Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Prirodna maska za suhu i ispucanu kosu – potrebna su ti samo 3 sastojka!
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Bijes u psihoterapiji – od destruktivnosti do osobne snage
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, unsplash
  • Voda vs. elektroliti nakon vježbanja? Samo voda nije dovoljna. Saznajte zašto su elektroliti ključni za brži oporavak i bolju izvedbu
    Voda vs. elektroliti: Evo što nam zaista treba nakon napornog treninga
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: canva, Pexels
  • 10 namirnica koje će vas držati sitima dulje od zobene kaše
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Majčin dan: 5 načina kako usrećiti mamu ne samo danas, već svaki dan
    • Posted on 11. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Začini kroz povijest

    Začini kroz povijest

    Zavirite u raznoliku i šarenu povijest začina

    • Posted on 19. studenoga 2012.2. rujna 2019.
    • 5 min
    • Autor: Mirela Vidović
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0

    Začine u našoj prehrani najčešće povezujemo s pojmom specifičnih okusa, mirisa te neobičnih kombinacija koje nam se nude u postupcima pripremanja hrane kako bi joj oplemenili okus. Također ih često povezujemo sa tradicijom kao što je npr. cimet za Božić, ružmarin za vjenčanja, a lovorov vijenac ili grančice za pobjednike i mir.

    U dalekoj prošlosti, medicinska i kulinarska upotreba začina se nije promatrala posebno. Razni narodi od davnina su koristili začine, tj. ljekovito i začinsko bilje, na različite načine upoznavajući se sa njihovih specifičnim svojstvima. Najstariji način njihovog korištenja je bio za čuvanje svježine (konzerviranje) i za mumificiranje, s obzirom da eterična ulja začinskog bilja onemogućavaju razvoj mikroorganizama u hrani te njeno raspadanje, što je u davno vrijeme (prije pojave hladnjaka) bilo od velike važnosti.

    Povijest začina raznolika je i široka, a pokriva više tisućljeća, počevši od šake klinčića nađene u nagorjeloj keramičkoj posudi pod vrućim sirijskim pijeskom, gdje se iz nagorjelih glinenih pločica moglo iščitati o postojanju tog začina i to negdje oko 1720 godina prije Krista.

    Kad je «Rim još bio selo», grčki su kuhari poznavali cijeli niz različitih dodataka jelima kao što su kumin, sezam, korijandar, origano i šafran, a koji se još spominju u Grčkoj u III. i IV. stoljeću prije Krista. Filozof Teofrast (372-297 g.p.K.) znao je za papar koji se, prema zapisu, koristio u ljekarni, a ne u kuhinji.Koliki je bio značaj začina (određivao je određeni društveni status) govori i podatak o cijeni nekih od njih.

    Naime, začini su u to doba bili skupa sklonost. Samo je papar, pošto ga je bilo puno više, bio na raspolaganju stanovništvu. Plinije u svojem «Prirodoslovlju» daje popis cijena začina, pa tako crni je papar bio najjeftiniji 4 denara po libri težine, dok je bijeli vrijedio gotovo dvostruko. Libra đumbira stajala je 6 denara. Uvjerljivo najskuplji je bio cimet tj. cimetovo ulje čija cijena je dosezala od 1000 do 1500 denara po libri. Primjera radi, u to vrijeme građanin vojnik zarađivao je 225 denara godišnje. Libra čistog cimetovog ulja koštala bi centuriona (rimskog vojnika) 6 godina rada!

    Također, postoje biblijski zapisi o upotrebi začina (anis, bosiljak, celer, cimet, kadulja, menta, timijan, šafran). Začinsko bilje počelo se uzgajati prije mnogo tisuća godina u Egiptu,Kini, Indiji, Arabiji, Perziji i Grčkoj. Posebno da i ne moramo naglašavati o 5000 godina dugoj tradiciji poznavanja ljekovitih svojstava i liječenja češnjakom i đumbirom u Kini, gdje je liječenje biljem, upravo zahvaljujući poznavanju njihovih svojstva, bilo dovedeno do savršenstva.

    Tragači za začinima

    Prva veća upotreba začina počela je potkraj 13. stoljeća (1296. g.) u vrijeme «puta svile» – putovanja Marka Pola u Kinu. U to vrijeme začinima se pristupalo holistički i ljudi su više bili zaokupljeni egzotičnim jelima vezujući ih uz kulturološke posebnosti Istoka.

    Naime, začini su stoljećima bili najvažnija i vrlo unosna izvozna roba iz Azije u Europu, a također su služili i kao platežno sredstvo. Slobodno možemo reći da su azijski začini bili poznati u Europi prije nego što su Europljani bili poznati u Aziji (osim svjetskog putnika Marka Pola).

    Prava "navala" začina na europski kontinent počela je Kolumbovim otkrićem Amerike potkraj 15. (1492. g.), njegovim povratkom te angažiranjem brojnih moreplovaca (Kolumbo, Vasco da Gama, Magellan, sir Francis Drake) koji su kao «tragači» slučajno postali «otkrivači» začina. Kolike su to količine začina koje su se dopremale u vode i luke Sredozemlja (Marseille, Barcelona, Dubrovnik) govori podatak popisa tereta s Magellanovog broda «Viktoria» koji se 6. rujna 1522. godine nakon 3 godine izbivanja napokon vratio u Španjolsku.

    Prema zapisima iz brodskog dnevnika, «Viktoria» se s putovanja vratila s 381 vrećom klinčića, cimeta, muškatnog oraščića i muškatnog cvijeća, ukupne težine oko 520 kvintala odnosno nešto oko 27.300 kilograma.

    Međutim, Europa je nakon toga začine (najprije cimet i papar) počela sve više tražili na nepoznatim obalama, udaljenim morima, uz potporu i paljbu topova i zveket oružja. Upravo tim otkrićima i otvaranjem novih trgovinskih putova začini su se, kao novost u kulinarstvu, u srednjovjekovnoj kuhinji počeli upotrebljavati u golemim količinama i to najčešće nekontrolirano. Njihovo korištenje je također bilo ograničeno i njihovom cijenom.

    Ali što se više začina dovozilo to je tržište bilo opskrbljenije, a potrebe velike, a cijene su varirale od začina do začina, ali su bile pristupačnije i za građanstvo, ne samo privilegija kraljevskih dvora i bogatih građana!

    Kolika je potrošnja pojedinih začina govori podatak o njihovom korištenju. Na primjer, prosječno domaćinstvo iz 16. stoljeća godišnje je trošilo 2.2 kg papra, 1.1 kg đumbira, 1.4 kg cimeta, 0.6 kg klinčića i 0.6 kg muškata!

    Zaključak

    Mudrost predaka i tisućljetna tradicija upotrebe ovih zanimljivih biljaka ne smije se ni danas zanemariti, jer korištenjem začina itekako može organoleptički obogatiti naša jela i kuhanje učiniti zanimljivije i nutritivno vrjednije.

    Danas, u doba 21. stoljeća mističan i «rajski» značaj začina se pomalo izgubio i zaboravio, jer uveliko su prisutni u svim trgovinama i mogu se za manje od 24 sata nabaviti iz svih dijelova svijeta, a također su mnogi od njih postali kultura koja se uzgaja.

    No, ipak njihovo «rajsko podrijetlo» se sačuvalo, samo kao simbol jednog vremena povezanog kroz njihovu dugu povijest. Možda dio njihove privlačnosti i izvor velikog dijela njihove vrijednosti – leži upravo u tome da su i danas – neobjašnjiv, ali i potrebni!

    Najveći i najslikovitiji izbor začina, prema putopisnim kazivanjima mojih prijateljica, svakako je tržnica u Agadiru (Maroko). Svi mi koji koristimo i volimo začine, jednom u životu trebali bi tamo otputovati „u misiju“ da se nauživamo mirisa, okusa i eksplozija boja začina o kojima ni ne znamo da postoje…

    A ja se pridružujem (barem željama) u ostvarenju „začinskog putovanja“…

     

    Napisala: Mirela Vidović, Udruga za prevenciju prekomjerne težine

     

     

     

    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Prethodni članak
    • Zdravi recepti

    VIDEO: Integralni čokoladni keksi

    • Posted on 17. studenoga 2012.2. rujna 2019.
    • Autor: Kuhari.com
    • Foto: Kuhari.com
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Znakovi zlostavljanja kod djece

      • Posted on 19. studenoga 2012.9. siječnja 2025.
      • Autor: Marta Malenica
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Mentalno zdravlje

      Bijes u psihoterapiji – od destruktivnosti do osobne snage

      • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
      • 8 min
      • Autor: Tomislav Senečić
      • Foto: Pexels, unsplash
      Voda vs. elektroliti nakon vježbanja? Samo voda nije dovoljna. Saznajte zašto su elektroliti ključni za brži oporavak i bolju izvedbu
      Pročitaj
      • Fitness i joga

      Voda vs. elektroliti: Evo što nam zaista treba nakon napornog treninga

      • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva, Pexels
      Pročitaj
      • Superhrana

      10 namirnica koje će vas držati sitima dulje od zobene kaše

      • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Otkrijte zašto je 'podloga' za tamnjenje mit koji ne štiti vašu kožu, već povećava rizik od raka i ubrzava starenje vaše kože
      Pročitaj
      • Zdravlje A-Z

      Ne, vašoj koži ne treba ‘podloga’ za sigurno tamnjenje – evo i zašto

      • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Mentalno zdravlje

      Svi ih imamo – ali znamo li koliko nas naše tajne zapravo koštaju?

      • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravlje A-Z

      Probudili ste se s glavoboljom? Evo što vam tijelo pokušava reći

      • Posted on 7. svibnja 2025.7. svibnja 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Superhrana

      Ne osjećate se najbolje? Ovo voće može vam poboljšati raspoloženje, tvrde stručnjaci

      • Posted on 7. svibnja 2025.6. svibnja 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Fitness i joga

      Duži san ili jutarnji trening: Što nam donosi više koristi?

      • Posted on 6. svibnja 2025.6. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Croatia Airlines
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Otkrijte zašto je 'podloga' za tamnjenje mit koji ne štiti vašu kožu, već povećava rizik od raka i ubrzava starenje vaše kože

        Ne, vašoj koži ne treba ‘podloga’ za sigurno tamnjenje – evo i zašto

        • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Traka za zatezanje lica: Može li zaista spriječiti nastanak bora?

        • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: canva
        Pročitaj
      • 7 savjeta kako da svoje sljedeće putovanje učinite održivijim

        • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: pexels, Privatna arhiva
        Pročitaj
      • Poduzetnički mindset za mlade: Dođi, doživi, oživi – jer budućnost je sada!

        • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      • Kamo odvesti mamu za Majčin dan? Imamo super ideje!

        • Posted on 8. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • 5 min
        • Foto: pexels, Promo
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Prirodna maska za suhu i ispucanu kosu – potrebna su ti samo 3 sastojka!
        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • 2
        Bijes u psihoterapiji – od destruktivnosti do osobne snage
        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels, unsplash
      • Voda vs. elektroliti nakon vježbanja? Samo voda nije dovoljna. Saznajte zašto su elektroliti ključni za brži oporavak i bolju izvedbu 3
        Voda vs. elektroliti: Evo što nam zaista treba nakon napornog treninga
        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: canva, Pexels
      • 4
        10 namirnica koje će vas držati sitima dulje od zobene kaše
        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • 5
        Majčin dan: 5 načina kako usrećiti mamu ne samo danas, već svaki dan
        • Posted on 11. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Elegancija okupana zlatom: Nova Anovi kolekcija u zlatnom splitskom zalasku
        • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
        • Foto: Prosper Filipović
      • Snaga, znanje i zajedništvo: Urban Training Camp ponovno osvaja Zagreb
        • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
        • Foto: Marija Andrijašević, UTC
      • Prvi Greencajt Film Festival – pogledajte 80 filmova koji će vas ostaviti bez daha!
        • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
        • Foto: Pr
      • Svi ih imamo – ali znamo li koliko nas naše tajne zapravo koštaju?
        • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.