Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
118

Početna stranica Zdravlje Prehrana Ne volite meso? Možda to piše u vašim genima!

  • Prehrana

Ne volite meso? Možda to piše u vašim genima!

Neki ljudi miris mesa doživljavaju odbojnim, a prema novim istraživanjima razlog tome krije se u njihovim genima

  • Posted on 23. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Marta Malenica
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu PLoS ONE otkriva kako geni uvelike mogu utjecati na naš odabir hrane. Biološka antropologinja, dr. Kara Hoover , pretpostavlja kako osobe koje instinktivno odabiru vegetarijanski ili veganski način ishrane za to imaju biološku podlogu – u genima. Kada hranu i namirnice koje jedete birate prema aromi koja je kombinacija okusa i mirisa, genetička varijabilnost kod ljudi čini razliku koju vrstu hrane radije odabiremo.
 
Kako geni utječu na osjetilo mirisa
 
Ljudi osjećaju mirise zahvaljujući kemijskim receptorima u nosu, koji su povezani sa živčanim stanicama. Sveukupno, nosimo gene oko 400 različitih kemijskih receptora pomoću kojih možemo osjetiti oko 10 000 različitih mirisa. Neki od tih receptora mogu osjetiti steroid poznat pod nazivom androsteron, kojeg u velikim koncentracijama možemo pronaći kod mužjaka svinje.
 
Farmeri su upoznati s činjenicom da mužjaci svinje koji nisu kastrirani daju meso koje odiše intenzivnim mirisom. Upravo zbog toga, većina komercijalno uzgajanih svinja u SAD-u biva kastrirana. Prijašnja istraživanja pokazala su da osobe koje imaju dva ista gena za raspoznavanje androsterona – oko 70% populacije- mogu osjetiti tu kemikaliju te imaju različite reakcije kad se radi o konzumaciji svinjetine.
 
Istraživač koji je radio na ovom projektu, dr. Hiroaki Matsunami uočio je da ljudi koji su osjetljivi na miris androsterona jednim dijelom smatraju svinjetinu prilično odbojnom, dok za druge pak vrijedi, da im uopće ne smeta. Za razliku od njih, osobe koje imaju samo jedan alel gena za raspoznavanje ovog hormona, uopće ne smeta miris androsterona – doživljavaju ga kao jako slab i neprimjetan miris.
 
Geni i odabir hrane
 
U novoj studiji, znanstvenici su postavili pitanje može li jednostavan test za mirise predvidjeti tko nosi samo jednu kopiju gena i utječe li to na mirisni doživljaj kuhanog mesa. Ovo pitanje nije samo znanstvenog karaktera. Naime, Europa razmišlja o uvođenju zabrane farmerima da kastriraju mužjake svinja iz uzgoja, samo kako bi smanjili količinu androsterona. Ovo je pak zabrinulo farmere zbog činjenice da bi takva svinjetina slabije prolazila kod kupaca.
 
U istraživanju je sudjelovalo 23 ljudi, 13 od njih bile su osobe s prosječnim prehrambenim navikama, dok ih je 10 bilo vrlo ˝osjetljivog nosa˝ sposobni lakoćom osjetiti određeni miris. Prvo su pred ispitanike stavili tri čaše vode, od kojih su dvije u sebi imale dodan pročišćeni androsteron. Ispitanici su trebali pomirisati sva tri uzorka i izdvojiti onaj koji miriše drugačije. Ukoliko su to točno napravili, istraživači su ih kategorizirali kao osobe osjetljive na androsteron.
 
Zatim su ispitanicima servirane porcije kuhane svinjetine s različitim količinama dodanog androsterona. Količine dodanog androsterona odgovarale su razinama koje se i prirodno mogu naći u svinjetini. Ispitanici su trebali poredati uzorke mesa po mirisu i okusu, odnosno, njihovom intenzitetu. Na kraju su znanstvenici ispitali gene osoba koje su sudjelovale u istraživanju. Otkrili su da osobe koje mogu osjetiti miris androsterona  imaju dvije kopije istog gena za raspoznavanje tog mirisa. Upravo ljudi iz ove kategorije mogu smatrati miris svinjetine odbojnim i preintenzivnim.
 
Svi ispitanici koji su imali samo jednu kopiju ovog gena – nisu mogli osjetiti hormone, stoga im taj miris niti nije moga smetati. 
Svejedno, osobe koje od početka nisu mogle ˝uhvatiti˝ miris androsterona, mogu to izvježbati. Nakon svakodnevnog mirisanja ove kemikalije tijekom tri tjedna, androsteron su mogle osjetiti i osobe koje nemaju gene za to. Iz cijelog istraživanja se može zaključiti da sposobnost osjeta određenih mirisa nije u potpunosti određena samo genima, jednim dijelom na nju utječe i iskustvo.
 
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Mršavljenje

Alfa lipoična kiselina i mršavljenje

  • Posted on 21. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Bojimo se žumanjka, a čvarci su postali prosta riječ!

  • Posted on 27. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Andrea Šitum, urednica
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Za bolji san: Čokoladno mlijeko s kardamomom i kokosom

  • Posted on 5. siječnja 2021.5. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

6 namirnica koje stanovnici Plavih zona uvijek imaju u hladnjaku

  • Posted on 2. siječnja 2021.27. prosinca 2020.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravija blagdanska trpeza: 3 savjeta mediteranske prehrane

  • Posted on 24. prosinca 2020.24. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Kvinoja vs. riža: Koje je popularno zrno bolje za vaše zdravlje?

  • Posted on 18. prosinca 2020.18. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovako generacija Z mijenja obrasce prehrane i prehrambenu industriju

  • Posted on 14. prosinca 2020.14. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom

    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Ivan Volarić se prvi u Europi dosjetio kako bi mogao puniti ljekoviti lošinjski zrak u bočice te ga ponuditi svima na tržištu. Pitali smo ga kako to funkcionira, a Ivan nam je na linku u opisu profila sve detaljno objasnio 🌿 @breatheairbreath #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 4 0
Go #green 🌿 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 5 0
Kako si uljepšati najdepresivniji dan u 2021. godini? Skoči ispod dekice, upali omiljenu seriju i guštaj s kolačićem u jednoj, a toplim čajem u drugoj ruci 💚 Jer #happiness is a piece of #cake 🍰 #bluemonday #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 19 0
Prema Parkinsonovom zakonu, umjesto da efikasno radimo na tome da napravimo više posla u kraćem vremenskom razdoblju – mi produžujemo proces i ‘agoniju’. Na linku u opisu profila saznajte kako se tome oduprijeti i u što kraćem vremenu napraviti sve što morate 👆🏽 @poduzetnickimindset 6 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 2
    Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 5
    Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
118
Najnovije objave
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Joe Dipenza: Sami stvorite svoje zdravlje, upravo sada
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići