Kako je potreba za slatkim prirodna i većina nas ju ima, zašto umjesto nezdravih, rafiniranih slastica ne naučiti pripremati cjelovite deserte, zdravije i laganije, s kvalitetnim sastojcima, bez šećera, bijelog brašna, jaja i mliječnih proizvoda.
Danas su već svugdje dostupni prirodni zaslađivači poput rižinog i ječmenog slada, agave, javorovog sirupa, stevije i prava je šteta ne početi ih koristiti ako već niste. Za zamjenu kravljeg mlijeka dostupno je rižino, zobeno, sojino, bademovo, kokosovo… Brašna također ima raznovrsnih i više nije nikakav problem ako imate intoleranciju na gluten ili bilo koje druge namirnice, mogućnosti su brojne, potrebna je samo volja, želja za novim znanjima i širenje vidika uz uključivanje vlastite kreativnosti.
Najbitnija stvar kod konzumiranja slatkog je i dalje umjerenost, bilo da jedete klasične deserte ili zdravije, kao i osluškivanje vlastitog tijela tijekom i nakon jela. Tijelo je pametnije od glave i znat će kada mu je dosta, što mu paše, a što ne. Prirodne slastice su neiscrpna tema, a o tome će biti puno govora na ovoj radionici.
Pozivamo vas na slatku radionicu zdravog kuhanja
˝KREMASTO, SLATKO I ZDRAVO˝
Na radionici će se pripremati: mala čoko iznenađenja (bez glutena), hrskave limun košarice s bijelom kremom, bezglutenske košarice s voćnom kremom, puding od avokada (bez glutena)
Radionica se održava 21.4.(nedjelja) od 16-19 h u Zagrebu na adresi Korčulanska 3D te 28.4.(nedjelja) od 16-19 h u Osijeku u Hotel Waldinger (Županijska 8). Zbog malih grupa obavezna ranija najava.
Cijena: 200 kn
Voditeljica: Romina Mlinarević.
Prijave obavezne zbog ograničenog broja polaznika i malih grupa.
Kontakt: romlinarevic83@gmail.com, Mobitel: 099 5278755
Zdrava i fina hrana Romina na Facebooku
ČOKOLADNI KOLAČ S KREMOM OD LJEŠNJAKA
Suhi sastojci:
220 g brašna tip 850
40 g kakaa u prahu
50 g naribane tamne čokolade
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
prstohvat morske soli
Tekući sastojci:
šalica suncokretova ulja
šalica agavina slada
4 žlice sojina mlijeka
Krema od lješnjaka:
1/3 šalice prženih lješnjaka
5 namočenih suhih marelica
1 dl rižina mlijeka
¼ žličice praha od vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 C. U kalup stavite papir za pečenje. Suhe sastojke stavite u jednu, a tekuće u drugu zdjelu. Dodajte tekuće sastojke suhima i lagano promiješajte.
Smjesu stavite u kalup i pecite 20 minuta. Kolač režite kad se ohladi. Lješnjake pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta. Povremeno protresite da se ravnomjerno ispeku. Suhe marelice ostavite u vodi da se namaču pola sata ili dulje.
U blenderu usitnite pržene lješnjake,dodajte rižino mlijeko, suhe marelice i prah vanilije. Miksajte dok se smjesa ne poveže i postane kremasta. Ako vam nije dovoljno slatko, dodajte prirodni zaslađivač. Stavite kremu na narezane kolače i ukrasite narom.