Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
0

Početna stranica U fokusu Promocije Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

  • Promocije

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

U Esplanadi je predstavljena knjiga Maroja Mihovilovića 'Kolači moje omame Vilme' u izdanju Profila, koja će zasladiti dan svim ljubiteljima slastica

  • Posted on 30. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Arhiva hotela Esplanade
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Jučer je u čarobnom blagdanskom ozračju zagrebačkog hotela Esplanade, s puno šarma i izvrsnih kolača šefice Ane Grgić i slastičarskog tima Esplanade pripremljenih po izvornim receptima Vilme Vukelić, promovirana knjiga Maroja Mihovilovića "Kolači moje omame Vilme". Podnaslov knjige "Slatki okusi Austro-Ugarske" uvodi nas u slatku povijest mitteleuropske kulture stola i duha vremena.

Desetljećima zaboravljena bilježnica omame našeg uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića gotovo slučajno, a zahvaljujući uredniku knjige Željku Žuteliji, izrasla je u knjigu o kolačima koji svakom nepcu iznova pružaju onu poznatu radost i ugodu, a istovremeno podsjećaju na duh vremena u kojem su živjeli naše bake i djedovi. Kolači omame Vilme jučer su ekskluzivno predstavljeni novinarima i gostima promocije zahvaljujući slastičarskom timu hotela Esplanade na čelu sa šeficom Anom Grgić.

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Samir Cerić Kovačević

Prekrasna suradnja s hotelom Esplanade dogodila se sasvim slučajno. Sve je započelo kada je autor knjige pronašao bilježnicu zapisa i bilješki voljene bake Vilme, staru gotovo stotinu godina. Omama Vilma bila je književnica, puno je vremena provodila u kuhinji, a unuci su je obožavali iz mnogo razloga; naučila ih je svemu i svačemu, pričala im je priče, no ono ih je najviše veselilo, kao i svako dijete, bili su njezini kolači poput slasnih pita, štrudli, šnenokli, išler tortica i drugih slastica. Oštećenu i djelomično nečitljivu bilježnicu recepata urednik knjige i Esplanadin dugogodišnji prijatelj Željko Žutelija pokazao je šefici kuhinje Ani Grgić koja je sa svojim timom vrsnih slastičara prihvatila izazov te pažljivo rekonstruirala i oživjela recepte i slastice omame Vilme.

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Arhiva hotela Esplanade

– U ovim koricama nalazi se blago – i riječi i okusa i mirisa punih fotografija Berislave Picek – istaknula je na početku druženja uz knjigu i kolače Sanda Sokol, menadžerica marketinga i odnosa s javnošću hotela Esplanade. – Zahvaljujući Maroju Mihoviloviću i Profilovu sjajnom izdanju, a uz nagovor Željka Žutelije koji je čvrsto vjerovao da jedino slastičarski tim hotela Esplanade na čelu sa šeficom Anom Grgić može ispeći kolače omame Vilme, oživljen je duh jednog osebujnog vremena, građanske kulture i kulinarske i slastičarske tradicije kojoj i mi pripadamo. O svemu tome svakako svjedoči i markantna povijest hotela Esplanade i upravo to je bio neodoljiv izazov za naš tim – naglasila je Sanda Sokol.

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Arhiva hotela Esplanade

O užicima koje knjiga "Kolači moje omame Vilme" nudi, a riječ je o sjajnom vremeplovu sastavljenom od riječi, fotografija i konačno autentičnih okusa slastica nepcu tako dragih, govorili su na promociji autor Maroje Mihovilović, šefica Ana Grgić i urednik Profilova izdanja Željko Žutelija.

Oživljena tradicija

U ovoj su knjizi predstavljeni slatki okusi jednog davnog, zaboravljenog vremena, iznova otkriveni u slučajno sačuvanoj i dijelom oštećenoj kuharskoj bilježnici moje omame. Vilma Vukelić, rođena Miskolczy, bila je književnica, prevoditeljica, intelektualka, supruga i majka četvero djece, stroga domaćica i vrsna kuharica. Napisala je osam romana, memoare i pjesme, ali ostavila i bilježnicu – odmah je bilo jasno da je riječ o kulinarskoj i kulturološkoj dragocjenosti, obilježju vremena u kojemu je, potkraj 19. stoljeća, u kuhinji kuće obitelji Miskolczy u Osijeku, naučila pripremati izvrsne kolače srednjoeuropskog slastičarskog stila. Recepti iz te bilježnice oživljeni su u vrhunskoj hrvatskoj slastičarnici zagrebačkog hotela Esplanade i predstavljeni u ovoj knjizi.

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Berislava Picek

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Arhiva hotela Esplanade

O autoru

Maroje Mihovilović rođen je 1945. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest i anglistiku. Novinarstvom se počeo baviti 1968., kao suradnik u Studentskom listu. Od 1974. zaposlen je u Večernjem listu, a od 1975. do 1991. bio je stalni suradnik i urednik u magazinu Start. Od 1989. do 2005. stalni je vanjskopolitički komentator ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik, a od 1993. do 2007. stalni izvjestitelj britanske radiopostaje BBC iz Zagreba. Jedan je od osnivača tjednika Nacional 1995., u kojemu je bio urednik do 2011., a 2007. jedan od osnivača Visoke novinarske škole. Od 2012. urednik je u izdavačkoj kući Profil u kojoj je uredio pedesetak knjiga. Autor je knjiga Stravični poligon – Indokina (1987.), Profesionalni novinar (2007.) i Mi djeca Solferina (2017.) u kojoj je potanko istražio i opisao dramatičnu povijest članova svoje obitelji tijekom dvaju stoljeća na četiri kontinenta.

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Berislava Picek

O šefici kuhinje Ani Grgić

Ova mlada, ali iskusna šefica radi u Esplanadi 20 godina. Već je gotovo sedam godina na čelu kuhinje Zinfandel’sa, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, šarmantnog francuskog Le Bistroa te Esplanade Cateringa. Ana slijedi tradiciju Esplanadine kuhinje prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini inovativni, kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih godina zadivili su brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji poput švedskog kralja i kraljice, japanskog princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskog para iz Danske te mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na Aninu domišljatost u pripremi jela.

Kolači moje omame Vilme: Predstavljena knjiga recepata koja vraća u djetinjstvo

Foto: Berislava Picek

Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižot 2013. i 2016. godine u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižot u svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji Celebrity MasterChef u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) kako bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Ana je proglašena i za Velikog kuhara sutrašnjice po izboru Gault & Millaut vodiča s posebnim naglaskom na poštivanje sezone i kvalitete namirnica te konzistentna i pažljivo dorađena jela. 2018. godine Ana je osvojila titulu Chef Rôtisseur u prestižnom internacionalnom gastronomskom društvu Chaîne des Rôtisseurs, čija je svrha povezati entuzijaste i profesionalce iz svijeta gastronomije.

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Događanja

Nove lokacije, još bogatiji program: Što nas sve čeka na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu?

  • Posted on 30. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Cirque du Soleil uživo u Zagrebu: Pripremite se na pravi spektakl inspiriran filmom Avatar

  • Posted on 3. prosinca 2018.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Promocije

Doživljaji su u modi! Zbog čega ih ne biste darovali dragim osobama?

  • Posted on 8. prosinca 2020.8. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Promo Pr
  • Foto: Promo Pr
Pročitaj
  • Promocije

Jedva čekate ispratiti 2020? Evo savršene slowing down ideje!

  • Posted on 30. studenoga 2020.1. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Promo Pr
  • Foto: Promo Pr
Pročitaj
  • Promocije

Vitaminski serum RA pobjeđuje znakove preuranjenog starenja

  • Posted on 27. listopada 2020.27. listopada 2020.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo PR
Pročitaj
  • Promocije

Darujmo ružičasti život: Još nije kasno da se pridružiš akciji!

  • Posted on 23. listopada 2020.23. listopada 2020.
  • 4 min
  • Autor: Promo Pr
  • Foto: Promo Pr
Pročitaj
  • Promocije

Preuzmite novu aplikaciju dm active beauty i ostvarite 10x više bodova

  • Posted on 21. listopada 2020.21. listopada 2020.
  • 2 min
  • Autor: Promo Pr
  • Foto: Promo Pr
Pročitaj
  • Promocije

Izabrani su prva Vinska Dama i prvi Vinski Gospodin hrvatske vinske scene

  • Posted on 19. listopada 2020.19. listopada 2020.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Rene Karaman
Pročitaj
  • Promocije

U novoj neodoljivoj Varteksovoj kolekciji romantika koketira s modernošću

  • Posted on 16. listopada 2020.16. listopada 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Mare Milin
Pročitaj
  • Promocije

dm – prva drogerija s online shopom u Hrvatskoj

  • Posted on 13. listopada 2020.13. listopada 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo PR
Najnovije
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 11 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • 2
    Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
0
Najnovije objave
  • Naturala Talk: Proljetne tegobe – alergije i pedikuloze
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje koje prakticiraju holivudske zvijezde
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.