Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je sjajne malvazije na upravo završenom tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut Jelenić i sireve Latus, njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske.
– Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija – koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete – kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.
– Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina porastao je za više od 22 posto u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije. Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice – istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.
– I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze – istaknuo je Ezio Pinzan, a upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.
Dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je devet malvazija s pet različitih dijelova poluotoka te zaključio kako se u mladim malvazijama odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima, a zahvaljujući pogodnim meteorološkim uvjetima, vrhunskoj tehnologiji i umijeću istarskih vinara ove će se godine piti odlična vina – na radost ljubitelja najpoznatije istarske sorte.