Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. studenog, a tim povodom donosimo dobre vijesti za ljubitelje curry-a. Prema rezultatima nove studije kurkuma, koja curry-u daje prepoznatljivu žutu boju, pomaže u borbi protiv dijabetesa. Znanstvenici upućuju da je kurkumin, spoj kojeg nalazimo u kurkumi, zaslužan za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.
U studiji su sudjelovale osobe kojima je dijagnosticirano stanje koje prethodi dijabetesu. Međutim, sudionicima istraživanja koji su tijekom 9 mjeseci uzimali kapsule kurkumina u tom periodu dijabetes nije uznapredovao. Za razliku od njih, čak 16.4% osoba koje su primale placebo u istom periodu razvio se dijabetes tipa 2.
Upravo je taj tip dijabetesa najrašireniji i u uskoj je povezanosti s gojaznošću. Faza pred dijabetes, okarakterizirana je povišenom razinom šećera u krvi, međutim ta razina ipak nije dovoljno visoka za dijagnozu razvijenog dijabetesa.
Iako još uvijek nije do kraja razjašnjeno kako točno kurkumin djeluje u sprječavanju dijabetesa – činjenica je da sudionici ispitivanja koji su ga uzimali nisu razvili dijabetes. Osobe koje su uzimale kurkumin tijekom devet mjeseci izgubile su na težini kao i na obujmu struka za razliku od osoba iz placebo grupe što je još jedan razlog da navalite na kurkumu, curry i bilo koji drugi oblik kurkumina.
Kurkumin također ima i protuupalno djelovanje te pomaže u borbi protiv mnogih bolesti, ne samo dijabetesa. Somlak Chuengsamarn, liječnik koji je sudjelovao u ovoj studiji, naglašava da osobe koje imaju povišen rizik od dijabetesa pod hitno trebaju početi vježbati. Iduća faza u prevenciji dijabetesa može predstavljati i ukusno jelo začinjeno curry-em ili kurkumom.