Cjeloživotno prikupljanje znanja i iskustva, njihovo pretakanje u jasnu viziju osobnog i poslovnog rasta i napretka te materijalizacija snova – tako bi se na najjednostavniji način mogao izraziti posjet ekoimanju Zrno u Habijanovcu kroz koji su nas proveli supružnici i poslovni partneri, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić. Jer, osim što smo imali priliku nadisati se svježeg zraka, pogledati prekrasno imanje koje se proteže na 20 ha površine i uživati u makrobiotičkim specijalitetima, imali smo mogućnost upoznati i ljude koji su, upornim radom, svoje snove pretvorili u stvarnost.
Za supružnike Pejić, ekoimanje Zrno predstavlja realizaciju davne želje da se, osim uspješnog dosadašnjeg poslovanja, okušaju i u proizvodnji zdrave ekološke hrane i na taj način ostvare još jednu svoju viziju – onu o najmodernijem ekološkom imanju, postavljenom po principima održivosti koje poštuje prirodne resurse okoliša, a u kooperaciji je sa susjednim ekološkim imanjima.
Jer, naravno, nitko od nas nije otok. Znala je to dobro i pionirka ekološke poljoprivrede, bivša vlasnica imanja Zrno, Zlata Nanić, kada ga je predala u dobre ruke Pejićevih koji su u samo dvije godine, kako su vlasnici, uspjeli značajno unaprijediti i modernizirati proizvodnju.
Kako se čini iz kratkoročnih i dugoročnih planova koje nam je na zanimljivom predavanju i prezentaciji ekoimanja iznio Zlatko Pejić, Ekoimanje Zrno čeka više nego dobra budućnost.
A sudeći prema onome što sam vidjela u šetnji imanjem, Pejićevi će se doista pobrinuti tako i bude. Impresivna je i činjenica da, u samo dvije godine od početnog ulaganja vlastitih 1,1 mil. kuna u razvoj imanja, očekuju pozitivno poslovanje
Od Društva za unaprjeđenje kvalitete življenja do Zelenog Oskara
Davne 1988. vođen vlastitim interesima Zlatko Pejić osniva jednu od prvih nevladinih udruga u Hrvatskoj, Društvo za unaprjeđenje kvalitete življenja, čiji je rad posvećen promicanju ekologije, održivog razvoja i održivih stilova življenja.
Zajedno sa suprugom Jadrankom vlasnik je trgovačkog poduzeća Biovega, nakladničke kuće Planetopije i edukacijske ustanove o zdravim stilovima življenja Makronove, a unazad dvije godine i vlasnik ekoimanja Zrno. Supružnici se više od 25 godina bave projektima održivog razvoja i prirodnom prehranom te su za svoj rad dobili i prestižno međunarodno priznanje UN-a «Zeleni Oskar».
Zadržati spori rast i mikroproizvodnju
Na Zrnu se slijede principi održivog razvoja, a konačni je cilj formirati 3E farmu gdje se poštuju i slijede 3 glavna elementa: okoliš, efikasnost i energija.
Poštujući ritam prirode i imajući u vidu prvenstveno kvalitetu proizvoda, Pejićevi su odlučili zadržati uzgoj i preradu na razini mikroproizvodnje, ne inzistirajući na rastu imanja niti na povećanju proizvodnje jer svaki veći iskorak u proizvodnji dogodio bi se na uštrb kvalitete.
Na imanju se uzgaja 50-ak kultura; žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini te voće i povrće koje Biovega koristi kao sirovine za pripremu svježeg programa i preradu. Zrno djeluje kao održivo imanje na kojem se provode svi segmenti od uzgoja kultura (neke vrste eko sjemenja stare su čak 20 godina), prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda. Na imanju se nalazi i logistički centar za otpremu proizvoda u supermarkete i bio&bio trgovine.
Ogledni vrt i shiitake u oblicama
Zanimljivost na Zrnu je i ogledni vrt podijeljen je na 4 dijela, ovisno o stranama svijeta, s čime su usklađeni i smjerovi sadnje; sjever-jug; istok-zapad. Na južnom dijelu dominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernim dijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini.
U središnjem dijelu vrta je kamenjar s 20-ak vrsta začinskog bilja, na čijoj su južnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini, a na sjevernoj začinsko bilje i kamen kontinentalne Hrvatske.
Shiitake gljive uzgajaju se na oblicama. Takvim načinom uzgoja gljivama se stvara ambijent najsličniji njihovom prirodnom okolišu, kroz koji se mjesec očekuje i prva berba, a ako se pokaže uspješnom proizvodnja shiitake gljiva ubrzo će se preseliti u obližnju šumu koja također pripada imanju.
Beskvasno i cjelovito
Akvizicijom Zrna Biovega započinje s razvojem vrlo važnog pravca u razvojnoj strategiji: vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda, a do studenoga bio&bio ponudi ukupno će se nalaziti čak 13 vrsta originalnogbeskvasnog kruha. Kruh je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na ekoimanjima kooperanata iz najbližeg okruženja, a od sutra će se u bio&bio ponudi pojaviti i najnoviji beskvasni kruh Piraž, bezglutenski kruh.