Od nedavno na policama trgovačkih lanaca i specijaliziranih prodavaonica zdrave hrane može se pronaći novi proizvod na našem tržištu – šećer kokosove palme.
Okus kokosovog šećera sličan je okusu smeđeg šećera i može se koristiti bilo kada i bilo gdje. Kokosov šećer brzo postaje izvrsna zamjena za komercijalne šećere bilo da se dodaje pri pečenju delikatesnih kolačića ili se koristi u energetskim napitcima. Šećer kokosove palme oplemenit će svako jelo, kavu ili desert. Može se dodavati u pahuljice ili kaše. S druge strane, pogodnosti za organizam kokosova šećera doista su zapanjujuće.
Dobiva se iz biljnog soka kokosovog cvijeta. Kokosov cvjetni pupoljak ručno se zareže, a njegov se sok skuplja u posudu. Nakon toga sok se obrađuje zagrijavanjem sve dok sva tekućina ne ispari. Konačan proizvod nakon procesa granulacije je kokosov šećer koji je svjetlo smeđe boje s laganim okusom karamele.
Najveća prednost ovog šećera je nizak glikemijski indeks budući da sadrži inulin kojem se pripisuje nizak GI. On iznosi između 35 i 54. Za usporedbu, GI za med je >70 dok rafinirani bijeli šećer ima GI 65-100. Ovaj šećer tradicionalno se koristi za kuhanje i zaslađivanje u Indoneziji, a posebno na otoku Java. Zbog svog jedinstvenog okusa i arome, ali i nižeg glikemijskog indeksa, odlična je alternativa šećeru dobivenom iz šećerne trske i šećerne repe.
Šećer kokosove palme iz Enicana dolazi iz kontroliranog ekološkog uzgoja. U trgovine dolaze u pakiranju u stand up vrećici od 200g.