U jednom od prethodnih tekstova dali smo recepturu za macerat nevena ili nevenovo ulje. Jednom kada je macerat nevena pripremljen, čas posla je pretvoriti ga u mast.
Za izradu masti mogu se koristiti bijeli, pročišćeni ili žuti, nepročišćeni pčelinji vosak (Cera alba i Cera flava) koje je lako nabaviti u trgovinama opreme za pčelare ili u trgovinama u kojima možete nabaviti sastojke za prirodnu kozmetiku.
Priprema:
50 g macerata nevena i 6 g žutog pčelinjeg voska (Cera flava) otopiti na zagrijanoj vodenoj kupelji. Važno je zbog velike nestabilnosti macerata nevena i vrlo lake oksidacije da ne pretjerujete s temperaturom kupelji i da se kupelj zagrijava do maksimalnih 70˙C.
Nakon što se vosak otopi, mast se prelije u posudicu u kojoj će se ohladiti. Koristi se prema potrebi. Mast se ne mora čuvati u hladnjaku, može stajati na hladnom i tamnom mjestu, a najbolje je potrošiti je u roku tri mjeseca.