Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Evo kako vrtlarenje utječe na opću dobrobit vašeg tijela i uma
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • Nisu sva biljna ulja jednako zdrava: Isprobajte 7 zdravijih ulja koja vrijedi koristiti svaki dan
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • Potisnuta ljutnja: 5 simptoma koji ukazuju na skrivanje emocija
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Saznajte koliko vode treba piti za mršavljenje, kako ubrzati metabolizam, smanjiti apetit i postići rezultate
    Koliko vode trebamo piti dnevno da bismo otopili kilograme?
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Narcisi uživaju kontrolirajući druge – evo kako im jednom zauvijek reći ‘dosta’
    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Događanja Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – ‘Vino uz žlicu’ ponovno je iznenadilo

  • Događanja

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – ‘Vino uz žlicu’ ponovno je iznenadilo

Četvrto izdanje eno-gastro projekta Vino uz žlicu pokazalo je kako spojiti hrvatska vina i zagrebačke čušpajze

  • Posted on 26. lipnja 2019.7. listopada 2019.
  • 6 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Julio Frangen
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

U lijepom i opuštenom ambijentu nedavno otvorenog restorana Miki’s na zagrebačkom Bundeku (Brodska 1), koji vodi poznati ugostitelj Miroslav Balent Miki s partnerom Antonijem Brešićem, održano je četvrto izdanje eno-gastro projekta Vino uz žlicu.

Za sparivanje s vrhunskim hrvatskim vinima odabrani su zagrebački čušpajzi, a kompletan jelovnik od sedam sljedova osmislio je i pripremio sjajni chef Nino Đurina, posebno angažiran za ovu priliku.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

– Bez obzira koliko smo zanimljivih gastro projekata vidjeli prošlih godina, moram priznati da je ovaj jedan od inovativnijih i zanimljivijih. Je li vam ikada prije palo napamet kako se dobro mogu sljubiti jela na žlicu i neko vrhunsko vino? Meni, priznajem, nije. Teletina i grašak s noklicama su mi redovito „prolazili“ bez vina, međutim, pravo je otkriće kada shvatiš da se uistinu dobro slažu s nekim vrhunskim crnim vinom, primjerice kupažom – Trapan Revolution 2016. jer upravo je to bila jedna od kombinacija koju smo kušali u restoranu Miki’s – rekla je Andrea Šitum, urednica portala Naturala i magazina Naturala Life.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Počeo produženi vikend uz još jedno fantastično izdanje Vina uz žlicu u restoranu @mikisgrillandpasta pod kulinarskom palicom Nine Djurine @ninourina8. U svemu sam guštala, ali posebno u gregadi s Agris Malvazijom i raviolima s rikotom i mrkvom uz Poletti Chardonnay… #working #mislisvakodajemenilako

Objavu dijeli Andrea Šitum (@andrea_situm) Lip 18, 2019 u 1:49 PDT

Novo, ljetno izdanje Vina uz žlicu, čija su tema bili zagrebački čušpajzi, predstavio je poznati eno-gastro stručnjak Domagoj Jakopović Ribafish i najavio kakva nas sve iznenađenja očekuju. Večer je započela u dobrom raspoloženju i uz osvježavajuće pjenušave koktele, pod nazivom TeraGino s Karbun Ginom i Teraninom iz destilerije Aura, pomiješane s tonikom, a kušale su se i njihove neodoljive rakije Biska i Šljivovica.

 

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

Uz pjenušavi koktel uživali smo u prvoj deliciji – Pilećim ražnjićima u panceti, što se pokazalo kao odličan uvod u još jednu ugodnu i ležernu gastronomsku večer. Posebnost Karbun Gina je u aktivnom ugljenu koji se uz njega servira, a poznato je da on otklanja toksine iz tijela. Inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojemu rastu isključivo prirodni sastojci ključni za nastanak ovog gina. Pomiješan s Teraninom, likerom od terana čini izvrsnu kombinaciju.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

Druženje je nastavljeno uz fantastične Raviole s rikotom i mrkvom, koji su se savršeno sljubili s Poletti Chardonnayem iz 2018. Ovo nevjerojatno osvježavajuće vino predstavio je Matteo Poletti, već sedma generacija te poznate obitelji vinara iz istarskog sela Markovac, nedaleko Višnjana. Karakteristika ovog vina su ugodne kiseline i mineralnost, svježina ga čini vrlo pitkim i moćnim, a u njemu su prisutne i fine note tropskog voća.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

– Najveće su mi iznenađenje bili Raviole s rikotom i mrkvom, obogaćeni limunovom koricom koja je davala protutežu slatkoći punjenja raviola, servirani uz odličan zeleni pesto s domaćim maslinovim uljem. Poletti Chardonnay iz 2018. je fantastično upotpunio ovo jelo i dao mu još jedan dodatni boost svježine – bilo je to jedno savršeno, pravo ljetno "partnerstvo" domaće tjestenine i vina, kojemu nije trebalo baš ništa niti dodati, niti oduzeti i čiji je okus i danas ostao memoriran u mojim okusnim pupoljcima. Čista petica! – istaknula je Andrea Šitum.

Idući slijed na tanjuru otkrio nam je vrlo ukusnu Krem juhu od buče, ukrašenu s nekoliko kapi bučina ulja i vrlo lijepo kombiniranu s Vinologovom Lectus Graševinom 2017, koju je predstavio njihov direktor i enolog Saša Zec. Graševina dolazi iz Vinologovih vinograda u Iloku, a odlikuje je toplo žuta boja, dok aromom dominiraju mirisi zrelih jabuka i krušaka, začinjeni s primjesama mirisa sijena. Okus je ugodan i trajan, a živahne i uravnotežene kiseline daju joj nezaboravnu harmoničnost.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

Sljedeće gastro iznenađenje večeri bila je Gregada s krumpirom od tri vrste ribe (oslić, orada, škarpina), koja se pokazala pravim pogotkom uz Agris Malvaziju 2017. Posebne simpatije osvojili su bračni par Jadranka i Boris Lešić, koji je istaknuo kako su pošteno podijelili obiteljski posao – supruga se bavi vinima, a on je zadužen za marketing. Boutique vinarija Agris nema svoje vino-grade, ali grožđe nabavlja s vrhunskih položaja i odabranih proizvođača.

Malvazija je ubrana na poznatom istarskom vinskom lokalitetu Santa Lucia, a dotjerana gotovo do savršenstva u njihovoj vinariji u Rakovom potoku kod Zagreba, uz stručni enološki nadzor i suvremenu tehnologiju. Vino je bistro, slamnato žute boje, miris je čist, otvoren i intenzivan. Dominiraju voćno-floralne note jabuke, breskve i akacije isprepletene s herbalnim mirisima. Na nepcu je suho, svježe, srednjeg tijela, finale u znaku vrlo ugodnog gorkastog završetka.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

Poslije kratkog predaha, u tanjurima nas je dočekao još jedan zanimljiv i ukusan ćušpajz, ovaj put mesni – Teletina s graškom i noklicama. Ovo jelo pokazalo se sjajnom kombinacijom uz bogat i raskošan Trapan Revolution 2016 (kupaža cabernet sauvignona, merlota, syraha i terana). No teran, perjanica ovog i svih budućih crnih i rose vina vinarije Trapan iz Zapadnog istarskog vinogorja (Cuf pored Šišana, Pula), dominira i bitno određuje i ovo vino.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

– Svježina i ljubičica terana, ribiz cabernet sauvignona, višnja syraha i papar jednog i drugog i malinasta finoća merlota isprepliću se nosnom šupljinom dok oko uživa u gustoj mačkastoj viskoznosti rubinsko crvenih kandži ljubičastog odsjaja. Nepce prepoznaje pitkost, svježinu, finu taničnost, mineralnost i fini, široki i dugački after… – izrecitirao je oduševljeni prezenter Ribafish.

Nakon toga, uslijedila je nova kreacija chefa Nine Đurine – Zlatno varivo, koje u Miki’su nazivaju i Naš gablec, spravljeno od boba, slanutka, leće i špeka. Sparivanje s vrhunskim vinom Brzica Merlot barrique 2014, pokazalo se kao izuzetno pogođena i skladna kombinacija. Podrijetlom iz Erdutskog vinogorja, ovo vino duboke crvene boje harmonično je i pitko, s aromom bobičastog voća u kojem se posebno ističe ribizl, nezamjetnih tanina, a osobito je bogato ekstraktima i mine-ralima. Blagog je okusa na drvo, odnjegovano u hrastovim bačvama.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

Za ljubitelje torti i kolača, za desert je poslužena prava slatka poslastica Torta od bourbon vanilije s malinama i umakom od ovog baršunasto nježnog crvenog voća. Uz tortu, savršeno se sljubio nov i neobičan proizvod Vinarije Šafran, prikladnog naziva Summer Wine. Ovaj osvježavajući, aromatizirani vinski koktel sa svega 8,9 % alkohola dobiven je od kvalitetnih vinskih sorti i obogaćen je prirodnim aromama jagode, breskve, naranče, limuna i jabuke. Serviran uz tortu te uz dodatak komadića svježih borovnica, breskvi, ananasa i nekoliko kockica leda, pokazao se kao čarobna kombinacija za kraj još jedne gastronomske avanture Vino uz žlicu.

Gregada uz malvaziju, merlot za varivo – 'Vino uz žlicu' ponovno je iznenadilo

– Budući da je ovo već četvrto izdanje događanja Vino uz žlicu i da su nam i ovog puta autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s nadarenim chefom Ninom Đurinom, priredili vrhunska iznenađenja za nepce, s nestrpljenjem iščekujem vidjeti u kojem će se dalje smjeru razvijati ovaj projekt – dodala je za kraj Andrea Šitum.
 

Pročitaj i ovo:

• Vino uz žlicu: Zagrebački novinari u Aperitivo baru predstavili jedinstveni gastro projekt
• Bosanska jela i hrvatska vina: begova čorba se sljubljuje sa škrletom Trdenić, a japrak paše uz Jakovac Cuvee
• Bistro Pomeri oduševio fantastičnim jelima u trećem izdanju eventa Vino uz žlicu

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Promocija

Journal.hr Summer of Love party otvorio sezonu ljetnih druženja

  • Posted on 19. lipnja 2019.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Sarah Dombre, Ino Zeljak, Sanja Jagatić, Marija Laća, Petar Santini
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Promocija

Iz dm-a stižu dobre vijesti za bezbrižan ljetni provod

  • Posted on 27. lipnja 2019.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: PR
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Događanja

Trk u Maksimir! Stiže četvrta dječja utrka Zdrav kao lav

  • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Pr OBJAVA
  • Foto: pr
Pročitaj
  • Događanja

Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze

  • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
  • 6 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Renata Sedlar
Pročitaj
  • Događanja

Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

  • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: PR
Pročitaj
  • Događanja

Poduzetnički mindset za mlade: Dođi, doživi, oživi – jer budućnost je sada!

  • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: PR
Pročitaj
  • Događanja

Snaga, znanje i zajedništvo: Urban Training Camp ponovno osvaja Zagreb

  • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Marija Andrijašević, UTC
Pročitaj
  • Događanja

Prvi Greencajt Film Festival – pogledajte 80 filmova koji će vas ostaviti bez daha!

  • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Pr
Pročitaj
  • Događanja

Dječji vrtić Dobro Drvo prvi u Hrvatskoj s certifikatom Cambridge International Early Years

  • Posted on 29. travnja 2025.6. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Pr
Pročitaj
  • Događanja

Dan planeta Zemlje, simboličan datum, ali snažan podsjetnik

  • Posted on 22. travnja 2025.22. travnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: PR OBJAVA
  • Foto: Matej grgić
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Trk u Maksimir! Stiže četvrta dječja utrka Zdrav kao lav

    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: pr
    Pročitaj
  • Nedostatak ovog vitamina potajno uništava vaš san

    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Monotona veza: Kako spasiti ljubavni odnos u kojem nema uzbuđenja?

    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Booking.com: Ovo je 5 najsrdačnijih županija u Hrvatskoj u 2025.

    • Posted on 18. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Booking
    Pročitaj
  • Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom

    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • 6 min
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Evo kako vrtlarenje utječe na opću dobrobit vašeg tijela i uma
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • 2
    Nisu sva biljna ulja jednako zdrava: Isprobajte 7 zdravijih ulja koja vrijedi koristiti svaki dan
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • 3
    Potisnuta ljutnja: 5 simptoma koji ukazuju na skrivanje emocija
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Saznajte koliko vode treba piti za mršavljenje, kako ubrzati metabolizam, smanjiti apetit i postići rezultate 4
    Koliko vode trebamo piti dnevno da bismo otopili kilograme?
    • Posted on 20. svibnja 2025.20. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Narcisi uživaju kontrolirajući druge – evo kako im jednom zauvijek reći ‘dosta’
    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.