Gastronomska manifestacija u Vodnjanu održat će se od 18.11.2011 do 20.11.2011. okupit će na jednom mjestu kvalitetne maslinare i uljare iz cijele iz cijele jadranske euro-regije. Jedno od najzanimljivijih događanja bit će zasigurno cjelodnevni gastro show uz sudjelovanje hotelijera i restoratera koji će vam prirediti brojna iznenađenja, a cijela manifestacija bit će popraćena prigodnim zabavnim programima.
Za vrijeme trajanja Manifestacije posjetitelji će imati prilike prisustvovati brojnim stručnim predavanjima te vođenim degustacijama,
Za sve posjetitelje sajam će biti otvoren svakog dana od 11.00 do 20.00 sati
PROGRAM SAJMA
Petak | 18.11.2011.
12:00 SVEČANO OTVORENJE SAJMA
12:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW
13h – Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre15h – 18h – Predstavljanje istarskih konoba i restorana na temu: „Ni gradele ni brodet" – riba u gastronomiji južne Istre
15:30h – „Birra u piatu" – domaća bira obitelji Sinković u pripremi jela od ribe i divljač
i17h – „Pčelari u padeli" – korištenje meda u pripremi jela od mesa divljači i ribe
17:30h – Introdukcija mesa divljači u visoku gastronomiju – Lovački savez Istarske županije
18h – Gastronomija hotela s pet zvjezdica – priprema menu-a od mesa lopatara sa Brijuna18h – „Bumbarske užance u kužini"
Tijekom dana – Radionica pripreme tjestenine – LF Catering – chef Robert Perić
14:00 – 18:00 PROGRAM EDUKACIJA U DOMU MLADIH
14:00 Vođena degustacija maslinovih ulja – Udruga USAMU, Buje
15:00 Projekt ZOOB: „Potrebe masline za vodom i hranivima u agroekološkim uvjetima Istre", doc. dr. sc. Mario Sraka, mr. sc. Ivan Bratović, dipl. ing. agr.
16:00 „Prilog poznavanju bioekologije maslininog svrdlaša u maslinicima Hrvatske", prof. dr. sc. Mario Bjeliš
17:00 Radionica o primjeni dobre poljoprivredne prakse u Istri: Međunarodni projekt EU.WATER (SEES program): Sustav višestruke sukladnosti i pravne regulative dobre poljoprivredne prakse s naglaskom na nitratnu direktivu (AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin) – Višnja Šimunović, dipl. ing. agr., Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvoje Horvat, dr. vet. med. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
21:00 Zatvaranje sajma
Subota | 20.11.2011.
11:00 OTVARANJE SAJMA
11:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW
11h – Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre14h – AZRRI – kuharska radionica pripreme mesa Istarskog goveda – Boškarina – sudjeluje 20-ak najboljih AZRRI-evih ugostitelja sa temom boškarin i maslinovo ulje
17h – Gastronomija hotela s pet zvjezdica – priprema menu-a od mesa lopatara sa Brijuna17:30h – „Bumbarske užance u kužini"
18h – „Župan i gradonačelnici u padeli"
19.30h – „LF catering za špaheron" – cooking spectacle; gostovanje gastro DJ-a Moris Civitico (Vodnjanka Pula)
Tijekom dana – slatke radionice LF cateringa by chef Robert Perić
14:00 – 18:00 PROGRAM EDUKACIJA U DOMU MLADIH
14:00 Vođena degustacija maslinovih ulja – Udruga USAMU, Buje
15:00 "Novosti u međunarodnoj regulativi o maslinovim uljima: garancija za potrošače i proizvođače", prof. Lanfranco Conte, Sveučilište u Udinama
15:45 „Bistrenje djevičanskog maslinovog ulja", prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
16:30 „Nova regulativa u maslinarstvu i uljarstvu ulaskom Republike Hrvatske u EU", mr.sc. Juraj Orenda, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH
17:15 Predstavljanje knjige „Maslina i maslinovo ulje u Hrvata" prof.dr.sc. Ivo Miljković, dr.sc.Ljiljana Skočić, dr.sc. Vinko Milat MPRRR Republike Hrvatske
Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.
Termin: 12:00-14:00 Prijava zainteresiranih na info pultu.
21:00 Zatvaranje sajma
Nedjelja | 21.11.2011.
11:00 OTVARANJE SAJMA
11:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW
11h – Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14 – 18h – Predstavljanje istarskih konoba i restorana na temu: „Ni gradele ni brodet" – riba u gastronomiji južne Istre
15h – 18h – „Gušti sira i ulike" – sirevi u kuharstvu – mljekare Latus i Vesna
16:30h – „Bumbarske užance u kužini"
17h – Gastronomija hotela s pet zvjezdica – priprema menu-a od mesa lopatara sa Brijuna
17:30h – „Gušti profumi Brijunske kužine" – priprema jela od divljači s Brijuna
18h – Natjecanje u kuhanju „maslinari i vinari u sukobu s palentom"
18h – HAPPY HOUR IZNENAĐENJA!
19h – „Sponzori u padeli"20h – Gradonačelnik Vodnjana – palačinke po bumbarski
Tijekom dana – slatke radionice LF cateringa by chef Robert Perić
13:00 – 16:30 PROGRAM EDUKACIJA U DOMU MLADIH
13:00 Vođena degustacija ulja – Udruga USAMU Buje
14:15 „Kvaliteta istarskih maslinovih ulja domaćih sorti", Marco Oreggia
15:00 „Senzorska kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja autohtonih istarskih sorti", Dr.sc. Karolina Brkić Bubola
15:45 „Maslinovo ulje u aromaterapiji", Ines Bonazza
Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.
Termin: 12:00-14:00 Prijava zainteresiranih na info pultu.
21:00 Zatvaranje sajma