Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje kojeg prakticiraju holivudske zvijezde
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
162

Početna stranica Zdravlje Prehrana Znaš li odakle dolazi tvoja hrana?

  • Prehrana

Znaš li odakle dolazi tvoja hrana?

Imamo pravo znati otkud dolazi naša hrana jer način njene proizvodnje može ostaviti štetne posljedice na naše zdravlje, ali i na zdravlje cijelog planeta

  • Posted on 13. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Marta Malenica
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
Nedavno je na našim malim ekranima prikazan zapanjujuć dokumentarac Food Inc. nagrađivanog redatelja Roberta Kennera koji vjerojatno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Za nas Naturalce to je bio još jedan povod da postavimo pitanje: Znate li otkud dolazi naša hrana?

Amerikanac Michael Pollan, prema časopisu Time jedan od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, već 25 godina svojim radom, publikacijama i seminarima potiče ljude diljem svijeta da si postave to isto pitanje ističući pritom važnu ulogu hrane ne samo za nas i naše zdravlje, već i za zdravlje čitavog planeta.

Moderni, industrijski način proizvodnje hrane toliko nas je otuđio od njenog pravog podrijetla – prirode, da birajući plastikom prekriveni komad mesa u supermarketu uopće nemamo dojam da je to dio neke životinje koja je za našu hranu ubijena, niti smo svjesni da je i ona trebala nešto jesti, odnosno – nemamo pojma gdje i kako je uzgajana. Nažalost, tu se onda gubi i onaj osjećaj zahvalnosti, poštovanja i svjesnosti procesa ˝proizvodnje˝ hrane koja vlada, primjerice, na malim seoskim imanjima.

Idući problem je utjecaj i posljedice koje takva industrijska hrana ostavlja na naše zdravlje (toga pogotovo nismo svjesni). Zanimljiv podatak je da u SAD-u 75% troškova zdravstva odlazi na liječenje kroničnih bolesti koji su upravo povezani s hranom. Nije li to ironično?

Samo Amerikanci godišnje pojedu 10 bilijuna životinja, od toga 33 milijuna krava. Dakle, to je masovna proizvodnja – a osobe koje konzumiraju takvu hranu imaju pravo znati kako je proizvedena.

Masovna proizvodnja mesa prkosi organskom, zdravom i održivom načinu uzgoja. Više liči lančanoj proizvodnji automobila nego farmi životinja. Upravo zato što tamo životinje ne predstavljaju živa bića već meso – sirovinu koja se prodaje. Jedini cilj je utoviti stoku što prije i od nje dobiti što više mesa. Kako se to radi i kakve posljedice ostavlja na ljudsko zdravlje – nije uopće bitno.

S druge strane, organski uzgajivači imaju nešto drugačiji pristup. Krave i druga stoka uzgajana na ovaj način ima određeni stupanj slobode. Za razliku od ˝tvornica mesa˝ gdje se krave najčešće ne mogu niti okrenuti i ne znaju što je trava, organski uzgoj podrazumijeva ispašu na livadi, kretanje i prirodan način ishrane. To nije znanstvena fantastika niti nešto ˝natprirodno˝ – organski način uzgoja hrane vladao je tisućama godina, sve dok nam u zadnjih stotinjak godina zbog povećane potrebe za hranom ˝normalnim˝ nije postao industrijski način uzgoja.

Znaš li odakle dolazi tvoja hrana?

Kvaliteta i nutritivne vrijednosti mesa dobivenog organskim uzgojem i industrijskog mesa – neusporedivi su. Industrijski način uzgoja stoke životinje hrani neprirodnim putem, ne omogućuje im dovoljno kretanja te podrazumijeva dodatke antibiotika i hormona za veći prinos mlijeka i brži rast. To itekako negativno utječe na naše zdravlje te ostavlja mnogo štetnih posljedica i na okoliš.

Osim samog načina proizvodnje mesa i velikog broja drugih namirnica, postavlja se pitanje:˝Koliko je mesa čovjeku uopće potrebno?˝ U svijetu, pogotovo SAD-u, vlada prava manija za mesom. Čak i kod nas veliki broj ljudi drži da se ne može najesti ukoliko jelo ne sadržava i meso. Štoviše, većina ljudi za svaki obrok konzumira meso ili njegove prerađevine.

Osim što piramida zdrave prehrane ne preporučuje toliko mesa u svakodnevnoj ishrani – zamislite koliko štete zdravlju nanosi 3 – 5 obroka dnevno koja sadrže meso iz industrijske proizvodnje.

Dakako, jedenje mesa ili odricanje od njega treba biti vlastiti izbor svakog pojedinca – ali činjenica je da ljudi danas jednostavno jedu previše mesa. Sjetite se samo vremena kad su naše bake, pa čak i naši roditelji bili mladi. Meso se u najvećoj mjeri konzumiralo jednom tjedno – obično za nedjeljni ručak te u svečanim prigodama, blagdanima i slavljima. Danas ljudi na mesni način ˝slave˝ gotovo svakodnevno.

Znaš li odakle dolazi tvoja hrana?

Osim što nije zdravo (pogotovo industrijski proizvedeno) nije ni potrebno. Proizvodnja mesa je prilično skupa sama po sebi – skupa je za naše zdravlje a i za naš okoliš. Iako je organski uzgojeno meso, kao i ostale ekološki uzgojene namirnice nešto skuplje – višestruko je isplativije. Više novca koje ćete sada izdvojiti za organski uzgojenu hranu, u budućnosti ćete vrlo vjerojatno izdvojiti zbog liječenja posljedica ishrane nezdravom i industrijski proizvedenom hranom.

Ponovno, odabir je na vama. Nadamo se da ćete sve ovo imati na umu prilikom idućeg posjeta supermarketu, pogotovo odjelu s mesom. Prije odlaska na blagajnu pokušajte se pitati otkud je došao taj komad mesa kojeg ćete pripremiti sebi i svojoj obitelji i je li dobar za vaše zdravlje.

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Mulier zdravstveni vikend – učini dobro za sebe!

  • Posted on 13. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdravi recepti

Započnite dan zelenim napitkom za detoksikaciju

  • Posted on 15. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 10 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 7 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 3
    Flasteri protiv bora – instant rješenje kojeg prakticiraju holivudske zvijezde
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 4
    10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
  • 5
    Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
162
Najnovije objave
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Daniela Trbović: “U 50-oj sam shvatila da je zadnji tren da si krenem ugađati”
    • Posted on 26. veljače 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Renato Branđolica, HRT arhiva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.