Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“ drugo je po redu natjecanje zagorskih kuhara u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica pripremljenih na inovativan i maštovit način, koju Krapinsko-zagorska županija organizira u cilju promocije tradicionalnih zagorskih namirnica, očuvanju njihove autohtonosti i predstavljanju najboljeg od gastronomije što ova, vodeća destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma pruža.
Budući je ova kulinarska manifestacija mjesto na kojem se okupljaju i predstavljaju i ostali vrijedni zagorski brendovi poput tradicionalnih Babičinih kolača, nezaobilaznih štrukli, zagorskog purana, vinara i ostalih, namjera joj je postati jedna od značajnih županijskih manifestacija.
Kulinarski show Zagorski chef osmišljen je kao natjecanje u kojem tradicionalno sudjeluje samo sedam kuhara budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja – bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Uz vrhunske zagorske kuhare, u kulinarskom spektaklu izvan konkurencije sudjeluju i gosti, a gledatelji imaju priliku biti u neposrednoj blizini događanja i cijeli show pratiti uživo. Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocijenjuje po utvrđenim kriterijima: novi način- autohtono jelo spremljeno na novi način, izgled jela, miris jela, okus jela i termička obrada, a neizostavni dio manifestacije je i sljubljivanje zagorskih vina uz pripremljena jela. Naime, ponajbolji zagorski vinari, koji su svoju kvalitetu i bogatstvo ponude dokazali na brojnim svijetskim natjecanjima, prezentiraju vina sa zagorskih brega i upotpunjuju gastro-eno doživljaj Zagorja.
Ovogodišnji, II. Zagorski chef održat će se 27. rujna u 13 sati u Termama Jezerčica gdje će sedam vrhunskih zagorskih kuhara imati zadatak pripremiti autorsku kreaciju, jelo i desert od domaće patke, buče, bučinog ulja, koštica te bagremovog meda, koji je i središnja tema ovogodišnjeg kulinarskog showa. Razlog tome je što je ova visoko vrijeda prirodna namirnica u procesu registracije Županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega, čemu u prilog idu i brojne medalje sa svjetskih natjecanja, ali i fizikalno-kemijska analiza koja je potvrdila kako je zagorski bagremov med daleko kvalitetniji od bagremovog meda sa ostalih područja. Kulinarsko natjecanje odvijat će se pod budnim okom žirija kojeg čine: Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace, Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, te Slavko Večerić, chef restorana Turist i počasni član Hrvatske kulinarske akademije.
Kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji tročlani žiri ponijet će statuu Zagorskog chefa. Kulinarski spektakl vodit će novinarka Željka Klemenčić, a u njemu će, uz posjetitelje Termi Jezerčica, uživati i navijati brojni poznati zagorski proizvođači hrane i vina. Za sve posjetitelje Jezerčice bit će organizirana igra kušanja vina zatvorenih očiju, degustacije meda, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača od meda, a na sajamskoj izložbi koja će se održavati tijekom cjelodnevnog programa, moći će se kupiti domaći autohtoni zagorski proizvodi kao što su med i drugi pčelinji proizvodi, sirevi, bučino ulje, eko sokovi, voćna vina, mlinci i još mnogo toga zagorskog.
Uz to, svi posjetitelji manifestacije imat će priliku iskoristiti popust od 20 posto na bazenima Termi Jezerčica te sudjelovati u nagradnom izvlačenju za let balonom Zagorje – Bajka na dlanu, balona na vrući zrak Krapinsko-zagorske županije, jedine županije koja je na ovaj način svojim posjetiteljima odlučila pružiti nezaboravan pogled na Zagorje i time učvrstiti svoju poziciju vodeće destinacije kontinentalnog turizma.
Kulinarska manifestacija Zagorski chef izrasla je, sasvim spontano, iz prošlogodišnje promocije turističke brošure „Gastroturizam Zagorja“ i povodom proslave dobivanja „Oznake zemljopisnog podrijetla“ zagorskog purana te postala mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.
Povodom manifestacije Zagorski chef Terme Tuhelj ti poklanjaju
ručak u dvorcu Mihanović!
Osvoji ručak za dvoje u prelijepom baroknom dvorcu Mihanović koji su u 18. stoljeću sagradili grofovi Erdody i nalazi se u neposrednoj blizini Termi Tuhelj! Odgovori točno na našu pitalicu i osvajaš svečani ručak za dvoje! Meni je, priznat ćeš, impresivan, i vjerujemo da ćeš uživati u njemu!
Meni:
Tuheljski pinklec
Krem juha od povrća
Pureća rolada punjena mlincima
Medaljoni od svinjetine u umaku od gljiva
Povrće julien, kroketi sa sezamom
Salata složena
Savijača od jabuke na kremi od vanilije
Pitanje:
Navedi točan naziv jela od puretine koje će se naći na meniju ručka u dvorcu Mihanović? Svoj odgovor pošalji na info@naturala.hr s naznakom: Terme Tuhelj mi daruju ručak u dvorcu Mihanović!
Pravila darivanja
Dar mogu osvojiti isključivo registrirani i punoljetni korisnici. U prijavi je potrebno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela. Sva ostala pravila darivanja pronađite OVDJE.
Do kada mogu slati odgovore?
Šalji nam odgovore od ponedjeljka 24. rujna do četvrtka 27. rujna 2012. godine. Ime sretnog/e čitatelja/ice objavljujemo u petak 28. rujna 2012. godine
SRETNO!!!
28. rujna 2012.
Ručak za dvoje osvaja SILVIJA PUTANEC! Čestitamo! Pobjednicu ćemo pismeno obavijestiti o detaljima vezanim uz preuzimanje!
Uredništvo Naturala.hr