Kasno je ljeto u Prirodi početak vladavine Ploda, a jedan od važnijih ljekovitih plodova koji još uvijek imate vremena prikupiti, pogotovo ako to učinite na malo višoj nadmorskoj visini, je onaj proljetne mirišljavice, prave obiteljske ljekovite škrinjice zdravlja – bazge.
I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer djeluju imunostimulirajuće, olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene temperature, koja često prati ove infekte. Crna bazga, Sambucus nigra, koju ćete pronaći u našim krajevima, ali i diljem Europe, Sjeverne Amerike, Zapadne i Centralne Azije u tradicionalnoj je uporabi od davnih vremena – o njoj postoje zapisi još od doba Hipokrata i Dioskurida.
Plodići bazge često se koriste i kao zimnica – za izradu sokova, džemova i vina, a ponekad se znaju dodati i drugoj hrani ili pak vinu kao korigensi boje. Plodići se prvenstveno koriste kao pomoć kod virusnih infekcija popraćenih visokom temperaturom – kod gripe i prehlade, a pokazuju i lagano diuretsko djelovanje. In vitro istraživanja pokazala su snažnu antioksidativnu aktivnost, te antivirusno, imunostimulacijsko, imunoprotektivno i protuupalno djelovanje. Klinička istraživanja provedena na pacijentima s gripom pokazala su brži oporavak pacijenata koji su uzimali bazgin sirup Sambucol od onih pacijenata koji su bili u kontrolnoj skupini te sugeriraju uzimanje standardiziranih tekućih ekstrakata dobivenih iz bazge tri do pet puta dnevno – s time da se s uzimanjem započne već kod prvih znakova bolesti. Djeca je također mogu koristiti, a zbog odličnog okusa rado je i prihvaćaju.
Zbog nedostatka dokaza o njenom korištenju u trudnoći i laktaciji, neki autori predlažu njeno izbjegavanje u tim stanjima. Treba pripaziti i na kvalitetu preparata od plodića bazge jer nezrele bobice ili nedovoljno kuhane mogu izazvati toksične efekte (proljev, povraćanje, mučninu).
Uberi – osuši, zamrzni ili odmah pretvori u sirup
Inače se pet grama osušenog bazgina cvijeta, koji ste sakupili u proljeće, pije nekoliko puta dnevno kao čaj koji ćete prirediti s 250 ml kipuće vode. A ako se sad zaletite u šumu i uz njene rubove pronađete plodove bazge (pripazite samo da bazgu ne zamijenite s abdovinom, Sambucus ebulus) – plodiće možete zamrznuti, osušiti na suncu i odmah, ili kad zatreba, od njih napraviti ljekovite pripravke.
Čaj ćete dobiti od pola litre vode i 10 g suhog ploda koje ćete prvo sat vremena namočiti u vodi, a zatim kratko prokuhati i ostaviti da se odmori desetak minuta te potom procijediti i piti.
Sirup ćete napraviti od šalice svježih ili pola šalice suhih plodića, tri šalice vode i šalice meda. Za sirup se voda i plodovi bazge kuhaju na laganoj vatri u poklopljenoj posudi 30 minuta. Nakon toga se tekućina procijedi, ohladi i pomiješa s medom, a pripravak može stajati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Ja ga ipak, za svaki slučaj, držim u hladnjaku. Pije se 1-2 velike žlice sirupa 3-5 puta na dan dok traje dišna infekcija, a djeca piju polovicu spomenute doze. Sirup od plodova bazge može se koristiti i preventivno za sprečavanje nastanka virusne infekcije. Tada odrasli piju dvije žlice sirupa dnevno, a djeca jednu.