Krajem 2012. godine stručnjaci iz časopisa NaturalNews i NaturalSociety ozbiljno su poljuljali vjerodostojnost istraživanja provedenog na sveučilištu Standford čiji rezultati tvrde da organski uzgojena hrana jednako utječe na zdravlje kao i ona iz konvencionalnog uzgoja. Sporna studija objavljena je u časopisu Annals of Internal Medicine, a njeni su rezultati poljuljali javnost zbog uvjerenosti u pozitivan utjecaj konzumacije organski uzgojene hrane.
Stručnjaci iz prethodno spomenutih NaturalNews i NaturalSociety tvrde da su rezultati namješteni kako bi zdrava hrana iz organskog uzgoja došla na zao glas jer su istu tu studiju financirale tvrtke koje se bave genetičkim inženjeringom hrane. Među voditeljima sporne studije nalazi se i dr. Ingram Olkin koji je u svojoj karijeri davao potporu velikim duhanskim tvrtkama koristeći posebne statističke metode ˝uljepšavanja˝ rezultata studije. Kritičari koji osporavaju ispravnost studije tvrde da se takvim metodama Olkin koristio i ovoga puta.
Upravo zbog kontroverznosti same studije New York Times je okupio brojne stručnjake s područja nutricionizma i zdravstva koji su dali svoje viđenje problema.
Marion Nestle sa američkog Food and Development Policy Institute izrazila je očitu neosporivu razliku između organske hrane i one iz konvencionalnog uzgoja: bez obzira na udio vitamina i minerala organska hrana ne sadrži brojne pesticide i aditive kao namirnice iz industrijske proizvodnje koji mogu ostaviti brojne štetne posljedice na zdravlje.