Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Arhitekt Andrija Rusan predstavio idejno rješenje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu, kapitalne investicije u Požeško–slavonskoj županiji
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Turistička zajednica Zlatni Papuk
  • BÉBÉ SWIMWEAR kolekcija: Jedino bitno ovo ljeto je biti samouvjerena
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • Maye Musk: Tajne ljepote i trikovi za njegovan izgled i nakon sedamdesete
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Instagram @mayemusk
  • Čokoladni rezanci u kremi od vanilije po receptu Nine Mrvice
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Nina Mrvica
  • NATURALA WELL BREAK: Uzmi mali godišnji prije godišnjeg! #takeabreak
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Luka Dubroja, Bojan Zibar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
330

Početna stranica Zdravlje Prehrana Bojimo se žumanjka, a čvarci su postali prosta riječ!

  • Prehrana

Bojimo se žumanjka, a čvarci su postali prosta riječ!

INTERVIEW s Anitom Šupe – razgovarali smo s nutricionistkinjom nakon promocije njenog prvijenca Istine i laži o hrani, održane u prepunoj dvorani knjižare Profil u Zagrebu

  • Posted on 27. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • 8 min
  • Autor: Andrea Šitum, urednica
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

U četvrtak, 14. lipnja, u večernjim satima, prvi kat knjižare Profil u Bogovićevoj bio je prepun znatiželjnika zainteresiranih za promociju prvijenca Anite Šupe – Istine i laži o hrani. Anita Šupe je šibenčanka koja živi u Švedskoj, a njena nutricionistička filozofija do hrvatskih je građana došla prvo zahvaljujući blogu Istine i laži o hrani, a sada i knjizi jednakog naziva koja, kako i sama Anita kaže – “preokreće naopako sve što smo do sada znali, ili vjerovali da znamo, o utjecaju prehrane na zdravlje”.

Što je tu revolucionarno?
 
" LCHF prehranu, Paleo prehranu ili Low Carb High Fat (malo ugljikohidrata, mnogo masnoće) sačinjava prava izvorna hrana: riba, meso, jaja, mnoštvo raznolikog povrća i prirodne masnoće. Sada nam je već poznato da je strah od zasićenih masti životinjskog podrijetla i kolesterola jedan neutemeljeni mit pa nema straha od prirodnih masnoća u prehrani. U praksi to podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i sl. Koriste se i mliječni proizvodi, te orašasti plodovi i voće. Naglasak je stavljen na čiste prirodne namirnice u njihovom izvornom obliku, koliko je to moguće iz domaćeg ili organskog uzgoja. Osim šećera i škroba izbjegavaju se rafinirana i hidrogenizirana biljna ulja i druge industrijske prerađevine koje su prepune umjetnih dodataka i štetnih kemikalija. LCHF je prirodan i zdrav način prehrane, najsličniji izvornoj prehrani naših predaka kojoj smo genetski prilagođeni i koja je optimalna za očuvanje dobrog zdravlja i normalne tjelesne težine." – objasnila je nutricionistkinja Anita Šupe na početku promocije, kojoj su, osim nje, prisustvovali i Palmina Dujmešić – nakladnica knjige, Domagoj Džojić – recenzent knjige i predstavnik Zaklade Weston A. Price, Nataša Živković – stručnjakinja za upravljanje sigurnošću hrane. Promociju je  moderirao Nenad Maljković, socijalni poduzetnik i kulturni kreativac.

 

Sudionici zagrebačke promocije knjige Istine i laži o hrani imali su prilike čuti i priču Maje Kirić iz Međimurja koja se, zahvaljujući prelasku na ovu vrstu prehrane, riješila alergija, učestalih infekcija, kandide i manjka energije, a o koristima prelaska na LCHF posvjedočilo je i još nekoliko prisutnih, između ostalih i mlada liječnica Ana B. kojoj standardna bezglutenska prehrana nije pomogla kod celijakije, ali je zahvaljujući LCHF prehrani značajno popravila svoje cjelokupno zdravstveno stanje.
 
Nakon završene promocije i potpisivanja primjeraka knjige, zamolili smo Anitu Šupe za kratki intervju – udovoljila je našoj želji iako je žurila na druženje s prijateljima i čitateljima u restoranu Tratoria Al Pittor u Bogovićevoj 3, gdje su za uzvanike bila pripremljena jela prema LCHF – Paleo receptima.
  
N: Anita, nadam se da ste zadovoljni zagrebačkom promocijom, recite nam kako vas se dojmilo ovo iskustvo?
 
Anita Šupe: Da, jako sam zadovoljna promocijom, atmosfera je bila opuštena, a odaziv sudionika zaista fantastičan. Posebno mi je bilo drago uživo susresti i dosta velik broj ljudi koje sam od ranije poznavala preko internet komunikacije.
 
 
N: Neupućeni često shvaćaju način prehrane koji promovirate kao pretjerani unos masnoće u organizam pa biste li nam, za početak, rekli što ste sve pojeli tijekom jučerašnjeg dana?
 
Anita Šupe: Za doručak sam popila smoothie od svježe cikle, jagoda, malo mljevenih badema, žumanjka jajeta iz organskog uzgoja, malo celera i korijandera te onoliko vode da se sve može smiksati. Za ručak je bila salata od svježeg povrća (rotkvice, krastavci, paprika, rukola), sa nasjeckanim tvrdo kuhanim jajetom i sirovim kozicama i dresingom od maslinovog ulja, soli, papra i limunovog soka, a za večeru sam pojela šniclu na maslacu i tikvice popržene isto na maslacu sa češnjakom.
 
N: Zanima nas prihvaća li i cijela vaša obitelj LCHF način prehrane ili za djecu kuhate posebno? Može li se uopće LCHF preporučiti djeci?
 
Anita Šupe: Naravno da može, iako djeca ne trebaju toliko ograničavati unos ugljikohidrata kao mi odrasli. Ugljikohidrati daju turbo energiju, a kako su djeca normalno jako tjelesno aktivna tako oni i potroše tu energiju. To znači, da ako djeca jedu pravu hranu – svježu ribu, meso, jaja, punomasne mliječne proizvode, povrće i voće, tada njihova prehrana može sadržavati i škrob iz pravilno pripremljenih žitarica kao npr. kruh od kiselog tijesta, zobene kašice, rižu, palentu i sl. Važno je djeci dati dosta prirodne masnoće kako bi dobili hranjive tvari koje trebaju za razvoj i kako bi bila sita i zadovoljna što onda smanjuje njihovu potrebu za junk hranom i slatkišima. Npr. za doručak u zobenu kašicu ili palentu ja djeci dodam žumanjak i žlicu maslaca. Sendvič je tanka šnita kruha i debeli namaz maslaca ili kajmaka, sirnog namaza ili sl. Međuobrok su orašasti plodovi, voće, punomasni jogurt ili smoothie od kefira i voća sa žumanjkom, kokosovim uljem ili sl. 
 
N: Često se ovoj prehrani prigovara da uz masnoće podrazumijeva i prevelik unos proteina porijeklom iz mesa, je li to točno?

Anita Šupe: Ne, to nije točno. U LCHF se ne jede ništa više mesa nego u standardnoj prehrani. Kalorije iz ugljikohidrata nadoknađuju se kalorijama iz masnoće, dakle jede se više masnoće, a ne proteina. To ”više masnoće” znači da se ne odstranjuje masnoća koja se prirodno nalazi u hrani kao npr. masni dijelovi s mesa, kožica s piletine, da se koristi masnoća u pripremi hrane koliko treba da jelo bude ukusno, da se ne koriste light nego punomasni mliječni proizvodi, i da se ne suzdržava od upotrebe jaja, orašastih plodova i drugih masnih namirnica. Kad se smanji unos ugljikohidrata koji pobuđuju apetit i kad se poveća unos masnoća koje daju hranjive tvari i sitost, tada se obroci spontano smanjuju i jede se količinski manje, a osoba se osjeća sitije. LCHF ne znači obavezno mesojedstvo jer i mnogi vegetarijanci jedu LCHF. Važno je da prehrana sadrži neke namirnice životinjskog porijekla jer životinjski proteini i masti daju neophodni građevinski materijal za tijelo i tjelesne funkcije, ali to ne mora obavezno biti iz mesa; dovoljna su jaja i mliječni proizvodi ili riba.
 
N: Nije li cijela ova priča pomalo kontradiktorna jer se zna da novije nutricionističke i medicinske smjernice uglavnom podrazumijevaju smanjeni unos masnoće zbog velikog straha od porasta kolesterola – prema onome što smo čuli na promociji, čini se da su vaša iskustva drugačija, a vidim i iz ovoga što ste nam ispričali da se ne “bojite” niti jaja niti maslaca.
 
Anita Šupe: Upravo je fantastično kako smo uspjeli, kao civilizacija, doći do toga da se bojimo jajeta, maslaca, a čvarci su nam postali gotovo prosta riječ, ali zato serviramo djeci croissaint ili krafnu koja može stajati dva tjedna zapakirana u celofanu i dajemo im sokove umjetnih aroma krcate šećerom. Pogledajte samo sastav na poleđini jednog takvog proizvoda – krcat je E-brojevima i šećerima!
 
N: Slažem se apsolutno s vama, ne znam zbog čega – zaposlenosti ili lijenosti, skloni smo tražiti instant rješenja za sve segmente našeg života, žalosno je da to činimo i u prehrani, a najžalosnije da takve “prečice” primjenjujemo na najmlađima. Spomenuli ste čvarke – smatrate doista da njihovom učestalom konzumacijom neće doći do povišenja kolesterola, ako osoba uz njih ne konzumira ugljikohidrate?
 
Anita Šupe: Danas se skoro svakoj zdravoj osobi može ustvrditi ”povišen” kolesterol zato što se referentne vrijednosti stalno snižavaju. Prije 10 – 20 godina ukupan kolesterol od 7 – 8 jedinica se smatrao normalnim, a danas se i onaj od preko 5 jedinica snižava statinima, lijekovima na kojima farmaceutska industrija obrće milijarde dolara. Pri tome se ne vodi računa o brojnim opasnim nuspojavama ovih lijekova koji se ljudima nameću potpuno bez potrebe. Brojne kontrolirane studije pokazale su da povećani unos zasićenih masnoća nema utjecaja niti na ukupni kolesterol niti na LDL kolesterol niti na stvaranje srčano-žilnih bolesti.
 
Također je pokazano da su ljudi s niskim kolesterolom imali začepljene žile u jednakoj mjeri kao i oni s visokim kolesterolom. Totalni kolesterol i LDL kolesterol nisu pokazatelji rizika, ali visoki trigliceridi jesu jednako kao i nizak HDL – zaštitni kolesterol. Sa LCHF prehranom se svima snižavaju trigliceridi i povećava HDL. Cijela ta priča o kolesterolu je potpuno krivo nasađena jer ono što je znanstveno potvrđeno uopće se ne primjenjuje u liječnikoj praksi. U znanstvenoj literaturi  je poznato da se povišeni trigliceridi i masna jetra stvaraju od šećera i škroba, a ne od masti iz prehrane a ipak liječnici u svakodnevnoj praksi kod ovih poremećaja savjetuju smanjenje masnoće u prehrani i povećani unos žitarica (koje su krcate škrobom koji je čista glukoza). 
 
N: A što je s antioksidansima, dobiva li ih osoba dovoljno ako je na ovoj prehrani?
 
Anita Šupe: Sa LCHF se dobiva puno više antioksidansa nego kroz standardnu prehranu. Jede se šumsko voće (npr. borovnice, brusnice, kupine) koje je od sveg voća najbogatije antioksidansima. Jede se puno više raznog povrća (npr. brokula i zeleno lisnato povrće su krcati antioksidantima) nego u standardnoj prehrani gdje volumen obroka sačinjavaju škrobaste namirnice (tijesto, riža, krumpir) siromašne hranjivim tvarima. Naročito se vodi računa da se koristi češnjak i druge vrste luka, riba ili riblje ulje, maslinovo ulje, kurkuma, đumbir, kajenski papar, čili i slične namirnice i začini koje imaju jaka antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. 
 
N: I za kraj – prva knjiga vam je izašla, možemo li u skorije vrijeme očekivati i kuharicu?
 
Anita Šupe: Kuharica je u pripremi i planirana do kraja ove godine, a onda slijedi  knjiga o prehrani za djecu.
 
 
S Anitom Šupe razgovarala je Andrea Šitum.
 
 
 Bojimo se žumanjka, a čvarci su postali prosta riječ!
 
Darujemo ti jednu od dvije knjige Anite Šupe "Istine i laži o hrani" koja može biti tvoja ako nam na mail info@naturala.hr pošalješ obrazloženje zašto knjiga treba doći baš u tvoje ruke!
 
Poklon mogu osvojiti samo punoljetni  i registrirani korisnici portala Naturala.hr
 Odgovore šaljite na info@naturala.hr  
 
– Važno: U subject maila obavezno stavite: Istine i laži o hrani
 
Što treba navesti u prijavi? 
U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela.
 
Do kada možete osvojiti poklon?
Od 27. 06. do 04. 07. 2012. Imena osoba koje su osvojile poklon objavljujemo u četvrtak 05. 07. 2012. 
 

 

05. srpnja 2012. godine
 
Dragi čitatelji, nakon pažljivog čitanja svih vaših mailova javljamo kako su nas 
Ana Marija Durbešić (anmadu) i
Martina Vinković (Marrtina)
uvjerile kako upravo one zaslužuju knjigu Anite Šupe “istine i laži o hrani”.
Čestitke dobitnicama i zahvaljujemo svim čitateljima na sudjelovanju!
 
Uredništvo Naturala.hr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Prehrana

Ne volite meso? Možda to piše u vašim genima!

  • Posted on 23. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Marta Malenica
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Morske neprilike – opasne meduze i neugodni ježinci

  • Posted on 29. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Žena.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Bezmesni tjedan: 6 sjajnih izvora proteina koji ne uključuju meso

  • Posted on 23. svibnja 2022.23. svibnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

G-plan prehrane: Što se krije iza dijete koja je zaludila mnoge?

  • Posted on 30. ožujka 2022.30. ožujka 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo i božićno: Muffini s rogačem, heljdom i domaćim kefirom

  • Posted on 22. prosinca 2021.22. prosinca 2021.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Prehrana

Jedi zdravo: Dobra cirkulacija i zdravlje srca kriju se u ovoj vrsti povrća

  • Posted on 21. prosinca 2021.21. prosinca 2021.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Jennifer Lopez: Što se nalazi na jelovniku svjetski poznate dive?

  • Posted on 24. studenoga 2021.24. studenoga 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Instagram @jlo
Pročitaj
  • Prehrana

Prehrana za bolji san: Namirnice koje pomažu kod usnivanja

  • Posted on 12. studenoga 2021.12. studenoga 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Victoria Beckham: Rigorozan režim prehrane i tjelovježbe

  • Posted on 5. studenoga 2021.5. studenoga 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Instagram @victoriabeckham
Pročitaj
  • Prehrana

Tajna zdravog kuhanja: Namirnice kojima se trebate opskrbiti

  • Posted on 29. listopada 2021.29. listopada 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Zdravlje mozga: Neuroznanstvenici otkrivaju svoje jutarnje navike

    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Uskoro u Zagrebu: Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

    • Posted on 27. lipnja 2022.27. lipnja 2022.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Bok! Ja sam Ira i autistična sam – kampanja trinaestogodišnjakinje za psa pomagača

    • Posted on 27. lipnja 2022.27. lipnja 2022.
    • 2 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Ivana Visković: “Osobni planer putovanja pobrinut će se da imate putovanje iz snova – bez stresa”

    • Posted on 27. lipnja 2022.27. lipnja 2022.
    • 7 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Oprezno na suncu: 9 dijelova tijela koje treba zaštititi

    • Posted on 27. lipnja 2022.27. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Arhitekt Andrija Rusan predstavio idejno rješenje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu, kapitalne investicije u Požeško–slavonskoj županiji
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Turistička zajednica Zlatni Papuk
  • 2
    BÉBÉ SWIMWEAR kolekcija: Jedino bitno ovo ljeto je biti samouvjerena
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • 3
    Maye Musk: Tajne ljepote i trikovi za njegovan izgled i nakon sedamdesete
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Instagram @mayemusk
  • 4
    Čokoladni rezanci u kremi od vanilije po receptu Nine Mrvice
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Nina Mrvica
  • 5
    NATURALA WELL BREAK: Uzmi mali godišnji prije godišnjeg! #takeabreak
    • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
    • Foto: Luka Dubroja, Bojan Zibar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
330
Najnovije objave
  • VIDEO: Kratki jutarnji pilates za bolji fokus tijekom dana
    • Posted on 27. lipnja 2022.27. lipnja 2022.
    • Foto: unsplash
  • Na krov Zagrebačkog plesnog centra vraća se omiljeni Corona Sunsets Sessions!
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • Vrijeme je za self-care: 6 savjeta za održavanje mentalnog zdravlja
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • Nije sve u genima: Tajna bezvremenske ljepote Andie MacDowell
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Instagram @andiemacdowell
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići