Idealno vrijeme za provođenje blagog čišćenja organizma je proljeće, kada se i priroda budi, tijelo prirodno teži laganijoj hrani i otpuštanju viškova nakupljenih tijekom zime. U ovo se vrijeme ne preporučuju drastične dijete, nego promjena prehrane, uvođenje zdravijih namirnica i pravilna pripremu tih namirnica, kako bi ih naš organizam najbolje iskoristio.
Ako nastavimo jesti kao i zimi tijelo će nam uzvratiti umorom, padom energije i imuniteta, glavoboljom… Za razliku od zime, u proljeće je naglasak na manje masnoj prehrani, manje pečenog i prženog, manje soli i začina, hrana bi trebala biti blaža, potrebno je piti više tekućine, konzumirati namirnice koje osvježavaju organizam, ne prekuhavati povrće, što više salata, svježih namirnica, zelenih sokova, te iscijeđenih sokova od voća i povrća.
Pozivamo na radionicu prirodne prehrane:
„Proljetno, blago čišćenje organizma“
Na radionici će se pripremati: Jutarnji detox napitak, Antistres juha, Salata s crnim grahom, Gorkasta salata s kremastim preljevom, Energizirajući shake
Radionica se održava u Zagrebu 24.2 i 3.3.(nedjelja), Korčulanska 3D (Zagreb), 16-19 h i Osijeku, Hotel Waldinger (Osijek), 10.3.(nedjelja), 16-19 h
Cijena: 200 kn
Voditeljica: Romina Mlinarević.
Prijave obavezne zbog ograničenog broja polaznika i malih grupa.
Kontakt: romlinarevic83@gmail.com, Mobitel: 099 5278755
Zdrava i fina hrana Romina na Facebooku
Za vrijeme detoksa izbjegavajte cigarete, alkohol, kavu, gazirane napitke, šećer, bijelo brašno i svu tešku i masnu hranu. Barem jednom dnevno bi se na tanjuru trebalo naći zeleno lisnato povrće zbog vlakana i klorofila. Koristite hladno prešana ulja, posebno maslinovo.
Dajte prednost ekološki uzgojenim namirnicama jer ne sadrže pesticide i druge štetne tvari, što je itekako bitno, kako za vrijeme čišćenja organizma, tako i inače. Limun pomaže eliminirati toksine iz organizma, pa je dobro dan početi s čašom tople vode u kojoj ste iscijedili pola limuna.
Od žitarica bi Romina u proljeće stavila naglasak na ječam jer blago čisti organizam (ne zaboravite ga dobro sažvakati jer probava počinje već u ustima), a od mahunarki crni grah i leću. Bitno je i aktivirati tijelo, pokrenuti ga kroz tjelovježbu, odvojiti vrijeme za kvalitetan odmor i uz sve to ne zaboraviti disati, sve to najbolje negdje u prirodi.
Uz sve ovo Romina ističe i nešto što je možda i bitnije od same prehrane, a to je smanjiti stres i negativne emocije, fokusirati se na pozitivno i ono što nam čini zadovoljstvo i što nas puni, a svjesno raditi na onome što nam je prepreka. Iz iskustva zna da tamo gdje je pažnja to raste, pa vam želi sreću s brigom o vašem organizmu. Ono će vam biti zahvalno i uzvratiti dobrim zdravljem i stanjem duha.
Slatkasta salata od slanutka
• 2 šalice kuhanog slanutka
• 3 šalice rikule
• ½ šalice poprženih badema
• 3 žlice oljuštenih konopljinih sjemenki
• ½ šalice nara
Preljev
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1 žlica umeboshi octa
• 1 žlica jabučnog octa
• 5 žlica narančinog soka
• 1 žlica javorovog sirupa
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu i lagano izmiješajte. Pomiješajte sve sastojke za preljev i njime prelijte salatu. Još jednom lagano izmiješajte da se svi sastojci prožmu i salata je gotova.