Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Plavo svjetlo nije uvijek neprijatelj sna – evo kada vam zapravo koristi
    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Previše vježbanja može vas iscrpiti – ovih 7 znakova otkriva da ste pretjerali
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Određeni ljudi vam uzrokuju stres? Evo kako se lakše nositi s njima
    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Novo intimno poglavlje kultne zagrebačke adrese – Dežman Bistro
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Sanja Jagatić
  • Održana svečana promocija knjige “Mirisni kodovi esencijalnih ulja“ Zrinke Jezdić
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Događanja Na Vino uz žlicu u Ježevu kućicu

  • Događanja

Na Vino uz žlicu u Ježevu kućicu

Eno gastro projekt "Vino uz žlicu" svoju misiju približavanja vrhunskih vina i jela nastavio je u zagrebačkom restoranu Ježeva kućica.

  • Posted on 24. studenoga 2022.24. studenoga 2022.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Nikola Zoko
Total
18
Shares
18
0
0
Total
18
Shares
18
0
0

Eno gastro projekt “Vino uz žlicu” svoju misiju približavanja vrhunskih vina i jela nastavio je u zagrebačkom restoranu Ježeva kućica, gdje je upriličen po 16. put.

U idiličnom okruženju maksimirske šume i Zoološkog vrta, pet sljedova jela pripremio je maštoviti chef Stefan Prelić, koji s Ivom Laštro vodi ovaj simpatičan restoran, čiji je interijer inspiriran istoimenom basnom književnika Branka Ćopića.

Chef Stefan Prelić i Iva Laštro, vlasnici Ježeve kućice

Dražestan restoran s odličnom hranom, epiteti su koji ukratko opisuju ovu gastronomsku oazu, koja je pod njihovim vodstvom počela raditi prije dvije i pol godine. “Nećete otići ravnodušni, jer naše male kreacije su posebne”, rekao je mladi samouvjereni chef, što je na koncu i potkrijepio argumentima na tanjurima.

Dobrodošlicu je poželio s Tapenadom od maslina, Kroketom od bakalara s bakalar umakom i Tuna tartarom, uz dodatak ekstradjevičanskog maslinovog ulja Oio Vivo, otvarajući apetit uz prosecco Tenuta Sant’Anna, koji na naše tržište plasira wine bar Bornstein.

Sezonski i na žlicu – slijedila je gusta, kremasta Bučina juha s malo đumbira, poškropljena stopostotnim bučinim uljem Agro Noršića iz Odre, koje je predstavio Josip Noršić. Njegova obitelj već dugo je u tom poslu, imaju 20 hektara zasađenih bučom, a u posljednje četiri godine prerađuju ih u vlastitoj uljari, koju daju na raspolaganje i drugim proizvođačima. Sve proizvode (bučino ulje, koštice, brašno) prodaju na kućnom pragu i u dvadesetak odabranih restorana u Zagrebu i okolici. Da se buča voli s vinom, pokazalo je kombiniranje sa svježim i aromatski razigranim Šoškićevim Sauvignon blancom 2021, koji je predstavio njihov prodajni menadžer Matija Pajvot. Bila je ovo prilika za podsjetiti da plešivička vinarija Šoškić iduće godine slavi 30. obljetnicu, ali ne spava na lovorikama ovogodišnjeg platinastog Decantera za kupažu Haiku 2, nego u svome podrumu priprema još niz iznenađenja.

  • Finger food, Oio Vivo maslinovo ulje
  • Juha od buče, Šoškić Sauvignon blanc 2021
  • Finger food, Prosecco Tenuta Santa Anna
  • Ragu od junećeg repa Bogdanović, Cabernet Sauvignon 2018


Izlet na more – u tanjurima i čašama – dogodio se s Raguom od sipe s crnim njokima u majstorskoj izvedbi chefa Stefana i njegovog tima. Ovo se jelo, sa znalački skuhanom sipom i njokima za pod zub, može u potpunosti konzumirati žlicom, ali traži jako i robusno vino. Upravo takav bio je Viški grdelin Plavac mali 2018, vino koje je pretpremijerno predstavljeno na ovom eventu, a službena premijera bit će na skorašnjem festivalu Vino.com u zagrebačkoj Esplanadi. Ambalažom ‘običnog’ vina s navojnim čepom i najjednostavnijom bocom htjelo se staviti naglasak na iznenađenje kušača kvalitetom proizvoda u boci, poručio je Tonći Gudelj iz Splita, većinski udjeličar u tvrtki Marinje zemlje koja je vlasnik vinograda na Visu, iznad uvale Ruda.

Ragu od junećeg repa – jelo je na koje je najponosniji chef Stefan Prelić, otkrivši da je jeo izvrstan u jednom zagrebačkom restoranu, ali se potrudio napraviti još bolji i u tome, očito, uspio. Meso se kuhalo 18 sati na jako tihoj vatri da bi postalo gotovo kremasto kao mille feuille krumpir, kojim je upotpunjen okus ovog slasnog ragua. Na to je bez riječi ostao i Damir Bogdanović, čiji je Cabernet sauvignon 2018 izvrsno pratio ovaj zaista poseban specijalitet. U neslužbenom glasanju među kušačima, ovo je proglašeno najboljim pairingom.

Vinarija Bogdanović ima sjedište u Vukovaru, ali vinogradi su u obližnjem Iloku, na Radošu, jednom od vrhunskih položaja s kojeg dolazi i chardonnay. Zasad je proizvodnja u malim količinama, ali Bogdanović namjerava proširiti vinograd i više se posvetiti vinu. Fokus mu je u posljednje vrijeme bio usmjeren na Oio Vivo & WINE Shop Bar  u Zagrebu, (Vlaška 33), koji je otvorio u suradnji s proizvođačem ekstradjevičanskih maslinovih ulja OIO Vivo a koja je predstavio direktor Velimir Jurić. Maslinik se nalazi na glavnom putu koji spaja Pulu i Vodnjan, i jedan je od najvećih maslinika Južne Istre s više od 15.000 stabala. Ova maslinova ulja prvoklasne kvalitete proizvode se od šest sorti (buža, žižolera, rozinjola, bjelica, gajardo, bon), a samo ove godine osvojila su čak 17 zlatnih medalja širom svijeta.

Nakon svega ovoga bio je potreban zaslužen predah. Neki su ga iskoristili uživajući u talijanskoj kavi Cagliari, koju je predstavila njihova zastupnica Anamarija Šimović, u raznim varijantama – mljevenu, u zrnu i kapsulama – a poslužena je kao klasični espresso. Napomenula je da se kava proizvodi tradicionalnom metodom pri čemu su zadržana sva organoleptička svojstva. Uživati u njoj može se i u njihovu maloprodajnom dućanu na Peščenici u Zagrebu (Kosorova 19) te u partnerskom ugostiteljskom objektu u Gajevoj ulici.

Neke su, pak, budnima održali destilati Perković iz Bregane (rakije Viljamovka i Smokovača, liker od višnje Morlačka krv, Medovača i Teranino te razna shots pića u popularnim mix epruvetama). Još jednom se pokazalo kako obitelj Perković zasluženo spada u elitni krug malih proizvođača, koji svojim rakijama i likerima ukazuju na istinsku prirodu voćnih destilata. Zbog iznimne kakvoće dodijeljena im je titula hrvatskog proizvoda, rezervirana samo za proizvode koji su vrijedni izvoza.

  • Kava Cagliari, Anamarija Šimović
  • The Fabric, Zrinka Ljevar Marelić
  • Vina uz sljedove jela

Eno gastro priču, koju se nastojalo ispričati ove večeri, upotpunila je zanimljiva prezentacija brenda The Fabric, iza kojeg se kriju luksuzni i personalizirani jelovnici, vinske karte i ostale grafičke potrepštine za ugostiteljstvo. Svi proizvodi ručno su rađeni, od vrhunskih materijala i grafički dosljedni u kreaciji za što se pobrinuo dizajner Denis Marelić, dok je njegova supruga Zrinka Ljevar Marelić zadužena za marketinške i prodajne aktivnosti.

Dosljednost je bila potrebna i za stolovima Ježeve kućice na kojima su se našle količinski prilično zahtjevne Kremšnite od batata. Na sreću, kaloričnost im nije bila jača strana, a da se to sve lakše ukomponira pripomoglo je vrlo neobično vino raskošne arome i svježine Chresno Cabernet cortis Rose 2020 iz svega pet godina stare vinarije iz Pitomače. Vlasnik Miroslav Slaviček na obroncima Bilogore ima svega 4 hektara vinograda, ali u njima, prema ekološkim standardima, uzgaja čak 17 sorti. Od toga su četiri hibridne, među kojima i cabernet cortis, križanac cabernet sauvignona i solarisa. Vinariju su nazvali po srednjovjekovnom imenu Male Črešnjevice u kojoj se nalazi vinograd, a u planu je izgradnja kušaonice kako bi se vinoljupcima i turistima što bolje približila njihova vina velikog potencijala.

Pet sljedova jela, isto toliko vina, maslinovo i bučino ulje, kava… i povrh svega puno ozarenih i nasmijanih lica bila su glavna obilježja nezaboravnog druženja u maksimirskoj šumi.

Da zaključimo i najavimo Ćopićevim stihovima iz “Ježeve kućice”: “Niže se ručak četverosatni, zategnu trbuh k’o bubanj ratni…” Do sljedeće prilike!

Total
18
Shares
18
0
0
Prethodni članak
  • Predstavljamo

Muzej Iluzija otvorenjem najnovije lokacije u Rimu nastavlja globalnu ekspanziju

  • Posted on 24. studenoga 2022.24. studenoga 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Krav Maga Hrvatska podiže svijest o nasilju nad ženama i uči ih kako se zaštititi

  • Posted on 24. studenoga 2022.24. studenoga 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Događanja

Održana svečana promocija knjige “Mirisni kodovi esencijalnih ulja“ Zrinke Jezdić

  • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Događanja

Poliklinika Bagatin obilježila 30 godina izvrsnosti u estetskoj medicini

  • Posted on 5. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: pr objava
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Događanja

Pozornica neslomljivog duha – Unbreakable II donosi inspirativne priče poduzetnika, sportaša i umjetnika

  • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
  • 5 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Poduzetnički mindset
Pročitaj
  • Događanja

Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.

  • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Događanja

Održan prvi Medikor Pharma Club – novo mjesto povezivanja i inspiracije za ljekarnike

  • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: mEDIKOR PR
  • Foto: mEDIKOR
Pročitaj
  • Događanja

„Parazitska posla“ donijela smijeh, suze i prepune redove kazališta Gavella

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Zorinih 5 – Brend Zorina mast proslavio pet godina uspjeha

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Događanja

Croatia Airlines dočekao Dubrovnik – sedmi novi zrakoplov

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: croatia airlines PR
  • Foto: Šime Lugarov, Airbus
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Otkrijte 4 recepta za doručak za bolje raspoloženje, prema savjetima nutricionističke psihijatrice

    Doručak za bolje raspoloženje? Donosimo 4 preporuke stručnjaka

    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ružmarin – moćna biljka koja za vaše zdravlje čini više nego što mislite

    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Poliklinika Bagatin obilježila 30 godina izvrsnosti u estetskoj medicini

    • Posted on 5. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Kako da vaše svijeće traju dulje: 5 ključnih savjeta za maksimalno trajanje

    • Posted on 5. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: kaboompics
    Pročitaj
  • 6 trikova za introverte koji žele postati društveniji

    • Posted on 5. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Plavo svjetlo nije uvijek neprijatelj sna – evo kada vam zapravo koristi
    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Previše vježbanja može vas iscrpiti – ovih 7 znakova otkriva da ste pretjerali
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Određeni ljudi vam uzrokuju stres? Evo kako se lakše nositi s njima
    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Novo intimno poglavlje kultne zagrebačke adrese – Dežman Bistro
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Sanja Jagatić
  • 5
    Održana svečana promocija knjige “Mirisni kodovi esencijalnih ulja“ Zrinke Jezdić
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Mogu li nam bademi zaista pomoći da bolje spavamo?
    • Posted on 5. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: unsplash, Pexels
  • Što se događa s vašim tijelom kad odaberete pilates, a što kad dižete utege
    • Posted on 5. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Saznajte kako prepoznati kada netko glumi žrtvu i koristi manipulaciju kako bi izbjegao odgovornost. Otkrijte jasne znakove ovog ponašanja!
    11 jasnih znakova da netko glumi žrtvu – i kako se nositi s manipulacijom
    • Posted on 5. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Jesen na tanjuru: Krafne od bundeve za savršene jesenske trenutke
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: canva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.