U utorak 20.11.2018. drugo izdanje Wine Tuesday, u suradnji s portalom Menu.hr, u Zagreb je donijelo perjanice međimurskog gorja i njihova mlada vina… U Vinoteci i wine baru Bornstein šest respektabilnih vinara osobno je predstavilo svoj izbor mladih vina.
Cilj je bio kušati i ocijeniti mlada vina koja su netom brana i sva nose godište 2018. Vina su bila predstavljena gostima Bornsteina, sommelierima, vlasnicima restorana i barova, te predstavnicima medija. Vina su izuzetno lagana, lepršava i pitka. Odlikuje ih mineralnost, voćnost i svježina.
Obitelj Dvanajščak – Kozol jedna je od mlađih obitelji vinogradara i vinara u Međimurju. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja, Rajka i Zdravko od 1990. do 1992. godine zasađuju svoje prve nasade. Rajka, Zdravko i kćer Tea imaju položen ispit za sommeliere, a Tea je sa 16 godina bila najmlađi sommelier u Hrvatskoj.
Obitelj danas obrađuje 8 ha vinograda koji su smješteni na odličnim, osunčanim i povišenim položajima u okolici naselja Dragoslavec, pod nazivima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos. Vrh Mohokos nalazi se na 344,40 m iznad mora kao najviša točka Međimurja. Tea Dvanajščak predstavila je cuvee dvije sorte sauvignon i pinot bijeli. Obje sorte brane su oko 15.09.2018. i već sada pokazuju svoj potencijal.
Obitelj Preiner vinarska je obitelj koja se već niz godina bavi vinogradarstvom i svakim je danom sve uspješnija i bolja u proizvodnji odličnih vina. Ovu obitelj čine Darko i Štefica Preiner, te sin Nenad i kći Ljerka, a tu je i baka Sabina Preiner. Planovi obitelji Preiner jesu da u budućnosti izgrade novi podrum i kušaonicu, a, kao što sami kažu, želja i planova ima puno, ali će ih svojim radom i ljubavlju prema vinu i ostvariti. Degustiran je Silvanac zeleni 2018., a grožđe je brano početkom rujna.
Obitelj Cmrečnjak njeguje dugogodišnju tradiciju vinogradarstva i podrumarstva. Prvi obiteljski podrum datira još iz davne 1884. godine, a danas je u njemu smještena obiteljska arhiva. Osim sudu tržišta, dostignuća ozbiljnog vinarstva podvrgavaju se i sudu i ocjenama struke, te je obitelj Cmrečnjak od 1993. godine do sada redovito sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, osvojivši zavidnu kolekciju medalja i priznanja. Povećanjem nasada i stalni rast potražnje za kvalitetnim vinima obitelji Cmrečnjak zahtijevali su već 2002. godine gradnju novog podruma. Predstavili su Rizvanac, od grožđa branog u kolovozu ove godine.
Obitelj Kocijan njeguje vinograde koji se nalaze na lokacijama u Banfiju i Orehovčaku te iz njih proizvodi odlična bijela vina sorti pušipel, graševina, chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, traminac mirisavi, kupažu Štrigovska zvona te crveno vino cabernet sauvignon. Degustiran je chardonnay, s grožđem branim početkom rujna 2018. godine.
Obitelj Štampar i njihova vina počinju svoj život već u vinogradu, kako nekad – tako i danas. Počelo se sa svega 3000 trsova jedne sorte, u starohrvatskoj hrastovoj preši iz 1927. godine i jedva nekoliko trošnih bačava u malom podrumu. Danas, u stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje. Predstavljen je Silvanac zeleni, a grožđe je brano 15.0.09.2018. godine.
Obitelj Kunčić smještena je u mjestu Banfi na zadnjim metrima sjeverozapadne Hrvatske. Granična crta sa Slovenijom prolazi preko dvorišta i kuće obitelji Kunčić, a s terase njihove vinarije prolama se pogled na krajobraz slovenskog Pomurja i nešto udaljeniju Mađarsku.I podrum i vinogradi ogledni su primjer marljivog i brižnog pristupa vinarstvu te neprekidnog ulaganja, što na kraju, naravno, rezultira vinom izvrsne kvalitete. Na prezentaciji je kušan cuvee chardonnaya, muškata žutog i sauvignona. Grožđe je brano 15.09.2018. godine.
Delicijski dio podržali su OPG Mesnica Oletić i OPG Moravec. S tradicijom koja traje već četiri desetljeća, OPG Mesnica Oletić nastoji zadovoljiti kupce s vrlo zahtjevnim standardima u pogledu mesnih proizvoda. Uz svježe meso i vrhunske mesne prerađevine nude i meso divljači te specijalizirane proizvode od mesa divljači gastronomske kvalitete. Mesnica Oletić ima dvije mesnice, u Varaždinu, Zagrebačka ulica 39 i u Šenkovcu, te vlastitu preradu mesa, te snabdijeva niz ugostiteljskih objekta širom Hrvatske. S velikim asortimanom robe svježeg mesa junetine, svinjetine, teletine, piletine, mesa divljači: srna, vepar, jelen i trajni suhomesnati proizvodi prerađeni na tradicionalan starinski način.
Nakon što dođete u mjesto Nova Ves Petrijanečka u Varaždinskoj županiji, prateći oznake uz cestu, lako ćete stići i do poljoprivrednog gospodarstva obitelji Moravec. U sklopu njega nalazi se farma sa 150 grla bijelih sanskih koza te sirana u kojoj nastaju najrazličitiji proizvodi od kozjeg mlijeka, primjerice, sirevi sa šarenim paprom i crvenom paprikom, namazi s košticama od buče i vlascem te skuta, dok je osnovni proizvod naravno kozje mlijeko koje se ovdje flašira i koje nosi znak "Mlijeko hrvatskih farmi".