Prehrana treba biti u skladu s godišnjim dobima i promjenama u prirodi. Nije svejedno je li temperatura trideset stupnjeva iznad ili tri ispod nule. Zima je vrijeme smanjene aktivnosti. Jedemo manje sirovog i namirnica koje hlade organizam, a više hrane koja grije organizam. Koristimo više soli i ulja, duže kuhamo, pržimo i pečemo u pećnici i time zagrijavamo i kuću i osjećamo toplinu doma kad je vani minus.
"Dajte prednost žitaricama poput heljde, mahunarkama poput azuki graha i crne soje, tempehu, korjenastom povrću, bundevi, batatu, kiselom kupusu, toplim varivima. Zasladite se suhim, kuhanim ili pečenim voćem, pitom od jabuka, od koje će cijela kuća mirisati po cimetu…Naglasak je i dalje na toploj tekućini, čajevima i raznim napitcima. Meni najdraži napitak za hladne dane je Limunada s đumbirom." – kaže Romina Mlinarević, voditeljica radionica zdravog kuhanja.
Radionica Zima na tanjuru
Na radionicama pripremamo svježe, cjelovite i organske namirnice, bez bijelog brašna, šećera, mesa, jaja i mliječnih proizvoda.
Slatkasto-ljutkastu krem juhu
Ružičastu salatu
Hrskavi tempeh
Nishime
Osvježavajuće zeleno
Lješnjak košarice s carobellom
Kada – 8.12. 17:30-20:30 h
Gdje – Centar za kulturu prehrane, Vladimira Nazora 18
Cijena radionice: 230 kn
Radionica Zdravo, a slatko
Bliži se Božić, pa zašto ne naučiti pripremati slastice na zdraviji način, bez rafiniranog šećera, jaja i mlijeka, a niti oni koji ne konzumiraju brašno neće ostati zakinuti za svoj dio kolača. Fini, a jednostavni recepti koji se brzo pripremaju, i osiguravaju da ne provodite sate i sate u kuhinji pripremajući slatko, da blagdansko vrijeme provedete kvalitetnije, u odmoru i druženju. U ovim receptima možete uživati bez grižnje savjesti, i ono bitno-neće vam trebati puno vremena za pripremu, a oduševljavaju i one koji se hrane klasično i grintaju na zdravu prehranu. Naučit ćete pripremati cjelovite deserte, zdravije i laganije, s kvalitetnim sastojcima.
Naučite pripremati:
Lješnjak-kokos užitak
Mala čoko iznenađenja
Kuglice s narančom
Hrskave limun košarice
Kada – 15.12. 16-19 h
Gdje – Centar za kulturu prehrane, Vladimira Nazora 18
Cijena radionice: 230 kn
Radionice su pokazne što znači da polaznici ne kuhaju zajedno s voditeljem radionice, uključuje pisane materijale, demonstraciju i degustaciju pripremljenog. Grupe su male.
Voditeljica: Romina Mlinarević i nutricionistica Martina Ivanjko
Prijave romlinarevic83@gmail.com, 099 527 8755
Posebne pogodnosti u Centru za kulturu prehrane od rujna:
-studenti 50 % popusta u slučaju slobodnih mjesta dva dana prije radionice, uz predočenje indexa
-za parove 30 % popusta
-early bird 10 % popusta (prijave do 3.12. za Zima na tanjuru i 10.12. za Slatko, a zdravo)