Čokolada u novije vrijeme prerasta svoju reputaciju tamne poslastice i znanstvenici počinju uviđati njene brojne pozitivne učinke na zdravlje cijelog organizma. Na nedavno održanom simpoziju Američkog društva kemičara, posebna pažnja znanstvenika posvećena je istraživanjima kakaa i razmjeni rezultata najnovijih istraživanja na tu temu.
Što čokolada može učiniti za zdravlje vašeg srca?
Američki nutricionist, dr. Eric Ding, u svome istraživanju utjecaja čokolade na zdravlje otkrio je brojne pozitivne efekte. Studija je provedena na više od 1000 volontera, a ispitivala je utjecaj navike jedenja čokolade na zdravlje srca i krvni tlak. Rezultati pokazuju da čokolada snižava sistolički krvni tlak i povećava razine ˝dobrog˝ kolesterola u krvi. Na taj način pozitivno utječe na prevenciju od bolesti srca i drugih kroničnih stanja.
Osim toga, čokolada poboljšava funkcioniranje krvnih žila te postoji mogućnost da pozitivno utječe i na pacijente s kongestivnim zatajenjem srca. U tijeku su istraživanja potencijala čokolade za liječenje migrena i inhibiciju raka debelog crijeva. Iako veliki broj takvih istraživanja nije do kraja proveden niti recenziran u znanstvenim krugovima, dosadašnji rezultati i preliminarna istraživanja otvaraju veliki broj mogućnosti za primjenu čokolade u liječenju i prevenciji raznih bolesti.
Koji je čarobni sastojak čokolade?
Većina istraživanja kao taj ˝čarobni˝ sastojak čokolade ističu bioflavonoid – epikatehin. Epikatehin je antioksidans i pozitivno utječe na mitohondrije koji se još i nazivaju ˝tvornicama energije˝ naših stanica. Osim toga, brojne bolesti, uključujući i Alzheimerovu bolest, povezane su s mitohondrijskom komponentom.
Koliko čokolade je dovoljno?
Da odmah razjasnimo, tamna čokolada sadržava najviše korisnih sastojaka i donosi najveći broj pozitivnih učinaka za zdravlje. Mliječne čokolade i ostalekombinacije s niskim udjelom kakaa, nisu niti približno toliko korisne. U svakom slučaju, u provedenim istraživanjima nije konkretno određeno doziranje čokolade, najčešće se koristi termin: ˝u umjerenim količinama˝. Umjerena porcija čokolade iznosi otprilike 30 grama i ne bi se trebala premašivati u jednom danu.
Liječnici upozoravaju da jedenje velikih količina čokolade pod izlikom da je dobra za zdravlje nije prihvatljivo. Naprotiv, neumjerena konzumacija rezultirat će jedino dobitkom viška kilograma.
Može li čokolada pomoći u mršavljenju?
Nova studija provedena na više od 1000 odraslih, pokazala je da osobe koje često jedu čokoladu zapravo manje teže u odnosu na osobe koje je rjeđe konzumiraju. Znanstvenici su ustvrdili da osobe koje jedu čokoladu 5 puta tjedno imaju za jedan stupanj manji indeks tjelesne mase od onih koji rijetko jedu čokoladu.
Ovi podatci prkose činjenici da učestalo konzumiranje čokolade znači i povećani unos kalorija i zasićenih masnoća. Istraživači napominju da se glavnina čokoladnih kalorija nadomješćuje pozitivnim djelovanjem sastojaka čokolade koji potiču metabolizam i čine ga učinkovitijim.
Rezultati ovih istraživanja naišli su na negativne kritike i neodobravanje od strane brojnih liječnika i nutricionista koji se ne slažu sa zaključcima da učestala konzumacija čokolade pomaže u mršavljenju. Drže da treba uključiti još veliki niz faktora poput načina prehrane i količine aktivnosti. U svakom slučaju, tamna čokolada je pametniji i zdraviji izbor u odnosu na čokoladne proizvode s manjim udjelima kakaa, pogotovo ako želite malo pripaziti na kilažu.
Tamna čokolada poznata je po svom slatko – gorkastom okusu. Slatko potiče apetit dok ga gorko smanjuje. Također, čokolada sadržava i manje količine kofeina koji ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanje kalorija.
Ponovno, kako biste u potpunosti iskoristili pozitivne učinke čokolade na zdravlje, ključna je njena umjerena konzumacija.