Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Želiš smršavjeti? Pazi koliko, ali i kada jedeš

  • Kolumne

Želiš smršavjeti? Pazi koliko, ali i kada jedeš

Piše: Vlaho Šapro, dr.med.vet., fitoaromaterapeut. Studija je otkrila da su oni ispitanici koji su imali obroke ranije izgubili više kilograma od ispitanika koji su obroke uzimali u kasnijim satima.

  • Posted on 5. kolovoza 2014.3. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Vlaho Šapro, dr. med. vet., fitoaromaterapeut
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Unos energije i njena potrošnja nisu jedini faktori koji mogu utjecati na uspjeh mršavljenja. Tim stručnjaka iz Španjolske i Sjeverne Amerike pod vodstvom profesora M. Garaulet sa Sveučilišta u Mauriciji u Španjolskoj obavili su opsežno istraživanje kako bi ispitali utječe li vrijeme hranjenja na učinkovitost mršavljenja.

Studija je otkrila da su oni ispitanici koji su imali obroke ranije izgubili više kilograma od ispitanika koji su obroke uzimali u kasnijim satima. Na osnovi tih nalaza znanstvenici su zaključili da tajming kada uzimamo pojedine obroke može utjecati na uspjeh mršavljenja.

Već više desetljeća stručnjaci se trude pronaći najbolju metodu mršavljenja i gotovo se svi slažu da se za izradu dobrog programa mršavljenja moraju uzeti u obzir fiziološki, psihološki, genetski i okolišni čimbenici. U Sapro Slimming Clinicu vodili smo brigu o tim čimbenicima te ih uklopili u našu Fitometaboličku metodu mršavljenja.

Nedavna studija na životinjama također je pokazala da vrijeme hranjenja ima utjecaj na kontrolu tjelesne težine, a to se povezuje s tzv. cirkadijalnim satom. Cirkadijalni sat je 24-satni ciklus presudan za fiziološke procese svih živih organizama. Istraživanje na životinjama pokazala su da ritmičko hranjenje podržava i sinkronizira cirkadijalni sustav, dok nenormalan unos hrane narušava dobro podešen ciklus.

Možda su geni u pitanju?

Postoje geni koji su uključeni u regulaciju srčanoga ritma, a nalaze se također i u masnom tkivu. Ovi geni svakodnevno prate naš bio-ritam i akumuliraju ili mobiliziraju masti u pravo vrijeme. Varijacije u tom genetskom satu, poznate kao polimorfizam ili SNP, povezane su s pretilošću ili mršavljenjem. Dakle, vrijeme hranjenja, a posebno visokoenergetski obroci uzeti u krivo vrijeme mogu igrati ulogu u razvoju debljine i pretilosti što su znanstvenici s nekoliko sveučilišta i instituta u Španjolskoj i Sjevernoj Americi i potvrdili.

Istraživači su proučavali uzimanje obroka u određeno vrijeme u programima mršavljenja izvodeći studiju na 420 pretile osobe, uključujući i muškarce i žene. Program mršavljenja temeljio se na četiri faktora, a to su: dijetetski tretman koji se bazirao na mediteranskoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, nutricionističkom obrazovanju i na kognitivno-bihevioralnoj terapiji. U mediteranskoj populaciji najveći i najkaloričniji obrok je ručak koji čini 40% ukupnog kalorijskog dnevnoga unosa. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, jedna koja je ručak konzumirala prije 15h i druga skupina koja je ručak konzumirala poslije 15h.

Tijekom cijele studije pratilo se niz bitnih parametara kao što su pretilost, metabolički sindrom, težina, visina, ukupna tjelesna mast i raspored masnoga tkiva, kao i razina hormona leptina i grelina. Koncentracija glukoze u plazmi, trigliceridi, kolesterol, i lipoproteini također su ocjenjivani. Usto se pratila i potrošnja energije, kao i to kada su osobe bile budnije, u jutarnjim ili večernjim satima.

Za proučavanje genetskoga sata (polimorfizam) iz uzorka krvi izoliran je DNA. U početku studije nije bilo značajnijih razlika u parametrima osim što je kod osoba koje su kasnije ručale bio znatno povećan indeks HOMA, što je zapravo indeks koji nam govori koliko je tko otporan na inzulin i koristi se za procjenu rizika od dijabetesa. Nakon 20 tjedana proučavanja, iako su obje grupe izgubile na težini, grupa koja je jela kasni ručak izgubila je znatno manje na težini (7.7 kg), dok je druga grupa izgubila 9.9kg. Također je uočeno da je grupa koja je jela kasniji obrok dosta sporije gubila na težini nakon pet tjedan terapije, a ta razlika je održavana tijekom preostalog perioda istraživanja. Nadalje, jedan alel gena koji je zadužen za debljanje znatno je bio češći kod osoba koje su jele kasniji obrok.

Ostali biomarkeri, uključujući procjenu potrošnje energije, koncentracije leptina, grelina, glukoze i lipida uz trajanje spavanja, nisu se bitno razlikovali. Razlike u gubitku težine između ove dvije skupine bile su iznenađenje za znanstvenike, budući da nije bilo značajne razlike u ukupnom energetskom unosu i potrošnji energije između ispitanika koji su jeli rani ili kasni obrok. Taj podatak ukazuje da vrijeme uzimanja obroka ima bitan faktor u gomilanju kilograma, tj. debljanju.

Ova studija je pokazala da nije samo bitno što i koliko jedemo nego i kada jedemo. Svima nama u Sapro Slimming Clinic-u koji se bavimo ovom problematikom ili svima vama koji jednostavno želite smršaviti ova studija može biti dobra smjernica kako lakše doći do cilja, a to je vitko i zdravo tijelo. 


Reference:
1.Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, et al. (2013). International Journal of Obesity 37:604-611. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness.
2. Eufic.org

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Savjeti za ljetovanje s kućnim ljubimcem

  • Posted on 22. srpnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Jelena Kallay
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Fukus ili alga za mršavljenje

  • Posted on 10. kolovoza 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Valter Ajman, dr. med.
  • Foto: Wikimedia Commons
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.