Znate li onaj neugodan miris koji se samo odjednom pojavi u vašoj kuhinji? U mnogim je slučajevima njegov „izvor“ hladnjak, odnosno ostaci hrane i namirnice koje su u hladnjaku ostale i duže nego što bi trebale. Srećom, ta situacija ne predstavlja nikakav problem ovom uradi-sam osvježivaču za hladnjak od sode bikarbone i eteričnog ulja po izboru.
Naravno, za svježinu u hladnjaku od velike je važnosti i njegovo redovito čišćenje. Stoga prvi korak mora biti uklanjanje namirnica kojima je istekao rok trajanja, a to možete iskoristiti i za mentalnu „inventuru“ svega što imate u hladnjaku i planiranje obroka. Jednom kad izvadite sve namirnice iz hladnjaka, očistite hladnjak, i to na ekološki način. Pomiješajte pola šalice soda bikarbone i pola šalice vode kako biste dobili gustu smjesu kojom ćete očistiti unutrašnjost hladnjaka. Za čišćenje možete koristiti i otopinu octa, vode i sode bikarbone – pomiješajte pola šalice octa i litru vode te dodajte malo sode bikarbone, a zatim mekom krpom prebrišite hladnjak.
Nakon čišćenja hladnjaka i vraćanja namirnica, vrijeme je za DIY osvježivač za hladnjak, čiji su glavni sastojci soda bikarbona i lavanda. Ova dva sastojka, plus malo vode, su sve što vam kako biste na prirodan način osvježili hladnjak. U slučaju da niste fan mirisa lavande pomiješanog s hranom, umjesto nje pokušajte koristiti samo ulje citrusa. Eterična ulja limuna, naranče ili grejpa pružit će vam svjež, ugodan miris bez snažne arome lavande.
Sastojci
– 2 šalice sode bikarbone
– 1/3 šalice vode
– 20 kapi eteričnog ulja po vašem izboru (može i mješavina od 10 kapi lavande i 10 kapi limuna)
– silikonski kalup
Priprema
Stavite sve sastojke u zdjelu srednje veličine i pomiješajte dok se ne spoje. Smjesa bi trebala imati teksturu mokrog pijeska – ako je stisnete u šaci, trebala bi ostati skupljena. Ako to nije slučaj, dodavajte jednu po jednu čajnu žličicu vode dok ne postignete pravu konzistenciju.
Premjestite smjesu u silikonski kalup (kao za muffine). Čvrsto utisnite mješavinu tako da tvori kompaktni disk.
Stavite kalup da se suši 48 sati. Nakon što su se osušile, pohranite ih u hermetički zatvorenu posudu na hladnom, suhom mjestu. Da bi se vašim hladnjakom širio svjež miris, stavite je na malu ploču ili tanjurić u stražnji dio hladnjaka. Mijenjajte osvježivač svakih 30 dana ili prema potrebi.
Pročitaj i ovo:
• Čišćenje doma – kuhinja voli EKO pristup
• Soda bikarbona, ocat i limun – sve što treba za ekološko čišćenje doma
• Zašto su ekološka sredstva za čišćenje bolja od konvencionalnih?