Nutricionizam

Slatka dijetetika - slatko, a ne škodi

Pučko otvoreno učilište Zagreb predstavilo EU projekt koji promiče potpuno drugačije slastičarstvo

Slatka dijetetika - slatko, a ne škodi

U Zagrebu 19. siječnja 2016., u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održala se početna konferencija u sklopu EU projekta „Slatka dijetetika“ koju Učilište provodi u suradnji s partnerskom udrugom Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“.

Ideja je nastala uslijed sve većih zdravstvenih oboljenja populacije i sve veće rastuće svijesti o značenju pravilne prehrane. Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su koncepta o stvaranju potpuno novog zanimanja - slastičara specijalne dijetetike. U okviru projekta 15 nezaposlenih kuhara, slastičara i nutricionista postat će pioniri u novom zvanju. Cjelokupan program usavršavanja polaznika izvodit će Pučko otvoreno učilište Zagreb, koristeći najsuvremeniju slastičarsku opremu i uređaje, a polaznici će pri stjecanju novih kompetencija imati mogućnost učenja na daljinu.

Silvija Mršić, voditeljica projekta u sklopu programa predviđa i usavršavanje nastavnika pa će se tako kompetencije iz suvremenih metoda u obrazovanju odraslih steći čak dvadeset nastavnika, a sedam će nastavnika biti osposobljeno za prijenos znanja i vještina iz općih i stručnih predmeta polaznicima ovog novog programa. U postupku izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacije ovog zvanja (sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru) sudjelovat će potencijalni poslodavci da bi se završetkom ove edukacije stekle upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.

Novi stručnjaci slastičari specijalne dijetetike promijenit će tradicionalnu percepciju šire javnosti o konzumiranja slastica, pa će tako slatki zalogaji, koji uglavnom sadrže uobičajene nutritivno siromašnije sastojke poput rafiniranog šećera, bijelog brašna, time i glutena te potencijalne alergene poput jaja, mlijeka i orašastih plodova, moći biti zamijenjeni novim slasticama koje će sadržavati sastojke pogodnije za različita zdravstvena stanja. Predsjednica partnerske udruge Karmen Matković Melki prezentirala je što u praksi znači slatka dijetetika, a svi sudionici konferencije kušali su zdrave slastice.

Zbog sve većeg porasta broja osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja, od dijabetesa, dislipidemije, intolerancija i alergija na hranu celijakija, do veganskog, vegetarijanskog ili drugih alternativnih načina prehrane), slastičari specijalne dijetetike naći će zaposlenje u slastičarnicama, restoranima, hotelima, bolnicama, učeničkim, studentskim i domovima za starije osobe, dječjim vrtićima, školama, fakultetima i različitim drugim ustanovama. Veliki potencijal zapošljavanja ovih stručnjaka otvara se u gastronomskom turizmu i zdravstvenom turizmu gdje ciljane skupine gostiju imaju sve veću rastuću svijest o značenju pravilne prehrane i zdravijih prehrambenih odabira.

Recepti s nutricionistički izbalansiranim kolačima bit će dostupni svim zainteresiranima jer se krajem 2016. godine u finalnoj fazi projekta očekuje predstavljanje Priručnika za izradu dijetetskih slastica i u digitalnom obliku.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.