VIDEO: Grdobina u bijelom vinu

Točan recept je niže napisan, zgodni mladi kuhar detaljno objašnjava postupak – nedostaje nam još samo finalni produkt i čaša vina;) I ne zaboravite, i kuhanje i degistiranje je zabavnije…
Podijeli
Pročitaj

Libum, ricotta & ostaci nekadašnje Salone

Salona  – glavni grad Provincije Dalmacije Surfajući po netu, naišla sam na slijedeće podatke: Salona, nekadašnja metropola stare rimske provincije Dalmacije, smještena je šest kilometara sjeverno od Splita u današnjem…
Podijeli
Pročitaj

Detox smoothie

U svakodnevnom moru mesnih jela, slatkiša koji nas mame u svakom dućanu, instant juha i obroka iz vrećice koje jedemo kad nemamo vremena, jer ovaj način života to od nas…
Podijeli
Pročitaj

Trešnje u aromatiziranom tijestu

Osjećate li miris ljeta u zraku i mjeseca lipnja?! Svibanj i lipanj su mi najdraži mjeseci u godini, ima nešto u zraku od čega se čovjek odmah osjeća bolje, neki…
Podijeli
Pročitaj

Špageti s pestom od rikule, kozjeg sira i pinjola

Malo su kome, osim M., mojih ukućana i najbližih prijatelja, poznate moje avanture u kuhinji. Prije par godina znala sam samo osnove koje bi običnom studentu bile dovoljne da preživi…
Podijeli
Pročitaj

Čokoladni tartufi s kardamomom

Čokolada i ja imamo poseban odnos-dugo se nismo baš voljele, dok se jednoga dana nisam odvažila na korak naprijed i isprobavanje novih kombinacija. Spojio nas je kardamom. Ove čokoladne kuglice…
Podijeli
Pročitaj

Crni rižoto od sipe s prošekom

Potrebni sastojci (za 2 osobe): 1 kg svježe sipe + mjehur za crnilo 200 g svježih škampi 1/2 dl maslinovog ulja 1 manji poriluk 3 režnja češnjaka 3 žlice sitno…
Podijeli
Pročitaj

Namaz od graška i mente

Grašak. Zeleni, okrugli, maleni… Budi divne uspomene iz djetinjstva! Grašak se u mojoj obitelji počeo saditi davno prije nego sam ja došla na svijet, a za to su bili zaslužni…
Podijeli
Pročitaj

Salata od kozica sa začinjenim croutonima

Tanjur ove salate pravi je lagani, gurmanski tanjur, pun zdravlja i finih okusa. U salati se, osim kozica, nalazi i maslinovo ulje, limunov sok, miješana salata, prstohvat čilija-tek toliko da…
Podijeli
Pročitaj

Špageti s mladim bobom i kozjim sirom

Nikada nisam bila jedna od onih koji su kao mali odbijali zelenilo. Čak štoviše, što više špinata, cvjetače, tikvica i ostalog zelenog povrća, bilo je dobrodošlo, prvenstveno ako je iz…
Podijeli
Pročitaj

Risotto alla Milanese

Gotovo svaka regija u Italiji ima neki svoj specifični recept za rižoto. Po čemu je onda poznati Milanski rižoto? Prvo po boji – kada vidite rižoto narančasto-žute boje, sigurno ima…
Podijeli
Pročitaj

Špageti sa škampima na buzaru

Buzara je tradicionalni dalmatinski umak pripremljen od bijelog vina, češnjaka i peršina „na crveno“. Ako ste se ikada pitali šta to domaćim ljudima u Dalmaciji znače izrazi „na crveno“ i…
Podijeli
Pročitaj

Dalmatinska juha od rajčica

Prije nekoliko dana, M. i ja smo bili na farmi rajčica mog rođaka, pravim domaćim uzgojenim na suncu. Samo nas dvoje, rođakova obitelj, priroda i rajčice!  Obožavam šljivarice, nekako su…
Podijeli
Pročitaj

Zazelenite ponedjeljak

Prije nešto više od godine dana grad Zagreb se pridružio poduljoj listi europskih i svjetskih gradova, potpisnika kampanje Zeleni ponedjeljak.   Zajedničkim snagama, grad Zagreb i udruga Prijatelji životinja od 05. lipnja…
Podijeli
Pročitaj

Kako napraviti sushi?

Sa sushijem sam se prvi puta srela na jednoj proslavi prije par godina, a od tada ga često radim u ljetnim mjesecima. Odličan je za prijateljska druženja ili kakvu proslavu,…
Podijeli
Pročitaj

Torta od jagoda

Sastojci: 4 jaja 4 žlice oštrog brašna 4 žlice šećera 4 žlice mlijeka 1 prašak za pecivo 30 g želatine u prahu 3 jogurta 1/2 l slatkog vrhnja 25 dkg…
Podijeli
Pročitaj

Juha od koprive

Sastojci 1 kg svježe urbane koprive 2 krumpira 3 češnja češnjaka ½ dl mlijeka sol, papar po želji Priprema Naberite svježu koprivu i pritom vodite računa o tome da se…
Podijeli
Pročitaj

Švicarska pogača

Sastojci 20 dkg brašna 2-3 dl vode 2 veća krumpira 5 dkg ribanog sira maslac začini Priprema Brašno pomiješajte s vodom dok ne postignete malo gušću smjesu nego je to…
Podijeli
Pročitaj

Torta od špinata

Sastojci Svježi špinat Maslac Svježi sir Svježe vrhnje Priprema Napravite uobičajenu smjesu za palačinke te ispecite 6 ili više, ovisno o vašoj želji, debljih palačinki. Potom skuhajte špinat, najbolje svježi,…
Podijeli
Pročitaj

Punjene tikvice

Sastojci Tikvice Mljeveno meso Luk Ribani sir Začini Priprema Tikvice prerežite napola po dužini te ih izdubite. Ne bacajte izdubljeni sadržaj. Potom u takvi izdinstajte mljeveno meso i luk te…
Podijeli
Pročitaj

Gazpacho od rajčica

Gazpacho.  Hladna juha od povrća s dominacijom rajčica kao povrća, postala je sastavni dio Andaluzijske kuhinje (Španjolska). Najčešće servirana u Córdobi i Sevilli, proširila se po cijelom svijetu.  Neki kažu…
Podijeli