Još jučer sam bila na moru i kupala se, a sad po povratku u hladni Zagreb, nakon temperaturnog šoka pripremam jesenjsku radionicu, punu hrane za zagrijavanje organizma. Veselim se radionici, dragim licima, zadovoljnim želucima i osmjesima na kraju. Dok ne pređem na temu, jesenjsko kuhanje, želim naglasiti da ovo vrijedi za sva godišnja doba: treba svakodnevno konzumirati što više raznolikih, svježih, cjelovitih namirnica, a što manje smrznutih, prerađenih, konzerviranih namirnica.
U ničemu, pa tako ni u prehrani se ne držati slijepo pravila i ne biti krut, nego pratiti što organizmu u pojedinom trenutku paše i vjerovati tijelu, a ne samo očima. I još jedna bitna stvar, kada zgriješite s nekom "zabranjenom" hranom ili zbrljate neko jelo, samo krenite dalje, kao da se to nije dogodilo, bez okrivljavanja i ljutnje. Ljudski je griješiti. Iz pogrešaka često nastaju kreativna i nova jela. Bitno je ne odustati.
Što se jesenjske prehrane tiče, naglasak je na bundevi, za koju kažu da je kraljica jeseni, batatu, zatim na korjenastom povrću, koje osnažuje probavu, češće se rade variva, jer griju organizam. Riža na sto načina je žitarica jeseni. Više koristimo ulja, da bi zagrijali organizam (koristim hladno prešana), često pečemo u pećnici, jače začinjavamo jela, dodajemo jelima đumbir koji zagrijava, pročišćava i omogućava lakše probavljanje hrane. Zeleno povrće je i dalje važan dio na tanjuru. Voće se češće jede kuhano i sušeno, a manje sirovo.
Naglasak je i na toploj tekućini, čajevima i raznim napitcima. Meni najdraži napitak za hladne dane je Limunada s ječmenim sladom i đumbirom. Osim što je jako fina, zagrijava i preporučuje se za viroze, koje su česte s dolaskom jeseni. Uz sve ovo, sjetite se povremeno obratiti pažnju na to kako pripremate hranu, kako ju jedete, da li dišete i dobro žvačete ili gutate hranu, kao i na redovitu tjelovježbu i osvještavanje vlastitih emocija i stanja.
Ovaj put ću pripremati:
Slatku krem juhu
Krokete od prosa s umakom
Zapečeni mirisni tofu
Kremastu ciklu
Nešto zeleno
Puding od jabuka s hrskavim rogač preljevom
ZAGREB
Kada: 13.10. (nedjelja), 16-19 h
Gdje: Zagreb, Centar za kulturu prehrane, Vladimira Nazora 18
Cijena radionice: 230 kn
Radionica je pokazna što znači da polaznici ne kuhaju zajedno s voditeljem radionice, uključuje pisane materijale, demonstraciju i degustaciju pripremljenog.
Posebne pogodnosti u Centru za kulturu prehrane od rujna:
-studenti 50 % popusta u slučaju slobodnih mjesta dva dana prije radionice, uz predočenje indexa
-za parove 30 % popusta
-early bird 10 % popusta (prijave 7.10, 8.10.,9.10.)
Uplata akontacije od 50 kn se smatra prijavom na radionicu najmanje 3 dana prije radionice, grupe su male i potrebno je potvrditi dolazak na romlinarevic83@gmail.com ili 099 5278 755
OSIJEK
Kada: 20.10. (nedjelja), 16-19 h
Gdje: Osijek, Hotel Waldinger, Županijska 8
Cijena radionice: 200 kn
A evo i jednog slatkog, zdravog recepta, koji svakako isprobajte dok još traje sezona šljiva:
Hrskavi kolač sa šljivama
• 180 g pšeničnog brašna tip 850
• 1 žlica praška za pecivo
• 80 g sojinog margarina
• ½ žličice cimeta
• Malo soli
• 2 žlice agave
• 2 žlice zobenog vrhnja
• ½ kg svježih šljiva
Umiješajte sve sastojke, osim šljiva, i zamijesite tijesto. Zagrijte pećnicu na 200°.
Razvaljajte tijesto između 2 masna papira. Premjestite ga na protvan.
Poslažite na tijesto. Šljive narezane na četvrtine. Pecite 30 minuta na 200°.