Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
162

Početna stranica Lifestyle Ekologija Ekoimanje Zrno – hrvatski san bez pesticida

  • Ekologija

Ekoimanje Zrno – hrvatski san bez pesticida

Piše: Andrea Šitum. Ekološko imanje Zrno, koje posluje po principima održivosti, u idućih će desetak godina postati ogledni primjer za cijelu regiju

  • Posted on 10. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Andrea Šitum, urednica
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Cjeloživotno prikupljanje znanja i iskustva, njihovo pretakanje u jasnu viziju osobnog i poslovnog rasta i napretka te materijalizacija snova – tako bi se na najjednostavniji način mogao izraziti posjet ekoimanju Zrno u Habijanovcu kroz koji su nas proveli supružnici i poslovni partneri, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić. Jer, osim što smo imali priliku nadisati se svježeg zraka, pogledati prekrasno imanje koje se proteže na 20 ha površine i uživati u makrobiotičkim specijalitetima, imali smo mogućnost upoznati i ljude koji su, upornim radom, svoje snove pretvorili u stvarnost.

Za supružnike Pejić, ekoimanje Zrno predstavlja realizaciju davne želje da se, osim uspješnog dosadašnjeg poslovanja, okušaju i u proizvodnji zdrave ekološke hrane i na taj način ostvare još jednu svoju viziju – onu o najmodernijem ekološkom imanju, postavljenom po principima održivosti koje poštuje prirodne resurse okoliša, a u kooperaciji je sa susjednim ekološkim imanjima. 

Jer, naravno, nitko od nas nije otok. Znala je to dobro i pionirka ekološke poljoprivrede, bivša vlasnica imanja Zrno, Zlata Nanić, kada ga je predala u dobre ruke Pejićevih koji su u samo dvije godine, kako su vlasnici, uspjeli značajno unaprijediti i modernizirati proizvodnju.

Kako se čini iz kratkoročnih i dugoročnih planova koje nam je na zanimljivom predavanju i prezentaciji ekoimanja iznio Zlatko Pejić, Ekoimanje Zrno čeka više nego dobra budućnost.

A sudeći prema onome što sam vidjela u šetnji imanjem, Pejićevi će se doista pobrinuti tako i bude. Impresivna je i činjenica da, u samo dvije godine od početnog ulaganja vlastitih 1,1 mil. kuna u razvoj imanja, očekuju pozitivno poslovanje

Od Društva za unaprjeđenje kvalitete življenja do Zelenog Oskara

Davne 1988. vođen vlastitim interesima Zlatko Pejić osniva jednu od prvih nevladinih udruga u Hrvatskoj, Društvo za unaprjeđenje kvalitete življenja, čiji je rad posvećen promicanju ekologije, održivog razvoja i održivih stilova življenja.

Zajedno sa suprugom Jadrankom vlasnik je trgovačkog poduzeća Biovega, nakladničke kuće Planetopije i edukacijske ustanove o zdravim stilovima življenja Makronove, a unazad dvije godine i vlasnik ekoimanja Zrno. Supružnici se više od 25 godina bave projektima održivog razvoja i prirodnom prehranom te su za svoj rad dobili i prestižno međunarodno priznanje UN-a «Zeleni Oskar».

Zadržati spori rast i mikroproizvodnju

Na Zrnu se slijede principi održivog razvoja, a konačni je cilj formirati 3E farmu gdje se poštuju i slijede 3 glavna elementa: okoliš, efikasnost i energija.

Poštujući ritam prirode i imajući u vidu prvenstveno kvalitetu proizvoda, Pejićevi su odlučili zadržati uzgoj i preradu na razini mikroproizvodnje, ne inzistirajući na rastu imanja niti na povećanju proizvodnje jer svaki veći iskorak u proizvodnji dogodio bi se na uštrb kvalitete.

Na imanju se uzgaja 50-ak kultura; žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini te voće i povrće koje Biovega koristi kao sirovine za pripremu svježeg programa i preradu. Zrno djeluje kao održivo imanje na kojem se provode svi segmenti od uzgoja kultura (neke vrste eko sjemenja stare su čak 20 godina), prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda. Na imanju se nalazi i logistički centar za otpremu proizvoda u supermarkete i bio&bio trgovine.

Ogledni vrt i shiitake u oblicama

Zanimljivost na Zrnu je i ogledni vrt podijeljen je na 4 dijela, ovisno o stranama svijeta, s čime su usklađeni i smjerovi sadnje; sjever-jug; istok-zapad. Na južnom dijelu dominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernim dijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini.

U središnjem dijelu vrta je kamenjar s 20-ak vrsta začinskog bilja, na čijoj su južnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini, a na sjevernoj začinsko bilje i kamen kontinentalne Hrvatske.

Shiitake gljive uzgajaju se na oblicama. Takvim načinom uzgoja gljivama se stvara ambijent najsličniji njihovom prirodnom okolišu, kroz koji se mjesec očekuje i prva berba, a ako se pokaže uspješnom proizvodnja shiitake gljiva ubrzo će se preseliti u obližnju šumu koja također pripada imanju.

Beskvasno i cjelovito

Akvizicijom Zrna Biovega započinje s razvojem vrlo važnog pravca u razvojnoj strategiji: vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda, a do studenoga bio&bio ponudi ukupno će se nalaziti čak 13 vrsta originalnogbeskvasnog kruha. Kruh je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na ekoimanjima kooperanata iz najbližeg okruženja, a od sutra će se u bio&bio ponudi pojaviti i najnoviji beskvasni kruh Piraž, bezglutenski kruh. 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ekologija

dm donacijom nagradio pet osnovnih škola

  • Posted on 9. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

Održana konferencija Projekta EUforija na temu Energetika

  • Posted on 12. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ovo je prirodni dezodorans koji djeluje, a koji možete napraviti sami

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života

  • Posted on 11. veljače 2021.11. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Klimatske promjene: 5 novih otkrića koji pozivaju na uzbunu

  • Posted on 4. veljače 2021.4. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Epsom ili gorka sol: Kakve pozitivne učinke ima na biljke?

  • Posted on 26. siječnja 2021.26. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Recikliranje odjeće: Kakvu odjeću odnijeti na reciklažu, a kakvu u otpad?

  • Posted on 22. siječnja 2021.21. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

  • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 10 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 5
    10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
162
Najnovije objave
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.