćete pržiti na ulju), da ga je nakon pripreme hrane potrebno ostaviti da se hladi, a potom baciti u za to predviđena mjesta te da vas čeka hrpa masnog suđa, prženje na vrućem zraku ipak je puno jednostavnija opcija pripremanja omiljene hrane.
Friteza na vrući zrak – idealan pomoćnik za sportaše
Svi oni koji se hrane zdravo zasigurno će uživati u pripremi hrane na vrući zrak. Nemojte misliti da je ovaj uređaj prikladan samo za prženje krumpirića i mesa; možete ispržiti i luk, razno povrće, sir pa čak i ribu. Jednostavno rečeno, sve ono što biste inače pržili u ulju sada ćete moći pržiti na vrućem zraku.
Najvažnije prednosti friteze na vrući zrak
Prema provedenim istraživanjima prženje na zraku je puno zdravije od prženja na ulju. Smanjuje se unos kalorija za čak 70-80%, a hrana sadrži puno manje masnoće.
Ovim načinom kuhanja smanjuje se i rizik od nekih drugih štetnih učinaka prženja na ulju. Tijekom prženja krumpirića u ulju događa se reakcija kojom nastaje akrilamid, kemijski spoj koji povećava rizik od raka.
Za razliku od ostalih friteza, ove na vrući zrak mogu vam pomoći da se riješite neželjenih kilograma. Uz fritezu na vrući zrak ne morate se odreći omiljenih prženih krumpirića ili uštipaka. Još uvijek možete uživati u svojim omiljenim jelima, a uz to ćete unositi puno manje kalorija i nezdravih masnoća.
Priprema hrane u fritezi na vrući zrak puno je brža i jednostavnija od ostalih metoda kuhanja, tako da je ovaj kuhinjski pomoćnik idealan za sve koji su stalno u pokretu i nemaju svaki dan puno vremena za pripremu ukusnih i zdravih obroka.
Budući da je možete koristiti za prženje, pečenje pa čak i roštiljanje, mogli bismo je okarakterizirati kao najboljim multifunkcionalnim uređajem za pripremu zdrave hrane.
Na kraju, ali ne manje važno, ovakve se friteze čiste brzo i jednostavno. Svi dijelovi izrađeni su od materijala koji sprječava da se hrana zalijepi. Osim toga, prikladni su za pranje u perilici posuđa.
Što još čekate? Potražite svog novog kuhinjskog pomoćnika na web stranici idealno.ba.
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!