Biti na ovako kratkom detox programu nije varka, već nagrada za organizam kojeg ćete za samo jedan dan osvježiti te energetski osnažiti nakon prijašnjih tjedana pretjeranog unosa hrane i pića! Danas vas vodim kroz jedan dan detox programa koji će odmoriti naše čistače tijela – jetru i bubrege.
Pravilo za detox – dan prije vodite računa da ne pijete alkohol, ne pijte kavu ili bilo kakav čaj koji sadrži kofein ili kofeinski napitak. Uvečer legnite ranije kako biste se idućeg dana osjećali odmorniji te pokušajte provesti detox preko vikenda ili kada nemate previše obveza te se možete posvetiti samo sebi! Ako tijekom dana koji slijedi osjetite glad, možete piti čaj od đumbira, metvice ili maslačka ili pak spravite više juhe za ručak. Važno je da pijete oko 2 l tekućine koja može biti kombinacija čaja i vode.
Buđenje – nakon što ste se probudili, nemojte naglo ustati već se lagano razbudite te pokušajte današnji dan provesti u pozitvinom raspoloženju. Nakon što ste ustali, prvo što će ući u vaš organizam je čaša tople vode s malo cijeđenog limuna (ne pretjerujte s limunom, ne kao da pravite limunadu već treba dodati limuna tek toliko da se osjeti u toploj vodi). Zašto ovaj napitak? Topla voda stimulira probavu te ovaj učinkovit napitak ide direktno u vaša crijeva te pomaže da izbacite sve zaostale fekalije iz organizma od prijašnjeg dana.
Doručak – napitak za jačanje imuniteta
• 150 g nemasnog jogurta s bio-kulturom
• 100 g borovnica ili malina (voće mora biti na sobnoj temperaturi)
• 1 jušna žlica sjemenki (pomiješane sezamove, bučine, suncokretove i lanene)
• 2 jušne žlice zobi
Sve sastojke stavite u blender, izmiksajte te odmah popijte
Međuobrok – klasični detox sok
• 2 jabuke
• 4 mrkve
U sok možete dodati i nekoliko listova svježe metvice te spravite sok!
Ručak – Juha od luka, šparoga i brokule
Danas, kao što primjećujete sve je u tekućoj formi te tako tijelu dajemo dodatnu energiju da eliminira toksine iz tijela jer je probava hrane na manje komadiće proces koji zahtijeva dosta energije.
Luk, šparoge i zeleno lisnato povrće sadrži sumpor koji je od izuzetne važnosti za vitalnost jetre. Ovu jednostavnu juhu spravite tako što ste u vodu dodali navedeno povrće, količinu odaberite sami. Kada se povrće skuha, juhu izmiksajte pa ako vam izgleda da je pregusta dodajte vode. Juhu možete začiniti crnim paprom ili kajenskim paprom za dodatni ukus i poboljšanje cirkulacije, ali ne sa solju! Ako ne možete izdržati bez krute hrane te mislite da ste pregladni, uzmite malo raženog kruha.
Sat ili dva nakon objeda otiđite u laganu šetnju da biste još više pokrenuli protok limfe u organizmu. Zapamtite, danas nije dan za napornije tjelesne vježbe!
Međuobrok – super detox sok od ananasa
Jednostavno srednje veličine ananas očistite te koristeći sokovnik napravite sok koji odmah popijte.
Večera – sok od mrkve, celera pomiješan s avokadom
Sok od mrkve, celera pomiješan s avokadom – ovaj gusti detox smoothie vam daje više minerala i vitamina nego da ste pojeli sirovo povrće i voće.
• 3 srednje mrkve srednje veličine
• 3 štapića celera
• 1 srednje veličine avokado
• malo mljevenog kumina
• 1 jušna žlica lagano tostiranih bučinih sjemenki
Od mrkve i celera napravite sok koristeći sokovnik. Zatim napravljenom soku dodajte oguljeni i žlicom pasirani avokado i kumin. Sve sada pomiješajte te ćete dobiti gušći sok – smoothie. Po vrhu dodajte sjemenke.
Sada kada ste uspješno priveli dan kraju, nagradite se, te se komotno smjestite u vašu omiljenu sofu, slušajte omiljenu glazbu ili uživajte u filmu. Ako vam osjet gladi kvari užitak, te mislite da ste nervozni zbog gladi, pripremite si neslane kokice, ali pazite da nakon što ste ih pojeli popijete čaj od mente (svježi listovi metvice bi bili idealni) da biste prevenirali osjet napuhanosti.
Ugodnu detoksikaciju želim!
Napisala. dr. Lejla Kažinić Kreho
Dr. Lejla Kažinić Kreho je, kao liječnica, magistrirala klinički nutricionizam na prestižnom Kings Collegeu, na odsjeku Department of Biomedical and Health Sciences, University of London pod vodstvom Thomasa A.B. Sandersa, vodećeg svjetskog stručnjaka za genetski modificiranu hranu.
Klinički nutricionizam je završila u klasi dr. Petera Emeryja vodećeg svjetskog stručnjaka za bjelančevine.