Više od 55 vrsta bolesti povezano je s glutenom, proteinom koji se unosi putem ječma, raži i pšenice. Procjenjuje se da kod čak 99% osoba koji boluju od nepodnošenja glutena ili celijakije, to nikada zaista nije dijagnosticirano. Isto tako, istraživanja pokazuju da čak 15% američke populacije boluje od nepodnošenja glutena, a možda se i među našim čitateljima krije netko sa simptomima koje ćemo navesti te spada u one osobe koje nikada nisu dobile svoju dijagnozu.
Simptomi
1. Probavne smetnje poput vjetrova, nadutosti, proljeva, ponekad čak i zatvora. Zatvor je najčešći kod male djece nakon konzumiranja glutena
2. Keratosis pilaris (laički rečeno- „pureća koža“ sa stražnje strane ruku) je znak nedostatka masnih kiselina i vitamina A do čega dolazi zbog oštećivanja crijeva glutenom
3. Iscrpljenost, zamućenje pred očima i umor nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten
4. Dijagnoze autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa, psorijaze, skleroderme ili multiple skleroze
5. Neurološki problemi poput vrtoglavica i osjećaja neravnoteže
6. Hormonalna neravnoteža poput PMS-a, PCOS-a ili neobjašnjive neplodnosti
7. Migrene
8. Kronični umor ili fibromialgija
9. Upale, otekline ili bolovi u zglobovima prstiju, koljena i kukova
10. Problemi s raspoloženjem poput anksioznosti, depresije i ADD-a
Kako se nositi s celijakijom?
Najbolji način jest u potpunosti izbaciti gluten iz prehrane. Čak i minimalne količine glutena iz lijekova ili dodataka prehrani mogu biti dovoljne da izazove imunološku reakciju u tijelu.
Valja spomenuti kako je tzv. pravilo 80/20, koje dopušta da se određena hrana konzumira vani iako se ne jede kod kuće, potpuna zabluda. Članak objavljen 2001. godine donosi rezultate istraživanja čime je dokazano da osobe koje su osjetljive na gluten ili one koje boluju od celijakije, samo unosom glutena jednom na mjesec, povećavaju svoje rizike za razvijanjem vrlo ozbiljnih komplikacija do čak 600%.
>> Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend
>> 9 žitarica koje ne sadrže gluten