Neobično voće koje nam dolazi iz prašuma Amazone, zbog izuzetno velike količine prirodnog izvora vitamina C, itekako zaslužuje da ga uvrstite među favorite za zdravlje vašeg organizma. Ovo super voće naziva camu camu (Myrciaria dubia) sadrži nevjerojatno velike količine antioksidansa i hranjivih tvari, pomaže u sprečavanju mnogih zdravstvenih tegoba, a nema neželjenih posljedica.
Razlika između supervoća i običnog voća je ta što se u supervoću nalazi izuzetno velika količina antioksidansa i hranjivih tvari, puno veća nego što je sadrži obično voće, a u potrazi za camu camu odlazimo u prašume Amazone u kojoj ćemo naći i bobice acai i acerolu, jabuticabu – također supervoće bogato vitaminom C.
Prvenstveno zbog gotovo nevjerojatno velike količine prirodnog vitamina C kojeg camu camu sadrži (30-60 puta više od naranče), kao i zbog ostalih hranjivih sastojaka i vitamina, camu camu zaista možemo nazvati novom vitaminskom zvijezdom koja je zauzela broj jedan ljestvice po zastupljenosti vitamina C u voću.
Vitamin C, kao što je već svima dobro poznato, ima brojne koristi za zdravlje našeg organizma. Istraživanja pokazuju kako vitamin C može pomoći pri ublažavanju tegoba kao što su: podizanje oslabljenog imuniteta, parodontoze, poboljšanja vida, djelovanja na probleme s alergijama (astma, ekcemi, peludna groznica), smanjivanje neželjenih učinaka izloženosti suncu (crvenilo i opekotine od sunca), zacjeljivanju rana i opekotina, smanjuje osjećaj suhih ustiju, naročito kod upotrebe antidepresiva, smanjenje šećera u krvi, posebno kod dijabetičara te kod mnogih drugih problema. Ako vam pozitivni učinci vitamina C na zdravlje iz voća camu camu nisu dovoljni, ova biljka također sadrži i tiamin, riboflavin i nijacin, te je bogata bioflavonoidima.
Neka istraživanja pokazala su kako u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa mozga, voće camu camu djeluje jednako učinkovito kao i tablete vitamina C. Uzimanje ovog voća može djelovati i kao prirodni antidepresiv, imati učinke u prevenciji nastanka mrene, obnavljanju kože, djelovati antivirusno te poboljšavati funkcije mozga. Iako izgleda kao velika bobica ili šljiva, a okusom podsjeća na hibiskus i borovnice, gotovo nikad se ne konzumira svježe jer je izrazito kiselog okusa. U svježem je obliku koristi samo lokalno stanovništvo Perua i Brazila, a inače se suši i melje u prah. Taj prah se vrlo često miješa u smoothie ili voćne napitke, kako bi uz dodatnu hranjivu vrijednost bili ukusniji, a možete ga nabaviti i u obliku ekstrakta, kao dodatak prehrani i prirodan izvor vitamina C.
Važno je spomenuti kako do danas nikakve neželjene posljedice uzimanja camu camu voća nisu zabilježene.
Foto: tecnoagronomia.blogspot.com