Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvješće kojim upozorava na zdravstvene posljedice konzumacije procesuiranog i crvenog mesa. Brojne studije pokazale su vezu između konzumacije mesa i nastanka raka, što se poklapa s preporukama zdravstvenih organizacija koje upozoravaju na potrebu za smanjenjem unosa mesa. Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju kako je procesuirano meso kancerogeno za ljude, dok je crveno meso vjerojatno kancerogeno. Studije pokazuju kako svakodnevno konzumiranje 50 grama procesuiranog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto.
Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pod crvenim mesom podrazumijeva mišićno meso sisavaca koje se kuhanjem priprema za konzumaciju, odnosno sve vrste mesa koje su prije termičke obrade crvene boje, a termičkom obradom ne postaju bijele, kao što su govedina, svinjetina i janjetina. Procesirano meso je definirano kao meso koje je konzervirano dimljenjem, sušenjem, soljenjem i drugim procesima koji pojačavaju okus i produžuju trajanje, što uključuje šunku, salamu, slaninu, paštete, kobasice i hrenovke.
Usprkos klasifikaciji crvenog mesa kao potencijalno kancerogenog, ono je ipak značajan izvor željeza, cinka i vitamina B12. Stoga se smatra kako konzumaciju crvenog mesa treba ograničiti, dok konzumaciju procesuiranog mesa treba izbjegavati. Osim toga, u prevenciji raka veliku ulogu igra i prehrana bogata voćem i povrćem, aktivan stil života te kontrola težine, ističu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.