Treći vikend u ožujku (17. i 18. ožujka) bit će bogat sajmišni vikend na Celjskom sajmu jer se tada održava 23. sajam Flora, 17. sajam Poroka, 14. sajam Altermed, 41. sajam ApiSlovenija, 3. sajam hrane i pića Kulinart te 3. Festival kave Slovenija. Na sajmu će se predstaviti više od 480 izlagača iz Slovenije i inozemstva. Sajam će biti otvoren za posjetitelje od 9 do 18 sati, uz bogat program dnevnih događanja koje možete pratiti na stranicama www.ce-sejem.si i www.festivalkaveslovenija.si.
Posebna novost ove godine su dva degustacijska kupona koja posjetitelji dobivaju prilikom kupnje ulaznice. Besplatni kuponi moći će iskoristiti za kušanje zdravih domaćih kulinarskih užitaka ili degustaciju kave najboljih izlagača u dvorani C. Šest sajmova i festivala nudi priliku za povoljnu kupnju svega potrebnog za proljetni početak radova u vrtu, otkrivanje novih trendova i savjeta za zdravlje, vitalnost i uravnoteženi način života, izravan kontakt s najvećim majstorima zdravog života te brojne prilike za kušanje zdravih kulinarskih užitaka i najboljih vrsta kave.
Bogat izložbeni i prateći program svim će posjetiteljima pružiti niz mogućnosti za aktivan i koristan vikend proveden u Celju, gdje svi mogu pronaći nešto za sebe.
Za rascvjetali ulazak u proljeće
23. sajam Flora održat će se u izložbenom prostoru K, gdje će biti skupna prezentacija članova Sekcije cvjećara i vrtlara, dugogodišnjih partner sajma Flora. Cvjećari, članovi sekcije, predstavit će najnovije cvjetne trendove, a uživo će pred posjetiteljima izrađivati bukete i aranžmane.
Izlagači na Flori najavljuju povoljnu kupnju najboljeg sjemena, sadnica i bilja, voćaka i ukrasnih stabala, a u ponudi će biti i trajnice te sadnice eko povrća. Izložbena ponuda sajma Flora, koja uključuje i opremu za vrtlarstvo i vrtnu mehanizaciju, lonce i ukrasne posude, zemlju za cvijeće, supstrate, mineralna i organska gnojiva te proizvode za zaštitu bilja, nadopunit će se aktualnim radionicama, predavanjima i konzultacijama za stručnu javnost i zaljubljenike u vrt.
Između ostalog, posjetitelji će moći saznati više o uzgoju orhideja na predavanju Tomaža Jevšnika, Ocean Orchids d.o.o. Predavanja pripremaju i stručnjaci Kluba Gaia o uzgoju bilja na balkonu te praktičnim rješenjima u ukrasnom vrtu, poznata TV vrtlarka Metka T. Gomboc otkrit će prednosti sirka i zašto ga treba ponovno sijati u našim vrtovima, a u kreativnoj radionici posjetitelji će moći proizvesti vlastitu biljnu sol za upotrebu u kulinarstvu ili mirisnoj kupki.
Stručnjaci iz tvrtke Micronatura d.o.o. predstavit će najčešće pogreške u obrezivanju voćaka i kako ih izbjeći. Miša Pušenjak, stručnjakinja za povrće i ukrasno bilje, objasnit će kako se uzgaja ptujski lük i zašto je poseban, a Sanja Lončar iz Društva Ognjič objasnit će kako raditi 365 dana u godini, unatoč sve luđem vremenu.
Pravi odmor za oči zasigurno će biti i izložba natjecateljskih radova mladih cvjećara i aranžera, koji će se ove godine natjecati na temu Uskrsni vrt. Mladi cvjećari morat će proizvesti dvije kreacije – aranžman na temu Uskrsa i temu Proljeće je tu.
Novost ovogodišnjeg sajma Flora je događanje u sajamskoj dvorani E, gdje će GIZ profesionalna vrtlarska tvrtka predstaviti cvjetnu tržnicu i vrtlarsku zemlju za presađivanje. Za rascvjetali ulazak u proljeće predstavit će i novi katalog cvijeća za 2018., gdje ne nedostaju ideja, savjeta i noviteta za svaki dan. U izložbenoj dvorani E predstavit će se Udruga bonsai Slovenije, Botanički vrt Sveučilišta u Mariboru i Društvo Rožce, čiji će članovi upoznati posjetitelje s vještinom izrade cvijeća od papira.
Najljepša svadbena bajka
17. sajam Poroka u sajamskoj dvorani L1 donosi najnovije trendove iz svijeta vjenčanja, vrhunske kreacije na modnu pistu te ideje i savjete za savršeni dan vjenčanja. Već osmu godinu za redom na sajmu će se održati velika promotivna izložba vjenčanih buketa slovenskih cvjećara. Novost ovogodišnjeg sajma je besplatan ulaz za prvih 1500 parova koji će se prijaviti na www.ce-sejem.si, a po prvi puta bit će organiziran i outlet vjenčanica i modnog pribora po povoljnim cijenama.
Iz Salona White Couture poručuju kako modne smjernice za vjenčanice diktiraju puno čipke u kombinaciji s tilom, šifonom ili organzom, ali bez obzira na modne trendove, izbor svadbene haljine uvijek ovisi o željama mladenke i cijele vjenčane priče. A kad je riječ o svadbenom prstenju, ove godine popularni su tanji i uži prstenovi, a najtraženiji su oni s dijamantima, poručuju iz Zlatarne Mirage. Među metalima je i dalje najpoželjnije bijelo zlato, a također je moderno i crveno zlato, pogotovo u kombinaciji s bijelim.
Ključ za nezaboravnu svadbenu svečanost je opuštena atmosfera, ističe Urška Slapar, želimo.si, organizatorica vjenčanja i dugogodišnja izlagačica na sajmu, koja će predstaviti nove vjenčane dekorativne trendove. U slučaju svadbenih torti, prema iskustvima slastičara iz Pohorske kavarne, trend su „mramorne“ torte u različitim bojama, kao i „gole torte" ukrašene svježim voćem ili cvijećem.
Hrana za zdravlje
14. sajam Altermed donosi gotovo 100 predavanja i prezentacije najboljih majstora zdravog života za sve koji se žele upoznati s novim ljekovitim tehnikama, zdravim kuhanjem i namirnicama za dobrobit i vitalnost.
Stručnjaci iz Društva Ognjič objasnit će kako očuvati zdravlje mozga i moć začina, a dotaknut će se i konoplje te objasniti zašto je potrebno promijeniti stav prema njoj. Društvo Pest organizirat će razgovor s Rickom Simpsonom, koji kaže da je konoplja blago koje dolazi od prirode, a Zadruga Konopko govorit će o gradnji industrijskom konopljom.
U demo kuhinji kuhat će djeca i tinejdžeri u okviru tradicionalnog nastupa Eko škola na Altermedu. Ekološki način kuhanja predstavit će Emilija Pavlič, članovi Slovenskog veganskog društva kuhat će veganska jela, a članovi Društva Ognjič predstavit će tri recepta za bolju funkciju mozga. Na sajmu će se održati razna mjerenja pokazatelja zdravlja, koje organizira Nacionalni institut za javno zdravstvo i Centar zdravlja Celje.
O dobrim pčelarskim praksama
41. ApiSlovenija, koju Celjski sajam priprema u suradnji s Udrugom pčelara Slovenije (ČZS), ove godine ima Mađarsku kao zemlju partnera. Sajam donosi prezentaciju dobrih pčelarskih praksi i ekološkog pčelarstva te širok izbor pčelarske opreme, meda i proizvoda od meda. Također će se predstaviti inovatori, a održat će se i izložba međunarodnog natjecanja pčelarske fotografije ČZS 2018.
Među ovogodišnjim novitetima je predstavljanje slovenskih općina u području apiturizma, apiterapije i drugih aktivnosti na području pčelarstva. Glavna tema stručnog savjetovanja koji prati izložbeni dio ApiSlovenije prvog će dana sajma biti ekološko pčelarstvo, a drugi će dan biti posvećen dobrim pčelarskim praksama.
Domaće je domaće
3. festival hrane i pića Kulinart donosi bogat izbor domaće i internacionalne kuhinje, a predstavit će se dobavljači lokalno proizvedenih i domaćih proizvoda, vinari, pivari i gospodarstva iz svih dijelova Slovenije.
Očekujte raznoliku ponudu različitih prehrambenih proizvoda, vina, piva, sokova te slovenskih i stranih pića. Na sajmu će se predstaviti i Farma "Vizjak", koju vodi dobitnik nagrade Inovativni mladi kmet leta 2017, kao i majstor slastičar Karim Merdjadi sa svojim makaronima i kolačićima.
Za sve kavoljupce
Na 3. Festivalu kave Slovenija, vodećem događaju na području kave u Sloveniji, okupit će se majstori i ljubitelji ovog popularnog pića. Posjetitelje čeka najveći izbor različitih vrsta kave te najbolje opreme za profesionalnu uporabu i pripremu kave kod kuće. Također će se moći kušati kava iz različitih regija svijeta i učiti o tehnici točenja mlijeka (Latte Art) te različitim tehnikama pripreme kave kod kuće i u ugostiteljstvu.
3. Festival kave Slovenija također predstavlja glavni događaj za ugostitelje i bariste, koji će moći prisustvovati raznim radionicama i stručnim predavanjima. Novost ove godine je mogućnost dobivanja potvrde o završenom obrazovanju na temu talijanskog espressa. Na festivalu će se također održati praktične demonstracije svih načina pripreme kave (aeropress, coldbrew, turska, frenchpress, filtrirana, espresso), a posjetitelji će moći kušati kavu pripremljenu na različite načine i okušati se u pripremi iste.
Festival kave usto je prilika da saznate što sve utječe na okus kave (put od zrna do šalice) i što se događa s mlijekom tijekom zagrijavanja, a održat će se i demonstracija pravilne pripreme Matcha čaja.
Više informacija potraži na www.ce-sejem.si