Moglo bi se reći da je gluten dio svakodnevice, a budući da ga sadrži većina namirnica, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti bezglutenski obrok. Ipak, postoje osobe za koje je on u potpunosti zabranjen, no to ne znači da njihova jela moraju biti bezukusna i neprivlačna. Naprotiv, u kuharici „Prirodno bez glutena“ možete pronaći mnoštvo zdravih i ukusnih specijaliteta.
Hraniti se bez glutena ne mora značiti jesti jednolično – bezglutenska prehrana može biti zdrava, ukusna i uravnotežena. Jadranka Boban Pejić prvo je ime prirodne kuhinje u Hrvatskoj i već trideset godina ustrajno promiče cjelovite, organski uzgojene namirnice, uravnoteženu zdravu prehranu prilagođenu suvremenom načinu života. U svojoj bogato opremljenoj kuharici predstavlja cjelovitu, uravnoteženu prehranu s obiljem namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
Uz pregršt recepata u glavnom dijelu knjige te uvod u kojem ćete saznati više o žitaricama koje ne sadrže gluten i njihovim brašnima, o vitalnosti hrane i organskom uzgoju, prirodnim zgušnjivačima i uzrocima sve češćih zdravstvenih tegoba koje izaziva gluten, ova će kuharica pomoći svima koji povremeno ili stalno izbjegavaju gluten da s lakoćom kreiraju ukusne i raznovrsne jelovnike za cijeli dan i kroz sva godišnja doba. Veganski recepti s cjelovitim namirnicama bez šećera i umjetnih dodataka osmišljeni su da vam daju obilje energije i snage, okuse i mirise koji će vas ispuniti zadovoljstvom i osjećajem sitosti.
Zeleni rižoto, salata od batata i rikule, gusto varivo od amaranta s korjenastim povrćem, kroketi od riže i badema, samo su neki od recepata od kojih ćete složiti cjeloviti obrok. Treba spomenuti i cijeli niz recepata za slane i slatke palačinke i namaze za zdrave brze užine i lakše ‘odvikavanje’ od pekarskih proizvoda. Slasni deserti – slastice bogate orašastim plodovima, kakaom i prirodnim zaslađivačima mogu biti samostalni međuobrok, a svaki će obrok dopuniti i obogatiti eksplozijom okusa bez osjećaja krivnje – bogata torta od jagoda, krema od kakaa, mafini s malinama, energetske pločice s bijelom čokoladom samo su neki od njih. Recepte prate prekrasne fotografije u boji koje i ovoga puta potpisuje poznata fotografkinja Maja Danica Pečanić.
O razlozima netolerancije na gluten, o žitaricama i brašnima koji ne sadrže gluten, o razlikama između prirodnih i konvencionalnih bezglutenskih proizvoda te pripremi uravnoteženih zdravih obroka saznajte više na predavanju Jadranka Boban Pejiću srijedu, 10.12. u 19 sati u sklopu ciklusa Planetopija srijedom u Makronovi.
Darivanje – osvoji knjigu Prirodno bez glutena
Darujemo naše čitatelje i čitateljice s tri knjige "Prirodno bez glutena". Knjige su tvoje ako nam odgovoriš na pitanje: Knjigu "Prirodno bez glutena" htio/htjela bih pročitati zbog…? Svoj odgovor pošalji na igra@naturala.hr, a da bi osvojio/la dar, moraš biti registrirani i punoljetni korisnik stranice Naturala.hr. U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela. Prijaviti se možeš do 17.12. 2014.
Tvoja Naturala.hr
29. prosinca Objava rezultata darivanja
Knjigu prirodno bez glutena osvajaju Lidija Krmpotić Veseljak (lili6868), Branka Frketić (Nila) i Gabriela Hodak (gabika).
Čestitke dobitnicama, zahvaljujemo svima na sudjelovanju. Tvoja Naturala.hr