U petak, 14. studenog u Domu hrvatskih branitelja započela je četvrta po redu manifestacija "Pazi što jedeš" koju je organizirao Etnografski muzej Istre i udruga Istarski Eko Proizvod. Manifestacija je bila zamišljena kao radionica za djecu na kojoj su se pripremale tradicijske tjestenine Istre – „Pašta po starinski“ te radionice likovno-kreativnog izražavanja putem prirodnih materijala – „Mići reciklići“.
Ove je godine manifestacija tematski bila posvećena prehrani tijekom djetinjstva (u tradiciji, ali i danas), s posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja. Kako bi se uklonile ili umanjile opasnosti za zdravlje djece koje se unose putem brze, industrijski tretirane hrane, na jednom su se mjestu okupile javne institucije u zdravstvu, kulturi, odgoju i obrazovanju kako bi se široj javnosti, roditeljima i pojedincima približila najnovija istraživanja, rezultati te aktivnosti koje se provode u vrtićima, školama, institutima i muzejima vezanim uz lokalnu i zdravu prehranu.
Prvog dana manifestacije voditeljica projekta „Pazi što jedeš“ i kustosica Etnografskog muzeja Istre, Tanja Kocković Zaborski, kratko je prošla kroz protekle 4 godine, koliko se manifestacija održava. Podsjetila je da je sve počelo u Pazinu 2011. godine. Manifestacija se tada tematski bavila bolestima današnjice, posebice dijabetesom. Iduće godine, 2012., manifestacija se bavila temom prehrane u muzejima, a od 2013. godine održava se u Puli, kada su tema manifestacije bili urbani vrtovi. Također, najavljena je tema sljedeće manifestacije: tržnice – mjesta komunikacije.
Prvi dan manifestacije obilježili su brojni predavači, među kojima su Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana koja je podržala manifestaciju i podizanje svijesti o važnosti tradicionalne prehrane, dogradonačelnica Elena Puh Belci, Lidija Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre te direktorica TZ grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Nakon predavanja, u 18 sati počeo je program za djecu. U jednoj je dvorani udruga „Pusti priču“ održala radionicu pripovijedanja koju su održale Ina Delić i Željka Kodić Dabo, dok je istovremeno u drugoj dvorani udruga Birikina održala predstavu za djecu.
Drugi dan manifestacije „Pazi što jedeš“ započeo je radionicama pripremanja tradicijske tjestenine, a nastavio se radionicom pripreme zdravih obroka za djecu chefa Davida Skoke. Djeca su s Davidom pripremala quiche, u čemu su pomogle vrijedne volonterke. Nakon toga su sudionici mogli probati pripremljeni quiche te se fotografirati ili popričati s našim chefom.
Dok su se pripremali zdravi obroci, dr.sc. Darja Fišer iz Zelemenjave predstavila je istoimeni projekt, odnosno inicijativu koja potiče razmjenu sjemena, sadnica i plodova iz urbanih vrtova. Dr. sc. Ivona Orlić iz Etnografskog muzeja Istre u svom se predavanju pitala jesmo li danas deblji nego nekada, a nakon toga uslijedilo je predavanje o hrani kao okrijepi, odnosno o prehrani prije i nakon trudnoće koje je održala Mirjana Margetić. Udruga RODA održala je predavanje „Tri koraka za zdrav početak (prehrana u trudnoći, dojenje, dohrana)“, o tome kako odabir prehrane utječe na zdravlje cijele obitelji.
Kao i prethodnog dana, udruga „Pusti priču“ održala je radionicu pripovijedanja, a nakon predavanja uslijedile su prave poslastice za one najmlađe –besplatna predstava „Cipolina-birikina“ udruge Birikina te radionica likovno-kreativnog izražavanja putem prirodnih materijala – „Mići reciklići“.